meniu

Tuesday, June 17, 2014

Viena (2) - Gustul Vienei

Este de la sine inteles ca orice calatorie este acompaniata de o experienta culinara. Iar daca experienta a fost una placuta, amintirea devine acea savoare din memoria papilelor gustative pe care o iei acasa.  

Cand e vorba despre Viena (involuntar) te gandesti la:

(in primul rand si aproape instant) la Schnitzel. In Viena sunt multe locuri unde poti manca un schnitzel, insa e bine sa fiti pregatiti pentru ca, portiile sunt extrem mari, schnitzelul depasind marginile farfuriei.  

Preparatul vine insotit de o feliuta de lamaie, iar dedesubt veti gasi garnitura.

Diferitele tipuri de Wurst (carnati), printre care Frankfurter - un fel de crenvusti de la noi si Bratwurst - carnat alb, care se mananca de obicei prajit, sunt cei mai raspanditi.

In meniurile in limba germana veti regasi preparate ce nu au corespondent in varianta in engleza. Motivul este simplu si usor hazliu - nu are corespondent in engleza! :) De cele mai multe ori este cazul preparatelor traditionale. Daca doriti sa incercati un dintre aceste produse pueti solicita detalii ospatarului. 

Si cum orice masa nu e completa fara desert, Viena deserveste din plin si acest "deziderat". Astfel, va puteti delecta cu:

Strudel cu mere (Apfelstrudel) in sos de vanilie. Este servit caldut, este dulce si foarte bun. Pentru aceasta experienta am ales pavilonul Glorietta (Schonbrunn) si alaturi de gustul minunat am avut parte si de o priveliste incantatoare asupra gradinilor si a Palatului Schonbrunn. 

Din seria preparatelor despre care va povesteam mai sus (cele "doar pentru cunoscatorii limbrii germane") au fost si clatitele cu martipan si sos din lichior de oua. N-as putea sa reproduc denumirea in germana, insa sunt delicioase.

Sacher Torte, unul dintre deserturile emblematice ale Vienei. Este un tort de ciocolata, putin insiropat (spre deloc), cu un strat de dulceata de caise si invelit in glazura de ciocolata. Nu este atat de dulce ca celelalte preparate pe care le-am degustat, insa cu siguranta merita incercat. Reteta este insotita de o lunga poveste asupra retei originale:
In 1832, Printul Metternich (cancelar al Imperiului Austriac) l-a insarcinat pe bucatarul sau sa pregateasca un desert care sa ii impresioneze musafirii. Sarcina a revenit insa ucenicului sau Franz Sacher. Reteta este transmisa fiului sau, Eduard. Prima oara tortul este servit la Hotelul Sacher, administrat de sotia lui Eduard. Ulterior, drepturile de comercializare asupra retei au fost vandute Cofetariei Demel, hotelul aflandu-se in faliment. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial Demel si Sacher si-au dezbatut drepturile de comercializare, ajungand abia in 1963 la un compromis: Sacher va putea vinde tortul, sub eticheta "Original Sacher Torte", iar Demel, va continua comercializarea, insa tortul va avea un singur strat de gem de caise, fata de 3. 

Pentru niste "neavizati" ca noi, tortul a fost delicios in ambele variante.   

Tot la Cofetaria Demel, care se afla in imediata apropiere a Palatului Hofburg va puteti delecta cu o gama varianta de torturi, servite atat sub forma de felie (4-6 euro), cat si mostre (2 euro)...in cazul in care nu sunteti decisi. De la mesele din interior puteti urmari (in actiune) maestrii cofetari, iar din magazinul de la iesire pot fi achizitionate suveniruri dulci pentru acasa.

Nu-i asa ca acum va e un pic foame....sau pofta de ceva bun? :)

No comments:

Post a Comment