meniu

Sunday, October 5, 2014

Paris (1) - Vedere spre Paris

Paris-ul este (si probabil ca va ramane pentru multa vreme) una din destinatiile must-see pentru turistii din toate colturile lumii. Cum s-a vazut Parisul prin Calatorscop?

Va mai amintiti de acel coleg de clasa (cu siguranta toti l-ati avut la un moment dat, fie ca e vorba de scoala primara, generala, liceu, facultate, cursuri extra-curiculare...pe scurt, la un moment dat l-ati intalnit) ... deci, acel coleg inteligent, cu sclipire, care prindea totul din clasa, dar si constient de capacitatea lui, care parea ca nu face niciun efort pentru a se mentine in top si cu toate astea era mereu printre primii? Ei bine, asa e Paris-ul.



Un oras mare, vast cu multe obiective mai mult sau mai putin concentrate in aceeasi zona (unele dintre ele, as adauga eu, over-rated...dar despre asta intr-un alt articol), cu locuri mai putin umblate dar surprinzator de frumoase si care transmit emotie, cu apusuri de soare senzationale, cu zone obscure si dubios mirositoare; un oras al contrastelor in care te poti lasa purtat de pasi, pe stradute, dincolo de "sfaturile" din ghid atata timp cat iti pastrezi un pic din luciditate si vigilenta (nu de alta, dar ar fi pacat ca un incident nefericit sa iti strice vacanta).

Cateva detalii care m-au surprins la Paris?

Da, Turnul Eiffle se vede cam de peste tot. Stiti filmele (deobicei) americane a caror actiune se intampla la Paris si inevitabil, de pe fereastra se zareste turnul. Ei bine, nu chiar de pe orice fereastra, dar il poti admira si de la Centrul Pompido si de pe treptele Bazilicii Sacre Coeur si de la Defence, de pe Sena.

12 bulevarde se reunesc in intersectia in mijlocul careia troneaza Arcul de Triumf, dar doar unul este excesiv de luminat si patrulat de politie - Champs Elysees. Restul...desi gazduiesc cladiri importante sunt intr-o penumbra ciudatica.

Am mai facut croaziere pe raurile ce strabat diferite orase (pe Dunare la Budapesta, pe Salzach la Salzburg, etc) dar parca nicaieri orasul nu arata atat de diferit si de spectaculos de pe apa ca Parisul. Intreaga priveliste se schimba, cladirile au alta culoare si parca degaja o atmosfera mai boema, podurile capata personalitate. Deci da, croaziera pe Sena este un punct de bifat pentru o vizita in Paris.

Pe larg, despre toate acestea si multe alte surprize din Franta si Paris, in articolele urmatoare.

No comments:

Post a Comment