meniu

Sunday, June 22, 2014

Bagajul calatorului (1) - Lectura de asteptare

Calatoriile presupun (cateodata) si "timpi morti", acele minute sau ore de asteptare, escale intre avioane, trenuri, minutele in statiile de autobuz, in fata unui muzeu asteptand ora deschiderii; sunt clipe intregi in care stai. 

Poti incerca diferite activitati
ca sa umpli acest gol, poti sa arunci o privire prin magazinele din jur, poti fotografia lucrurile care iti par interesante (cladirile din jur, strazile si localnicii, sau avioanele decoland sau aterizand pe pista), poti discuta cu partenerul/ partenerii de calatorie.

Dar, sunt si momente in care simti nevoia sa te refugiezi intr-o alta lume, sa evadezi pentru cateva minute. In aceste clipe eu prefer sa am la mine o carte; e portita mea de scapare din "mainile plictiseli", e o cale de destindere si de deconectare.

Iar intr-o lume a gadget-urilor de tot felul, se pune firesc, intrebarea: ebook sau carte traditionala? Desi inteleg avantajul unui ebook reader si a cartilor in format electronic: sunt mai usoare, iti permit sa faci oricate adnotari vrei si nu necesita o sursa de lumina externa, prefer cartile traditionale. Incepand de la mirosul paginilor...ati observat ca o carte noua are un alt parfum decat o carte veche, de cativa zeci de ani?...si pana la farmecul pe care il are sunetul paginilor rasfoite. Cartile traditionale imi par a avea o personalitate aparte, incepand cu coperta, cu fontul ales, cu ilustratiile si chiar cu tipul de hartie, in comparatie cu ebook-urile, ce par, dincolo de scriitura literara, a fi toate la fel. 

Atunci cand pornesc la drum, in calatoriile mele prefer doua tipologii de lectura: una este acel tip de roman, de care nu iti vine sa te mai desparti, pe care il citesti savurand fiecare cuvant, fiecare capitol si replica a personajelor (pe acestea imi place sa le citesc seara, dupa o zi intreaga de umblat pe strazi) si o a doua categorie, sunt acele carti pe care le poti citi in fuga (fara sa iti fie teama ca, afundat in lectura, vei pierde avionul/trenul sau autobuzul). 

Din a doua categorie pot fi ghidurile de calatorie (prefer sa am la mine mereu un ghid al orasului pe care il vizitez) sau acele carti pe care le poti deschide la orice pagina si vei afla tot felul de lucuri interesante (firesc, ar fi de preferat sa le citesti de la prima la ultima pagina, insa nimeni nu se va supara daca, o rasfoiesti, oprindu-te la paragrafele care iti atrag atentia).  
Un exemplu ar fi cartea lui John Farndon -50 de idei geniale care au schimbat omenirea pe care am descoperit-o de curand in colectia IQ 230 a editurii Litera. Imi pare a fi o calatorie palpitanta printre marile descoperiri ce au dus la lucrurile care ne inconjoara astazi si fac parte din rutina zilnica (de la roata, la telefon, internet, tipar, etc).

Si daca tot am pomenit ghidurile de calatorie, tot la editura Litera a fost tiparita una din colectiile mele preferate: Top 10 - Ghiduri turistice vizuale . Le prefer pentru ca au dimensiuni reduse, ideale daca nu vrei sa te plimbi prin oras tragand dupa tine o sacosa de carti :) , au imagini si harti elocvente, ideale daca vizitezi pe cont propriu, iar descrierile si obiectivele prezentate sunt grupate pe categorii, cate 10 (dupa aprecierea mea, nici mult, nici putin, atat cat sa iti starneasca interesul. Acestea ar fi genul de carti pe care mi le-as dori in format electronic. Oare exista?

No comments:

Post a Comment