meniu

Friday, July 10, 2015

Raftul de calatorie (14) - Din nou in Provence (autor: Peter Mayle)

"Sa-ti incepi o zi calduroasa in Luberon stand pe o terasa cu o ceasca de café crème, auzind bazaitul albinelor in pajistea cu levantica si avand in fata ochilor verdele stralucitor al padurii este mai placut decat sa te trezesti dintr-odata bogat" - poti oare sa il contrazici pe Peter Mayle, cand citesti aceste randuri?

De buna seama ca nu. Dar daca nu te afli in Luberon sau nici macar pe aproape, inchizi ochii si visezi.

Iar pentru ca suntem in plina vara, imbogatim Raftul de calatorie cu o noua poveste marca Peter Mayle din insorita si apetisanta Provence. O lectura placuta, scrisa cu umor, sarcasm si talent (muuuult talent); o carte ideala pentru vacanta, de citit pe plaja sau la umbra unui pom, langa un pahar de limonada cu gheata.



"Din nou in Provence" - caci acesta este numele acestui volum, continua seria povestilor inspirate din experientele lui Peter Mayle, scriitor britanic, in Luberon - Provence. Acest nou volum il gaseste mai apropiat de statutul de "om de-al locului" obisnuit cu farmecul si rigoarea locala. Cu toate acestea nici noul context nu este lipsit de peripetii si experiente inedite. Prin modul lejer dar detaliat de a scrie, simti ca te transpui alaturi de Mayle, in aventurile si experientele pe care le traieste:

De la «O afacere cu trufe» - o adevarata lectie de initiere in tainele detectarii si culegerii mult ravnitelor si pretioaselor ciuperci cu ajutorul cainilor, dar si a porcilor, pana la amuzanta si cumva ciudata poveste a corului de broaste raioase cantatoare de la St. Pantaléon, la lectiile de gastronimie si problemele meteo (cauzate de incendii si seceta), sau probleme de sanatate: ale localnicilor -cauzate de ipohondira de care sufera majoritatea provensalilor sau ale turistilor - cauzate de caldura si neadaptarea la gastronomia sanatoasa si naturala din sudul Frantei. Toate acestea relatate cu mult umor si lux de detalii, incat iti raman intiparite in memorie pentru multa vreme dupa ce ai terminat de citit.

Dar pe langa toate acestea,  "Din nou in Provence" este departe de a fi doar un jurnal provensal, este si un bun ghid al zonei, caci, din paginile sale afli o multime de detalii spumoase despre gastronimia provensala si cum trebie sa manaci, ce trebuie sa bei (ce e pastis-ul, marc-ul si absint-ul), ce vin sa alegi si de unde il poti procura, cu sa construiesti relatii sociale cu localnicii sau sa eviti conflictele (de multe ori absurde), amanunte pe care nu le vei gasi in niciun ghid turistic.


Lectura placuta!

No comments:

Post a Comment