meniu

Wednesday, October 8, 2014

Paris (2) - Magie pe Sena

Va mai amintiti orele de franceza, dar mai exact lectia despre Paris si "bateaux mouches"? N-am fost cea mai buna prietena a orelor de franceza, asa ca nici ideea de "muste plutitoare" nu mi-a suras vreodata...pana acum. Cu toate acestea am acceptat propunerea de a face o plimbare cu vaporasul pe Sena si o parte din prejudecati s-au spulberat (Lucky me!).

Dar mai bine sa va povestesc cum a fost:

Noi am optat pentru Vedettes du Pont Neuf. Biletele le-am cumparat online, de acasa, dupa ce am studiat un pic ofertele pentru astfel de excursii. Daca vremea este placuta, fara ploaie, vant puternic, etc - va recomand o ambarcatiune fara acoperis de sticla (sau cel putin locurile alese sa fie in afara copertinei), pentru ca de multe ori geamul respectiv nu este foarte curat :) ceea ce afecteaza un pic privelistea si pozele. 


Indiferent de compania pe care o veti alege pentru acest tur, trebuie sa stiti ca, general traseul este acelasi, dureaza aproximativ o ora, iar barcutele sunt similare. Asadar ramane la latitudinea voastra pentru care dintre ele optati. In plus, va puteti alege un tur de zi sau de noapte, simplu sau cu o gustare sau chiar masa (cina) la bordul ambarcatiunii.

Noi am optat pentru varianta de seara, ceea ce este poate cea mai potrivita alegere, avand in vedere ca apusurile vazute de pe malul Senei sunt cu adevarat spectaculoase, iar luminile orasului imbraca parca Parisul in haine de gala.

Asadar am inceput turul chiar de sub Pont Neuf (Podul Nou) care, paradoxal, este cel mai vechi pod peste Sena din Paris. Podul este decordat cu 381 de figuri umane scluptate in piatra, dintre care doar una este femeie. Sclupturile reprezinta diferite expresii faciale, sub forma de masti menite sa alunge spiritele rele; niciuna nu se repeta.

Urmatorul obiectiv pe traseu este Muzeul Luvru, mai exact fatada dinspre Sena. Cladirea gazduieste muzeul inca din 1793 si este unul dintre cele mai mari muzee din lume.


In continuare, fatada muzeului Orsay, constructia cu rol de gara in timpul Expozitiei Mondiale din 1900, cu cele 2 ceasuri luminate. Initial, intentia a fost aceea ca, dupa finalizarea expozitiei cladirea sa fie demolata, insa s-a gasit totusi o solutie salvatoare si a fost transformata in muzeu (Mi-as dori sa se gasesasca si la noi  astfel de solutii :) )

Pe celalalt mal, Piata Concordia si podul cu acelasi nume, construit din pietrele ramase in urma demolarii Bastiliei in timpul Revolutiei Franceze. In Piata Concordia veti remarca desigur Obeliscul (una dintre coloanele Templului Luxor de pe Valea Nilului) si cele 8 statui, asezate in fiecare olt al octagonului ce formeaza piata. Acestea reprezinta 8 orasele franceze: Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest si Rouen.

Din aceasta piata porneste celebrul (si as spune supra-evaluatul) bulevard - Champs Elysees, care se incheie cu Arcul de Triumf.

Un alt punct de atractie al turului este Podul Alexandrul al III-lea. Podul este decorat cu felinare si statuete. La capetele podului sunt statui poleite cu aur asezate pe piloni .Podul a fost inaugurat in anul 1900 la “Expozitia Universala”. Podul, care reprezinta simbolul prieteniei ruso-franceze, a fost numit dupa tatal Tarului Nicolae al II-lea, Tarul Alexandru al III-lea.

Punctul central al turului este cu siguranta Turnul Eiffel, simbolul Parisului, pe care il veti putea admira pe tot parcursul calatoriei. Desi luminat pe parcursul noptii, e bine de stiut ca fix, timp de 10 minute, intreg turnul sclipeste datorita miilor de beculete. Initial acesta instalatie a fost montata pentru anul nou, insa fiind foarte aprecitata, municipalitatea a decis sa o mentina si pe parcursul anului. Vederea de pe Sena este poate cea mai frumoasa vedere spre Turn din tot Parisul, cel putin in opinia mea.

Plimbarea pe Sena ne aduce in vizor Podul si Domul Invalizilor.  De ce se numeste "al invalizilor"? Pentru ca, Ludovic al XIV-lea, a dat ordin sa se construiasca un spital militar capabil sa trateze soldatii francezi raniti in razboaiele din Europa. Domul gazduieste si mormantul lui Napoleon, pe care de asemenea va recomand sa mergeti sa il vedeti. Sicriul este inchis in alte 5 sarcofage, ultimul fiind din porfir finlandez rosu si de dimensiuni colosale.

In continuare, Catedrala Notre-Dame se arata pe malul Senei. Desi mult mai mica decat ma asteptam, catedrala a fost construita pe Ile de la Cite, insula aflata pe Sena. Puteti admira de pe apa catedrala, in toata splendoarea ei, cu luminile ce o pun cu adevarat in valoare. In fata catedralei, se afla “kilometrul 0” al Parisului.
Alaturi de Ile de la Cite, Insula St. Louise aflata in imediata apropiere au constituit nucleul Parisului. Aici va puteti "pierde" pe stradutele intortocheate, dar pitoresti. De pe vas insa, insula nu pare sa aiba ceva special. Nu va lasati "inselati" si porniti intr-o plimbare pe insula, cu prima ocazie (mai multe detalii aici)

O alta clardire importanta pentru Paris, pe care o puteti admira de pe Sena este Primaria, iar spre finalul turului, Conciergeria se infatiseaza in fata voastra. In interior veti putea vedea ramasitele celui mai vechi palat regal francez, transformat in inchisoare in sec al XIV-lea. Aici a fost intemnitata Maria Antoinetta, timp de 2 luni, inainte de a fi decapitata in Piata Concordia. In cadrul aceluiasi ansamblu de cladiri, alaturi de Palatul de Justitie se afla si Saint Chappelle (Sfanta Capela), capela construita la cererea Sfantului Ludovic pentru a gazdui cununa de spini, un fragment al Sfintei Cruci, pe care le achizitionase.

Mini-croaziera se incheie in acelasi punct din care ati plecat. Noi am platit 10 euro pe acest tur, insa pretul poate varia de la 9 la 15 euro, in functie de perioada zilei si sezon. Bineinteles ca biletele ce contin gustare sau masa sunt mai scumpe. Toate detaliile le gasiti pe site-urile operatorilor care organizeaza astfel de excursii, majoritatea dintre ei oferind posibilitatea de achizitionare a biletelor online, bilete ce sunt valabile o perioada de timp (deci nu sunteti conditionati de o anumita zi) si intr-un interval orar ceva mai larg. In cazul nostru spre exemplu biletul era valabil 15 zile, incepand cu ora 13:00.

Recomand acest tur cu caldura si celor care nu au decat 2-3 zile la dispozitie in Paris. Va asigurati astfel ca vedeti, cel putin in exterior, principalele obiective turistice ale orasului, iar daca alegeti varianta "nocturna" farmecul Parisului cu siguranta va va cucerii.







2 comments:

  1. Am savurat fiecare detaliu al povestirii tale si am incercat sa-mi imaginez ca sunt chiar eu acolo. Apreciez foarte mult modalitate de expunere si sper ca fiecare dintre cititorii acestui blog sa ajungem (daca nu s-a intamplat pana acum) sa facem o calatorie cu vaporasul pe Sena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos! Ma bucur tare mult cand povestirile mele sunt sursa de inspiratie pentru voi si va doresc (cel putin) sa vizitati destinatiile propuse de Calatorscop :) Cu drag :)

      Delete