meniu

Thursday, May 15, 2014

20 din Bucuresti

Te-ai imaginat vreodata in postura de turist in propriul oras? Ce ai face, ce ai vizita, pe unde te-ai plimba? 

Mi-am propus de multe ori sa ma joc asa, insa "instinctul de aparare si orientare" se activeaza automat si nu ma lasa sa ma pierd in voie pe strazi, sa privesc cu alti ochi cladirile pe langa care trec aproape zilnic, sa fac poze la fiecare coltisor
(stiind probabil ca si maine vor fi tot acolo). Angrenati in rutina zilnica uitam ca, dincolo de gri-ul cotidian, dincolo de caini, pungi si ziare luate de vant, mirosuri suspecte, batrani tristi cu mana intinsa si spalatori de parbrize... fiecare oras are farmecul sau si e responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa scoatem la lumina lucrurile frumoase si care merita vizitate (punctele forte in limbaj corporatist) si sa le impartasim si celorlalti. 

Cu toate ca nu sunt un mare fan al Bucurestiului si consider ca, desi este ofertant, obiectivele turistice bucurestene sunt mult prea dispersate si slab promovate, ca de multe ori personalul nu e cel mai deschis, primitor si amabil, am alcatuit un top 20 de locuri pe care merita sa le incluzi in itinerariul tau. Ordinea este aleatoar: 

Sursa: http://www.romaniapozitiva.ro
  1. Biserica Stravopoleos - se numara printre cele mai vechi cladiri din Bucuresti, fiind ridicata in anul 1724, in timpul domniei  lui Nicolae Mavrocordat. Initial aici era amplasata o manastire si un han, insa ceea ce s-a pastrat pana in zilele noastre este doar Biserica Manastirii. Celelalte cladiri sunt rezultatul unui vast proiect de restaurare si constructie inceput in 1897 dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Odata intrat in curtea bisericii, aflata in partea dreapta a cladirii, pasesti parca intr-o alta lume, te inconjoara o liniste odihnitoare, dar ciudata, mai ales ca te afli in centrul Bucurestiului.
  2. In apropiere se afla Muzeul de Istorie, pe care il recomand pentru patrimoniul vast, pentru exponatele din timpuri preistorice si pana la istoria recenta, pentru expozitiile temporare pe care le gazduieste (detalii gasiti pe site-ul: http://www.mnir.ro/) si nu in ultimul rand pentru cele doua "piese de rezistenta" Sala Tezaurului (printre piesele expuse se numara Tezaurul de la Pietroasa si mai recent o serie de bratari dacice) si Lapidarium-ul (ce contine o copie a Columnei lui Traian - considerata o adevarata lectie de istorie a razboaielor romano-dacice);
  3. Chiar vis-a-vis de Muzeul de Istorie, turistul curios va da cu ochii de una dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti (dupa parerea mea): Palatul CEC. Prin 2005-2006 am avut ocazia sa intru pentru prima oara in aceasta cladire si sa vad o expozitie
    Sursa: http://www.comunicatemedia.ro
     de seifuri si casete de valori vechi. Din pacate in prezent accesul in interior este interzis publicului. Constructia edificiului a inceput in 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Maria, stilul ales fiind de inspiratie franceza. Atat din exterior, cat si din interior cupola de sticla si metal impresioneaza prin dimensiune si eleganta.
  4. Caru' cu bere - unul dintre faimoasele restaurante din Bucuresti, este recunoscut atat pentru arhitectura cladirii, in stil neogotic, bogat decorata cu picturi, vitralii, mozaicuri și lambriuri sculptate, cat si pentru meniul variat tipic romanesc si berea facuta dupa o reteta proprie;
  5. In aceeasi zona poate fi admirat exteriorul Bancii Nationale a Romaniei. Exista si un muzeu cu specific numismatic, insa vizitarea se poate face numai cu programare prealabila si doar in grup organizat. Locatia se afla deja pe lista mea de "vizitare", asa ca sper ca in curand sa revin cu un articol mai detaliat despre Muzeul BNR;
  6. Muzeul Municipiului Bucuresti se afla in Piata Universitati si este gazduit de Palatul Sutu. Este una dintre cladirile pe langa care e imposibil sa nu fi trecut, daca te-ai plimbat vreodata prin zona. Iti recomand sa ii treci si pragul, pentru ca te va surprinde. Si ca sa iti dau un indiciu, in holul de la intrare exista un ceas construit special pentru a fi citit in oglinda.
  7. In acelasi ritm de plimbare merita sa admiri in trecere cladirile de pe Calea Victoriei, dintre care punctez Cercul Militar National,
    Biblioteca Central Universitara - Carol I si Ateneul Roman
  8. Odata ajunsi pe Calea Victoriei, chiar vis-a-vis de Biblioteca Centrala se afla cladirea fostului Palat Regal, ce gazduieste acum Muzeul National de Arta cu cele doua galerii ale sale: cea de Arta Europeana si Galeria Nationala. Pentru cei pasionati de arta este un "must see" in Bucuresti. Dar, de curand a fost deschis si corpul central al palatul, unde se pot vizita (insotit de ghid) Sufrageria Regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor.  Cu toate ca este necesara programarea in avans, iar vizitarea se face doar in zilele de sambata si duminica, merita. 
    Sursa: http://ro.wikipedia.org/
  9. Continuam plimbarea pe Calea Victoriei, si la numarul 141 gasim Palatul Cantacuzino - Muzeul George Enescu. Ceea ce mi-a placut intotdeauna la aceasta cladire este intrarea strajuita de lei si marchiza in forma de scoica, insa si cele 2 cladiri ale muzeului sunt interesante si merita sa le acordati cateva minute (vizita nu dureaza mai mult de 30 min).
  10. Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck - este unul dintre muzeele pe care imi propun sa le revizitez. Mi-a ramas in minte eleganta cladirii, construita in stil germanic, ce se remarca printre celelalte cladiri din zona ( se afla pe in apropiere de Piata Romana, pe str. Vasile Alecsandri, nr 16). Patrimoniul muzeului este constituit din sculptura si desenele celor trei sculptori Storck, din pictura si grafica Ceciliei Cutescu Storck, din colectia de numismatica ce a apartinut lui Frederic Storck si din plachete si medalii colectionate si create de acesta. 
  11. Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi -  puteti citi mai multe detalii aici . Iar daca tot ajungi in apropiere, te poti "pierde" pentru cateva minute pe strazile din zona, intr-o plimbare agale. 
  12. Odata ajuns in Piata Victoriei, printre toate cladirile de sticla si beton, drepte si anoste se distinge turnul unei cladiri cu caramida rosie. Este Muzeul Taranului Roman. Dintre toate salile (si nu sunt putine la numar) mi-a ramas intiparita aceea in care a fost recreata o sala de clasa "ca pe vremea lui Ion Creanga".
  13. Arcul de Triumf - e unul dintre obiectivele emblematice ale Bucurestiului, situat la intersectia soselei Kiseleff cu bulevardele Constantin PrezanAlexandru Averescu și Alexandru Constantinescu. In interior se afla si un mic muzeu, care este insa deschis doar la ocazii speciala (ex: 1 Decembrie). Pana acum nu am reusit sa vizitez muzeul, dar e pe lista de prioritati.
    Sursa: http://www.turistderomania.ro/
  14. Muzeul Satului - e gandit sub forma unui sat mai mare cu casa si acareturi din diferite zone ale tarii, din diferite perioade. E construit pe marginea lacului Herastrau, astfel ca recreaza cu succes si casele din zona Deltei. Desi mai mic ca dimensiune fata de cel din Sibiu (Muzeul Astra) e o locatie frumoasa si relaxanta pentru a petrece o jumatate de zi pe ulite.
  15. Muzeul de Arta Veche Apuseana - puteti citi mai multe detalii aici
  16. Parcul Carol - este unul dintre parcurile linistite din Bucuresti, cu alei si multa verdeata, prin care poti sa te plimbi, sa citesti o carte sau pur si simplu sa meditezi. Inaugurarea parcului a fost integrata in expozitia jubilara “Carol I - 40 de ani de domnie si Romania - 25 de ani de regat”. In interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, pentru a sarbatori "18 secole de romanitate pe pamantul Daciei" sun mausoleu, denumit în timpul regimului comunist Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialisma fost construit în cinstea militantilor revolutionari socialisti.
  17. Un top al locurilor din Bucuresti pe care merita sa le vizitezi n-ar putea fi top fara Palatul Parlamentului. Cladirea impresioneaza prin dimensiune, iar conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume. Merita vizitata si in interior (insa cu programare si doar cu ghid).
  18. Muzeul Cotroceni - puteti citi mai multe detalii aici 
    Sursa: http://www.zilesinopti.ro/
  19. Si daca tot am ajuns in zona Cotroceni, o zona boema a capitalei, cu case vechi si liniste va invit la un ceai la Ceainaria Infinitea.  Nu e un loc cu o istorie bogata, insa compenseaza prin atmosfera si decor si te poarta intr-o alta epoca
  20. Palatul Mogosoaia - chiar daca nu se afla in Bucuresti, ci in apropierea orasului ar fi pacat sa nu il vizitezi, in cazul in care petreci mai multe zile pe aici.  - mai multe detalii aici

Voi ce alte locatii ati include intr-un astfel de top?

2 comments:

  1. Eu as mai include Muzeul Grigore Antipa, ca-i tare frumos, precum si gradinile botanica si zoologica, care cel putin pentru mine, sunt oaze de relazare :P

    ReplyDelete
  2. Buna Andreea, multumesc pentru sugestii. Le voi revizita ( ca memoria sa fie cat de cat fresh) si revin cu articole noi. :)

    ReplyDelete