meniu

Friday, October 14, 2016

Belgia (10) - Povesti din oraselul de poveste: Brugge

Inainte de a ajunge la Brugge am citit si auzit zeci de povesti despre cat de frumos si pitoresc este micul orasel belgian, incat ajunsesem sa cred ca acel pitoresc mult laudat a fost deja "spalat" de sutele de mii de turisti care il viziteaza in fiecare an. Cu aceste ganduri in minte am pornit spre Brugge si inca ma bucur ca m-am inselat.

Brugge-ul inca emana, prin toate zidurile si de pe toate stradutele sale cu piatra cubica un aer vintage, de poveste, incat te astepti ca, din moment in moment calendarele sa se intoarca in urma cu cateva sute de ani, in Evul Mediu, iar canalele ce impanzesc orasul sa freamate de agitatia barcilor si lutrasilor care aduc marfuri din diverse colturi ale lumii. Brugge-ul a fost pana la urma resedinta ducilor de Burgundia inca din 1384 si este locul in care a fost inventat termenul "bursa" - de la operatiunile de vanzare-cumparare care aveau loc in secolul al XVI-lea la Bruges, in palatul familiei de bancheri Van der Bursen.

Am ajuns in Brugge venind din Gent, cu trenul, folosind acelasi Rail Pass de 10 calatorii. Distanta dintre Gent si Brugge este de doar 50 de km, iar frecventa trenurilor este de 15-20 de min, in fiecare zi, asa ca trebuie doar sa va doriti sa ajungeti aici (si sa aveti banutii de bilet); de restul s-au ocupat belgienii :))


Primul contact cu oraselul de poveste este, cum altfel Gara. O cladire anosta, cu design socialist, ce nu prevesteste mai nimic din frumusetea oraselului a carei poarta este. In apropierea garii se afla un mic supermarket Carrefour (foarte util pentru un mic dejun/cina pe fuga sau pentru cateva suveniruri culinare, a.k.a. bere si ciocolata luate pe ultima suta de metrii. Atentie insa, se inchide la ora 19:00, ca de altfel toate supermarket-urile si magazinele din zona.). Tot in imediata proximitate a garii se afla si hotelul unde am stat pentru cele 3 nopti petrecute aici: Hotel Ibis Budget Brugge Centrum Station. Si daca am ajuns la acest capitol, cateva cuvinte despre cazare:
Sursa foto: www.agoda.com
Asa cum veti descoperi si pe cont propriu, preturil pentru cazarea in Bruges sunt destul de piperate, iar apropierea de centru le face de-a dreptul spicy. De asemenea, luati in calcul ca, in interiorul vechiului oras sunt putine cladirile noi, ceea ce inseamna ca cele care au trecut destul istoriei pot oferi, pe langa panorama deosebita si aerul istoric,  camere mici si scari de acces abrupte. Luand toate acestea in calcul noi am ales, asa cum spuneam Hotel Ibis Budget Brugge Centrum Station. Ca avantaje: apropierea de gara, dar si distanta relativ scurta pana in zona turistica (10-15 min de mers pe jos in plimbare lejera, pana in centru), mobilier modern, curat, functional, pretul - 83 euro/camera tripla/ noapte. Mai putin placut a fost faptul ca dusul si dormitorul nu erau incaperi separate (doar toaleta, avea o camaruta cu usa), separarea facandu-se prin cateva blaturi si un stalp de iluminat. Camera era dotata cu aer conditionat, insa singurul geam nu putea fi deschis mai mult de 3-5 cm (probabil din motive de siguranta, dat fiind inaltimea), suficient insa ca tantarii sa isi faca loc inauntru. Si uite asa ati aflat o mica problema a vietii de-a lungul canalelor - tantarii (cam infometati dupa parerea mea). Dar si aceasta se rezolva, daca va puteti in bagaj un spray sau crema contra acestora.

Buuun, v-am povestit cum am ajuns in Brugge, unde ne-am cazat, acum urmeaza insa partea interesanta - Ce am vazut si ce va recomand si voua?

Am inceput prima zi de explorare a Brugge-ului chiar din fata garii, ceea ce vor face multi dintre voi, chiar si cei care au doar cateva ore la dispozitie pentru acest coltisor mirific de Flandra. Pornind dinstre gara, drumul este drept, lin, iar vechiul burg se dezvaluie treptat, incat nici nu va veti da seama cand ati iesit din lumea contemporana si ati intrat pe taramul de poveste; iar povestea incepe cu un mic lac - Minne Water (adica Apa Dragostei) - pe care si pe langa care se afla o multime de lebede dolofane (in deosebi datorita turistilor) si ratuste. De aici, traversand podul de piatra, pe sub care trec barcute cu turisti, ajungi la manastirea de maici - Begijnhof.

Facand o paranteza, acest tip de asezari (Begijnhof) sunt locuite de membre ale unui ordin calugaresc infiintat in jurul anului 1245 si format din femei vaduve ale barbatilor morti in timpul cruciadelor. Ele nu promoveaza, asa cum v-ati astepta, sihastria, retragerea din randul comunitatilor, ci dimpotriva casutele lor, care de cele mai multe ori formeaza un careu, avand in centru o mica gradina, sunt plasate in centrele oraselor. De asemenea, membrele acestor comunitati interactioneaza cu restuL locuitorilor, dar au un colt al lor, linistit unde se retrag pentru pacea spirituala.
In continuare, am vizitat principala catedrala din Brugge – Biserica Sfintei Fecioare sau Onze Lieuve Vrouwenkerk. Desi buna parte din interiorul catedralei era in renovare, am putut adminra singura statuie a lui Michelangelo aflata in afara Italiei - “Madonna si pruncul”. O caracteristica inedita a statuii este faptul ca pruncul Iisus nu este tinut in brate de Fecioara, asa cum ne-am obisnuit, ci El sta undeva mai jos, langa Fecioara Maria, este dezbracat si pare acoperit cu mantia mamei sale in semn de a-l ocroti. Exista si o taxa de acces de 4 euro pentru a vedea opera lui Michelangelo.

Odata cu iesirea din catedrala porniti pe straduta cu ciocolaterii si magazinele de suveniruri si bucurati-va de atmosfera orasului. Daca va uitati cu atentie la cladirile ce marginesc stradutele din Brugge si canalele, veti descoperii ca multe din acestea sunt impodobite cu statui ale Fecioarei... mai exact circa 600 dintre ele. De aici aveti doua optiuni, fie sa vizitati celebra fabrica de bere De Halve Maan, despre care am scris aici (un tur al fabricii si o bere la final, inclusa in tur costa 8 euro) sau o plimbare pe canalele burgului, cu barca- tot 8 euro. Oricare ar fi prima alegere, va recomand sa o includeti si pe cea de-a doua in itinerariul vostru, pentru a va bucura din plin de aceasta experienta.


Si daca intr-un articol anterior am vorbit despre vizita la De Halve Maan, o sa va dau cateva detalii si despre plimbarea cu barcuta. Exista mai multe companii care opereaza astfel de tururi si mai multe locuri de plecare, le veti repera usor dupa micile chioscuri amplasate pe podul de sub care se pleaca, insa tariful este standard. De asemenea, nu va faceti probleme daca incepe sa ploua, veti primi fie pelerine de ploaie, fie umbrele ca sa va adapostiti, cu toate ca, soare intr-o astfel de plimbare va face diferenta. Plimbarea pe canale va va oferi o alta persepctiva asupra orasului si veti vedea zone sau cladiri la care altfel nu prea aveti acces. De asemenea, incercati sa urmariti si detaliile oferit de ghid, caci de multe ori sunt altceva decat puteti citi pe net sau in ghidurile de calatorie.

Punctul central de atractie al oricarui vechi burgi medievale este Piata Mare (Grote Markt), insa Brugge-ul va va surprinde, pentru ca aici exista doua Piete Mari, aflate una langa cealalta si conectate printr-o straduta. De ce doua? Una este Markt-ul, piata comerciala, iar cea de-a doua este Burg-ul sau piata administrativa.

In Burg se gaseste Primaria orasului, o cladire impunatoare, construita in stil gotic, ornata cu numeroase statui, Judecatoria, la fel ornamentata cu detalii aurite; dar poate principalul punct de atractie de aici este Capela Sfantului Sange. Din pacate, la data vizitei noastre capela era inchisa pentru renovare, insa sper ca voi sa aveti mai mult noroc. Se spune ca aici exista un mic recipient in care se pastreaza cateva picaturi din sangele lui Hristos. Cat de autentic sau nu este continutul acestei fiole, nu vom sti niciodata, mai ales ca Biblia nu a mentionat colecarea sangelui dupa rastignirea lui Iisus, iar cercetarile efectuate in timpurile moderne precizeaza ca fiola provine de la atelierele de sticla din Constantinopole, si este tipica pentru pastrarea parfumului pe teritoriul Imperiului Bizantin.

In Markt, fosta piata comerciala a orasului, cladirea care domina peisajul este Turnul Belfort. Luati-va ragaz, pe una dintre bancile din piata pentru a-i admira din plin arhitectura, cu detalii gotice, cu basoreliefuri si arcate, dantelarie cioplita in piatra dura si ferestre mai mult lungi decat largi, ce ii sporesc maretia. Se poate urca in turn si de acolo puteti admira panorama intregului oras, acesta fiind de altfel si cel mai inalt punct de observatie al orasului. Si, amintind de rolul sau de orologiu si de alarma a orasului si acest Belfort, ca de altfel si cel din Gent este dotat cu clopote, mai exact 47 in greutate de 27 de tone.
Sfinta Fecioare cu pruncul, alaturi de clericul Van der Paele
O experienta inedita a fost vizita la Historium, o experienta multi-senzoriala care recreaza o zi din medievalul Brugge vazuta prin ochii unui ucenic/asistent al pictorului Jan van Eyck, in perioada in care acesta lucra la tabloul Sfintei Fecioare cu pruncul, alaturi de clericul Van der Paele (cel care, de altfel, comandase aceasta pictura). Biletul de acces costa 13.5 euro, insa merita, caci, asa cum a fost conceput, reuseste sa te transpuna prin sunete, muzica, miros, lumini, miscare, intr-o alta lume, dand totodata ocazia sa intelegi mai bine viata cotidiana a acelor timpuri. Daca va aflati in Grote Markt urmariti semnul cu Scufita Rosie pentru a identifica intrarea in Historium. Iar daca nu doriti sa vizitati Historium intrati totusi in cladire, iar la etajul 2 va asteapta Duvelorium - o berarie inchinata exclusiv berii belgiene Duval, cu o terasa panoramica deosebita. Veti obtine de aici niste poze absolut superbe spre Belfort si Grote Markt. Accesul este gratuit, dar o bere bauta pe aceasta terasa, nu strica :)

Dar, pe langa bere si ciocolata, Brugge-ul este recunoscut si pentru dantelaresele sale si delicatele cusaturi ce ieseau din mainile acestora. Un obicei stravechi aparut prin secolul XVI, migalos, care astazi s-a cam pierdut. In 1717 a fost infiintata prima scoala de dantelarie din Belgia de catre un grup de maicute. Am citit ca scoala poate fi vizitata si astazi, am gasit si site-ul lor Lace Centre, insa la fata locului a fost mai complicat cu orientarea si nu am reusit sa il identificam. Daca reusiti voi, va rog sa ne dati de veste :)

In Burgge veti gasi o multime de magazine ce vand dantela, insa atentie, dantela autentica, cea confectionata manual este scumpa, iar majoritatea comerciantilor vand produse fabricate industrial, prin Asia. Produsele autentice ar trebui sa vina la pachet cu un certificat de autenticitate, asadar nu va lasati "furati de peisaj si de pret". Pentru un mic suvenir insa, care sa va aminteasca de vizita in orasul dantelei, alegeti un articol mic, care sa va placa.

Cam aici se opreste povestea locurilor pe care le-am vizitat in Brugge. Cu siguranta mai sunt si altele de vazut, sunt muzee de vizitat (Muzeul de arta Groeningemuseum, Muzeul Diamantelor, Muzeul Berii, etc) dar pentru a simti si a va bucura de atmosfera medievala a acestui oras petreceti cat mai mult timp colindand labirintul de stradute, chiar si fara o destinatie precisa. Incercati sa va indepartati de zona turistica si sa observati arhitectura caselor, detalii care la prima vedere nu v-ar sari in ochi, asa cum sunt dragonii de la unele burlane de scurgere sau maicutele funky care va privesc dintr-un balcon.

Brugge-ul este un oras ce surprinde la fiecare colt de strada, sau de canal, asa ca fie pe apa sau pe uscat, veti trai experienta unui loc unic in care timpul a stat in loc.

1 comment:

  1. Din punctul meu de vedere Brugge-ul a fost orasul belgian cel mai pitoresc! M-a impresionat in mod placut vizita la Historium si strazile cu aspect medieval, invadate de mirosul ciocolatei!

    ReplyDelete