meniu

Tuesday, November 11, 2014

Romania (9) - Castelul Cantacuzino


Privit dinspre Gara Busteni, Palatul  Cantacuzino este pe de-o parte robust, si totusi atat pitoresc, cu linii drepte si foisorul in stil brancovenesc, cu elementele specifice stilului neo-romanesc, cu intinsul parc din jur presarat cu flori in culorile toamnei si cele doua bazine cu fantani artenziane. 



Repus in circuitul turistic prin 2008, Palatul a fost construit in 1911 la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino - primar al Bucurestiului (in perioada mai 1869 - ianuarie 1870 si martie 1913 - decembrie 1913) si prim-ministru al Romaniei in perioadele 1899 - 1900 si 1904 - 1907, supranumit Nababul (datorita averii sale fabuloase). Ca sa va imaginati ce insemna aceasta "avere fabuloasa" merita mentionat faptul ca, in timpul vietii sale si din surse proprii Gheorghe Grigore Cantacuzino a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din Bucuresti, situat pe Calea Victoriei, in prezent Muzeul National „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Busteni si Micul Trianon de la Floresti in prezent in ruina. La doi ani dupa finalizarea constructiei, opera lui Grigore Cerchez, Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a stins din viata.

In interior, primul amanunt care m-a fascinat a fost imensul arbore genealogic, afisat pe un banner mare cat un perete, exact la intrare. Astfel vizitatorul afla ca Gheorghe Grigore Cantacuzino se tragea din vechea familie nobila Cantacuzino, fiind un descendent al direct al lui Constantin Brancoveanu, dar si care sunt descententi familiei Cantacuzino, inca in viata, unii chiar foarte tineri cu care suntem contemporani. 

In anul 1948, regimul comunist a transformat Palatul in sanatoriu TBC al Ministerului de Interne. Tot in acea perioada mobila originala a fost distrusa, iar picturile ce impodobeau peretii au fsot acoperite cu un strat de vopsea verde-spitaliceasca. Doar marginea superioara si tavanele salii de primire si a holului au fost salvate ca prin urechile acului.

S-au pastrat si ferestrele castelului cu vitralii, plafoanele castetate cu grinzi pictate, balustradele,o combinatie artistica si eleganta din lemn, piatră si fier forjat. Camerele erau incalzite cu seminee, construite din piatră alba si ornamente viu colorate din mozaic. Impresionanta este podeaua acoperita cu gresie glazurata ce imita modelul unui covor. 

O atentie sporita trebuie acordata feroneriei turnata in bronz si bogat ornamentata, din care buna parte s-a pastrat (desi pe ici pe colo lipsesc manarele de deschidere a ferestrelor), precum si usilor de lemn atent scluptate. Se observa pe usi stema Romaniei, din care (cu ura) a fost smulse insemnele regale. 

Punctul central al Castelului Cantacuzino este sala de primire, poate cea mai bine pastrata sala din tot Castelul. Din fericire, aceasta a fost crutata, picturile fiind acoperite in timpul "ocupatiei"cu panza, iar incaperea fiind transformata in depozit. Astfel, pavilionul central gazduieste o colectie de heraldica ce reprezintă blazoanele unor familii cu nume importante din istoria si realitatea zilelor noastre, inrudite cu familia Cantacuzino, precum Vacarescu, Roseti, Racovita, Sturza, Bibescu, Moruzi, etc. si o friza de picturi votive cu cei mai de seama membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteana.


In 2004, castelul a fost retrocedat familiei Cantacuzino si in cele din urma a fost cumparat de investitori straini, care au initiat lucrarile de restaurare, renovare si inscriere in circuitul turistic. 








Informatii practice:

Localizare: Busteni, Str. Zamorei, Nr.1

Program de vizitare: ​Luni-Joi 10.00 - 18.00 si Vineri-Duminica 10.00 - 19.00, insa recomandarea este sa verificati inainte de a va planifica vizita si calendarul de evenimente, intrucat programul poate fi ajustat in situatia in care Palatul gazduieste un eveniment sau o receptie. Aceesul in Palat se face doar cu ghid, iar tururile sunt din ora in ora, incepand cu 10:15.
Tarif intrare:  23 lei







No comments:

Post a Comment