meniu

Sunday, October 19, 2014

Paris (3) - Parisul dincolo de sabloane sau ....Top 12 de vazut in Paris


Paris-ul poate fi (si este) un oras surprinzator, dincolo de cladirile si obiectivele turistice care iti vin instant in mine cand ii spui numele; dincolo de Turnul Eiffel, Luvru, Arcul de Triumf, Champs Elysees, Notre-Dame exista o sumedenie de alte obiective care sunt la fel de interesante, captivante, gata sa fie descoperite, pozate si pastrate ca amintiri in albumul cu locuri dragi. Eu am ales doar cateva dintre ele, cele pe care le-am considerat mai aproape de mine. Asadar, pornim la drum pe strazile Parisului?


Prima oprire o facem pe Île Saint-Louis, micuta insula din mijlocul Senei, cu stradute pitoresti, cu magazine si pravali cochete si ... cu cea mai buna inghetata, intr-o locatie chic si cu traditie - Glacier Berthillon. Sub deviza "Calitatea este pasiunea noastra", Berthillon este o gelatierie de lux (insa nu va speriati, preturile nu sunt exagerate pentru un rasfat cu totul special), ce ofera o gama extrem de larga de inghetata si sorbet inca din 1954. Noi am degustat inghetata de pere si pe cea de piersici (cu fructe adevarate si arome naturale) si trebuie sa recunosc ca ne-au cucerit. Tot pe Île Saint-Louis am descoperit si La Cure Gourmande (pe care apoi l-am gasit si in alte zone ale Parisului), un magazin foarte colorat si pitoresc, cu biscuiti, bomboane, ciocolata si alte rasfaturi dulci ambalate in cuti metalice deosebite, la preturi accesibile. Un deliciu!

Acum ca ne-am indulcit putin, urmatorul obiectiv, pe care va recomand sa nu il ratati in Paris este - Saint Chappelle, situata pe Île de la Cité, cealalta insura de pe Sena. Desi redusa ca dimensiuni, cu siguranta Sfanta Capela va va lasa cateva secunde fara respiratie.

Constituita din 2 capele (cea de la parter destinata servitorilor palatului, iar cea de la nivelul superior pentru monarh si apropiatii acesteia), capela este decorata cu vitralii, insa in capela superioara, veti remarca cu siguranta ca zidurile au fost inlocuite in totalitate cu vitralii. Sunt 15 la numar, reprezentand imagini biblice, ce lasa lumina soarelui sa patrunda imbracand incaperea intr-o mare de culori rupte parca din alta lume. Acestea sunt de altfel cele mai vechi vitralii din Paris si pot spune ca, si cele mai frumoase pe care le-am vazut pana acum.

In apropiere se afla si Piata de Flori, prin care va puteti delecta cu o plimbare prin "natura". Veti gasi aici zeci, poate chiar sute de flori si plante de ghiveci, seminte, accesorii si mobilier de gradina, diferite decoratiuni pentru interior sau exterior. Varietatea este atat de mare incat mi-e greu sa cred ca nu veti gasi aici ceva care sa va atraga privirea.

Un alt loc care mi-a ramas in suflet si pe care ma bucur ca am reusit sa il vizitez (si asta doar datorita Zilelor Patrimoniului, ce permit accesul liber in diferite obiective, pentru care altfel este nevoie de rezervare prealabila) - Universitatea Sorbona. Cu o istorie lunga de mai bine de 700 de ani, Sorbona a inceput prin a fi un colegiu pentru studentii saracti si a devenit astazi una dintre cele mai cunoscute si prestigioase universitati din lume. Cladirea este impunatoare, iar in interior scara somptuoasa, alaturi de salile de consiliu, frescele cu scene din istoria Sorbonei si mobilierul spun parca o poveste.
Intr-una dintre sali am vizitat o expozitie foarte interesanta a studentilor la Design de istorie a moda haute-couture; zeci de manechine imbracate in vesminte spectaculoase demne de cat-walk. 

Chiar vis-a-vis de intrarea in Sorbona, in spatele unui mic parculetz in stil englezesc se afla Muzeul Cluny sau Muzeul Evului Mediu. Muzeul este gazduit de un mic palat in stil medieval, iar in apropiere se gasesc o serie de ruine galo romane (care, atunci cand am fost noi aici, erau intr-un plin proces de conservare, astfel ca nu am putut vedea mare lucru. Muzeul este insa frumos si spectaculos, cu o colectie impresionanta de statui, obiecte, vitralii, tapiterii, arme si armuri, bijuterii si vesminte datand din Evul Mediu. Piesa de rezistenta a muzeului este o serie de sase tapiterii din Flandra facute din matase si lana, cunoscuta sub numele de Doamna si Unicornul. Ceea ce este impresionat la aceasta tapiterie este ca fiecare dintre cele 6 parti reprezinta unul dintre cele 6 simturi: vazul, auzul, pipaitul, mirosul, gustul si cel de-al saselea fiind constiinta sau propria dorinta.

Desi nu sunt un mare fan al muzeelor de arta, va recomand sa includeti in itinerariul vostru prin Paris, Muzeul Rodin. Este gazduit de casa in care a locuit si de atelierul in care a creat scluptorul Auguste Rodin. Ceea ce mi-a placut a fost gradina casei, intesata cu operele acestuia, inconjurate de castani si tufe de trandafiri, deasupra carora vegheaza, de pe piedestalul sau, Ganditorul. In apropierea Muzeului Rodin, se afla Muzeul Orsay (despre care am mai amintit si aici). Transformarea fostei gari in muzeu a presupus construirea a peste 20000 de metri patrati noi pe patru etaje. Muzeul a fost inaugurat de presedintele Francois Mitterrand la data de 1 Decembrie 1986. O placuta pozitionata la intrarea in sala centrala a muzeului aminteste de acest eveniment.

La ultimul etaj, la care puteti ajunge pe scarile rulante, se afla cele doua ceasuri incastrate in fatada fostei gari. Impesionanta este atat dimensiunea acestora, cat si panorama spectaculoasa pe care o ofera catre cartierul Montmartre si Sacre Coeur. Si daca tot am pomenit de Basilica Sacre Coeur, atunci ea sa fie locatia careia ii dedic urmatoarele randuri. Asezata pe cel mai inalt punct al Parisului, Sacre Coeur pare sa vegheze asupra intregului oras. E un loc frumos de panorama, iar stradutele din cartierul Montmartre (si in special zona din jurul bazilicii) este cu adevarat pitoreasca, amintind de imaginile vintage cu Parisul, cu pictorii si chevaletul lor plasat direct pe trotuar, cu cafenelele micute, dar cochete. 

Am pastrat pentru final - Gradinile Luxemburg, in fapt un parc imens cu multa verdeata si statui, cu un mic lac artificial pe care copii se pot juca cu barcute teleghidate. Gradinile se afla in apropiere de Sorbona, asadar, daca va propuneti sa le vizitati, le puteti vedea in aceeasi zi.
In parc se afla 2 fantani celebre: Fontaine de Medicis in stil baroc plasata in capatul unui mic lac in partea de nord est a parcului. In partea sudica, intr-o extensie a parcului, se gaseste o alta fantana numita Fontaine de l'Observatoire. Fantana include statuia unui glob pamantesc sustinut de patru femei, fiecare reprezentand un continent. Pentru a mentine simetria, Oceania a fost omisa. Palatul Luxembrug, caruia ii apartin de fapt gradinile gazduieste in prezent Senatul Francez.
Dupa agitatia orasului, dupa ce vizitati mai multe obiective si daca vremea v-o permite va recomand sa va relaxati pe unul dintre scaunele plasate in parc (le puteti muta oriunde) pentru ca nu sunt fixe. E o oaza de verdeata, de flori, castani si statui delicate (majoritatea persoanje feminie)...o desfatare pentru privitor.

3 comments:

  1. Ăsta-i articolul pe care-l aşteptam! Mulţumesc, nu mai am răbdareee! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu mare drag :-) astept si poveştile tale :-D doar vreme buna sa aveti si picioare de mers :-D restul e asigurat

      Delete
  2. Tocmai ce m-am intors de la Paris - intradevar Parisul toamna are un aer special. Cateva recomandri personale:
    - la Sacre Coeur incercati sa ajungeti duminica in jurul orei 12. Atunci incepe slujba de duminica, care demareaza cu un mini-concert al corului de maicute. Senzatiile nu pot fi explicate in cuvinte. Experienta este cu mult mai intensa daca participati la acest inceput de slujba.
    - daca aveti timp suficient, va recomand sa vizitati Fundatia Louis Vuitton - Avenue du Mahatma Ghandi. Cladirea este o bijuterie arhitecturala moderna, un labirint minunat de parcurs de terase si incaperi. Fundatia gazduieste expozitii de arta si evenimente culturale. Merita vazut.
    - va recomand cu mare incredere restaurantul Cave La Bourgogne pe Rue Mouffetard in cartierul Latin. Mancarea este extraodinara, vederea superba si preturile foarte decente. Eu am mancat acolo cea mai buna Casserolle Formage posibil.
    - o alta experienta culinara pe care v-o recomand in Paris este restaurantul L’Entrecôte. In acest moment sunt 4 locatii in Paris. Meniul este fix - friptura de vita cu cartofi pai. Este real o friptura care va va schimba viata. Atmosfera este minunata. Pretul este acceptabil, puteti comanda suplimentar vin si desert.
    Va doresc plimbari placute!

    ReplyDelete