meniu

Sunday, May 4, 2014

Bucuresti (6) - Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

In continuare exploram Bucurestiul (insa fiti pe faza....cat de curand Calatorscop-ul se pregateste de o calatorie ceva mai lunga si de povesti in ritm de vals). Dar revenim la Bucuresti ... pentru ca, daca scotocesti un pic, ajungi sa descoperi ca e un oras ofertant, ca inca te poate surprinde in orice sens posibil (asta daca inca mai aveti dubii).

Cu astfel de ganduri am planificat si "calatoria" din weekend-ul trecut:

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi


Muzeul se afla intr-o zona linistita, intr-una dintre case vechi si frumoase dintre Piata Victoriei si Piata Dorobanti. Zona este placuta si pentru o plimbare linistita, iar daca e sa ne luam dupa numele strazilor, poti face o calatorie in jurul lumii in doar cateva minute, cu toate ca te afli in inima orasului. 

Muzeul gazduieste o colectie impresionanta de harti (aproximativ 800 de piese, conform datelor de pe site) din diferite zone si perioade, grupate in sali tematice. Cea mai mare parte a colectiei a fost donata muzeului de catre Adrian Nastase si sotia sa, insa am identificat si exponate din alte donatii, asa cum sunt, spre exemplu cele ale Bancii Comerciale Romane.

Dincolo de harti, ferestrele casei ce gazduieste muzeul au fost decorate cu virtralii (comandate special pentru aceasta locatie) ce infatiseaza corabii, vase, steme, drumuri, harti. Desi sunt noi, te poarta cu gandul la epoca marilor descoperiri. Sunt frumos lucrate si creaza o ambianta speciala, alaturi de celelate obiecte ce intregesc decorul: busturi ale navigatorilor celebrii, ocheane, machete de corabii, etc. 

Intr-una din primele sali de la parter se afla un glob pamantesc primit cadou de Ion Iliescu de la Presedintele Frantei, Francois Mitterand. Acesta dintai a donat cadoul Muzeului Hartilor.  Globul impresioneaza atat prin dimensiunea sa, cat si prin design, iar bovindoul in care a fost asezat pare facut special pentru el.

O impresie puternica mi-a lasat-o decorul tavanelor, pe care sunt aplicate harti astrale, reprezentand zodiile si diferite constelatii, personaje mitologice, iar daca urmaresti detaliile observi ca este vorba de fapt de piese din acceasi mare harta, ce se continua din sala in sala.

Hartile expuse sunt intr-o stare excelenta, ceea ce ne-a facut de multe ori sa ne intrebam daca sunt originale sau copii. Insa sunt reale si extrem de valoase. Cea mai veche dintre ele este o harta din 1525, iar cele mai recente se opresc in jurul anilor 1930, reprezentand Romania Mare.

In sala destinata hartilor ce prezinta Bucurestiul am gasit o adevarata provocare in a identifica actualele artere principale ale orasului, cartierele, zonele in care locuim in prezent. E interesant cat de mult s-a extins si dezvoltat orasul, dar si cat de multe s-au pastrat asa cum au fost ele gandite si costruite pe vremea regelui Carol I.

De asemenea, exista un perete intreg cu harti ale oraselor ce au fost fortificatii medievale: Arad, Oradea, Satu Mare, Brasov, Sibiu, etc. Buna parte din ele au forma de stea cu 5 colturi sau de pentagon.

Pe scara ce urca spre etajele superioare sunt expuse litografii cu porturile populare din diferite zone ale Romaniei, precum si momente si carurile alegorice de la incoronarea Regelui Carol.

Un minus a fost faptul ca nu am avut ghid, sau macar pe cineva amabil care sa cunoasca exponatele si sa ne ofere cateva clarificari, acolo unde cunostiintele noastre de istorie si geografie s-au aratat depasite. Din pacate nu am putut achizitiona un ghid sau macar cateva carti postale cu muzeul sau exponatele. Aici mai e de lucrat, insa am citit ca, daca esti interesat de o anumita harta poti face o cerere adresata muzeului si ti se transmite pe mail (inca nu am incercat, insa daca sunteti interesati....give it a try!). 

Dar cum orice minus, aduce un plus...faptul ca nu am avut un ghid ne-a permis sa petrecem cat de mult timp am vrut, in fiecare sala, sa facem presupuneri, sa ne intoarcem in fiecare sala pentru anumite detalii care ne-au scapat sau pentru a face comparatii si in plus, (pe furis) am reusit sa facem pozele ce insostesc acest articol. (stiu, stiu....nu-i frumos din partea noastra!)


Bonus: Datorita numarului mare de exponate, muzeul se afla pe primul loc in Europa si pe locul 4 in lume, intr-un clasament al muzeelor de acest gen. Cu prima ocazie (in care voi vizita un muzeu similar din alta tara) voi incerca sa fac un articol comparativ. 

Mai multe detalii despre muzeu gasiti si pe site-ul www.muzeulhartilor.ro . Am ales sa mentionez si site-ul pentru ca (din pacate) majoritate obiectivelor turistice din Bucuresti nu sunt promovate prin intermediul unui site propriu, actualizat, cu design placut, care sa ofere informatii utile celor interesati sa ii treaca pragul. Asa ca orice "exceptie" de la aceasta regula (cred eu) trebuie incurajata si promovata ca atare.

Informatii practice:

Adresa: Str. Londra, nr 39, sector 1
Program de vizitare: Miercuri, Joi, Vineri, Sambata, Duminica: 10:00-18:00
Pret bilet: 5 lei
Timp estimativ pentru vizitare: 1 ora

2 comments:

  1. N-am crezut ca un muzeu al hartilor poate fi atat de interesant. E loc si de mai bine din punct de vedere al dotarilor si mai ales din punct de vedere al interactivitatii vizitator-exponat (pelicule animate 2D/3D cu istoria hartilor, ceva legat de cum se construieste o harta, munca de zi cu zi a unui cartograf). Apreciez insistenta si pasiunea cu care este reliefat fiecare coltisor de Bucuresti, pentru care merita sa facem efortul de a-i trece pragul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! In curand depasim si "granita" Bucurestiului :)

      Delete