meniu

Thursday, May 22, 2014

Primul festival de film despre calatorii

Azi, o zi ca oricare alta, insa in statia de autobuz un afis mi-a atras atentia: o racheta, un norisor si pe fond albastru "23-25 Mai - Hip Trip Travel Film Festival".
Hmmm? (in mintea mea s-au aprins deja beculetele) Ma uit la data...azi e doar 22, deci mai e timp, (imi zic in gand). Odata ajunsa acasa intru pe net, ca sa aflu detalii (si sa vi le impartasesc si voua):

E vorba despre primul festival de film despre calatorii si se desfasoara (asa cum probabil ati intuit) intre 23-25 Mai. Locatiile partenere sunt Cinema Union si Cinema Eforie. In timpul festivalului vor fi proiectate o serie de documentare si filme cu si despre calatorii. Unul dintre obiectivele declarare ale organizatorilor este acela de a te convinge sa iti faci cat mai repede bagajele spre o noua destinatie, indiferent in ce colt al lumii s-ar afla ea.

Am aruncat un ochi si peste program si filmele ce vor rula si imi permit sa va fac cateva recomandari (din cele pe care, am avut deja ocazia sa le vad):

  • Into the wild/ In salbaticie (2007) -Filmul este bazat pe romanul omonim scris de Jon Krakauer. Cartea s-a mentinut mai mult de doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times si are la baza o poveste reala, asupra careia juranlistul Jon Krakauer s-a documentat indelung. La 24 de ani Christopher McCandless, un tanar crescut intr-o suburbie bogata din Washington DC decide sa renunte la confortul asigurat de familie si la viata cu care era obisnuit, rupe legatura cu cei apropiati si pleaca in Alaska. Aici, Christopher a renunțat la masina, isi arde ultimii bani si decide sa se descurce singur in salbaticie, insa natura este adesea surprinzatoare, provocatoare si uneori nemiloasa. In cele din urma Christoper moare de inanitie, iar cateva luni mai tarziu corpul sau este gasit. Filmul ruleaza duminica, la sala Union, de la ora 12:00, iar intrarea este libera. In curand, voi reveni cu un articol depsre cartea care sta la baza filmului (inca o citesc :) )
  • In Bruges (2008) - Pentru a iesi din vizorul inamicilor, doi mercenari sunt trimisi de seful lor sa petreaca perioada sarbatorilor de iarna in Bruges, cel mai bine pastrat oras medieval din Belgia. Filmul ii urmareste pe cei doi in incercarea lor de a face fata noii provocari - aceea de a se comporta ca turisti normali, explorand orasul. Odata vizionat, nu ai cum sa nu iti doreste sa vizitezi Brueges-ul.  ( eu l-am pus deja pe lista de calatorii viitoare).
  • De asemenea, va recomand filmele documentare din seria Wild Carphatia, realizate cu scopul de  ajuta la pastrarea şi restaurarea ultimelor areale de salbaticie şi a habitatelor degradate în Europa. Iniţiativa The European Nature Trust Fond a fost sustinuta de la incepul de Majestatea Sa, Printul Charles de Wales al Marii Britanii. Parţile II şi III au fost realizate în parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Turism. Vizionand documentarele, devi parca mai constient de cat de ofertanta poate fi Romanai din punct de vedere turistic, de potenialul pe care il are si (cumva) de autenticiatea localnicilor, a mediului rural, care s-a pastrat nealterat.

Inchei cu dorinta de a ajunge la cateva dintre proiectiile din cadrul festivalului, iar pe cele pe care nu le voi vedea acolo, sper sa reusesc sa le gasesc prin alte surse si de asemenea imi doresc ca aceasta sa fie prima dintr-un lung sir de editii a festivalului de film despre calatorii.

Vizionare placuta!


PS: Pentru mai multe detalii, site-ul festivalului este http://hiptrip.ro/

No comments:

Post a Comment