meniu

Friday, June 27, 2014

Viena (3) - Abatia Melk


Pe lista locurilor pe care mi-am dorit sa le vad in excursia de anul acesta de la Viena a fost Abatia Melk, situata la o distanta de 90 de km de capitala Austriei.

Este o locatie pe care va recomand sa nu o ratati, daca timpul va permite si doriti sa va aventurati un pic in afara orasului.

Veti remarca impresionanta cladire a abatiei colorata in alb, galben si portocaliu din departare, fiind situatata
pe o stanca si pare sa stajuiasca de sus micul orasel medieval. Forma sa actuala in stil baroc dateaza inca din 1702-1736.

Dinspre oras, intrarea in abatie se face prin "Scara cersetorilor" si ce dau intr-un portal strajuit de statuile Sfintilor Leopold si Coloman.

Turul Manastririi continua apoi cu: Sala Benedictina, Curtea Prelatilor, Scarile Imperiale, Camerele Imperiale. 

Astazi toate acestea sunt sali de expozitie. Din pacate, majoritatea etichetelor sunt doar in limba germana, iar personal, modul in care salile sunt luminate si exponatele pozitionate imi lasa impresia unei abordari futuriste, deloc potrivita pentru acest cadru. Asa ca, am trecut ceva mai in viteza prin ele. 
Am remarcat insa machetele abatiei, care te ajuta sa iti faci o imagine de ansamblu asupra dimensiunii si grandorii intregului ansamblu. 

Am continuat apoi prin Sala de Marmura, folosita pentru primirea oaspetilor si pentru ocaziile festive din perioada imperiala. In ciuda numelui acestei incaperi pretentioase, doar cadrele usilor sunt din marmura (de Salzburg).

A urmat terasa, de unde poate fi admirata panorama asupra orasului si a imprejurimilor. 
Urmeaza Biblioteca cu mii de manuscrise si carti rare. Pe tavan se afla o fresca realizata de Paul Troger reprezentand cele patru virtuti: Intelepciunea, Dreptatea,Taria si Cumpatarea si de asemenea, patru sculpturi din lemn care reprezinta facultatile prezente in cadrul Abatie: Teologia, Filosofia, Medicina ┼či Jurisprudenta.

Din pacate aici fotografiatul in incinta bibliotecii nu este permis.

Urmeaza Biserica, la fel de grandioasa. Noi am avut ocazia sa asistam la o nunta ceremoniata in cadrul bisericii, iar acustica este senzationala.

De asemenea, gradinile abatiei nu trebuie ratate, mai ales daca vremea este frumoasa. Pot oferi o plimbare relaxanta, un loc de odihna, puteti servi masa la restauratul din capatul gradinii, sau o gustare. Informatii practice:

Distanta intre Viena si Abatia Melk este de aproximativ 90 km
Tarif acces: 10 euro

No comments:

Post a Comment