meniu

Thursday, August 28, 2014

Romania (6) - Biserica Fortificata Biertan


Pe drumul ce duce de la Sighisoara la Medias, ne-am abatut vreo 10 km (pe sosea) spre satul si biserica fortificata de la Biertan.

Mai fusesem la Biertan cu ani in urma, insa impozantul ansamblul fortificat, ce strajuieste de la inaltime micuta asezare (comuna Biertan) m-a impresionat atat prin frumusete, cat si prin rigoare si delicatete (suna un pic ciudat, dar acesta este sentimentul pe care mi-l inspira zidurile fortificatiei).

Din pacate am ajuns putin dupa ora 19:00 (ora inchiderii) astfel ca nu am putut vizita fortificatia, insa o sa va povestesc
cate ceva din experienta anterioara. Ceea ce mi-a ramas in minte este ca la Biertan a functionat timp de mai bine de 300 de ani o inchisoare matrimoniala, destinata cuplurilor care doreau sa se divorteze. Acestia erau inchisi intr-o camaruta cu un singur pat, o singura masa, un scaun, o lingură, paine si apa, fara cutit, fiind nevoiti sa imparta totul si sa convietuiasca astfel pana renuntau la ideea despartirii. Se pare că metoda era extrem de eficientă din moment ce timp de 300 de ani, în Biertan a existat un singur divort. 


Usa sacristiei, adica usa incaperii in care erau pastrate de catre preotii catolici obiectele si vesmintele preotesti, tezaurul bisericii, iar, in cazul atacurilor satenii adaposteau aici bunruile lor cele mai de pret, este un alt reper pe care nu trebuie sa il ratati daca ajungeti la Biertan (singura scuza acceptata este daca ajungeti dupa ora inchiderii...ca noi). In alte cuvinte sacristia era un fel de seif al zielor noastre. Usa este construita din lemn de stejar, in 1515. 

Ce o face speciala este insa sistemul de inchidere in 19 puncte, 4 dintre ele se deschid cu ajutorul unei chei, iar celelalte 15 cu ajutorul unei manivele. Sistemul era (si este in continuare) foarte complex, asigurand securitatea bunurilor pastrate dincolo de aceasta usa.


In anul 1910, la Paris, sistemul de inchidere al sacristiei de la Biertan a fost premiat in cadrul expozitiei mondiale. 


Altarul poliptic (adica compus din o serie de panouri pictate, cu articulatii, ce surprind fiecare o scena dintr-o imagine de ansamblu) din interiorul bisericii este cel mai mare din Transilvania si face parte dintr-o categorie aparte, alaturi de cel din Sebes- care este cel mai valoros, cel din Prejmer care este cel mai vechi (1450) si cel din Medias – mai frumos. 

Altarul de la Biertan a fost construit de maestri din Nurnberg și Viena si contine 28 de scene cu scene din viața lui Isus, a Mariei, rastignirea, botezul si diferite picturi cu sfinti. 

Tot la Biertan, in anul 1775 a fost descoperit un donariu (obiect cu caracter votiv ceexprima o fagaduinta solemnă, de obicei fata de divinitate), cu inscriptia EGO ZENO/ VIUS VOT/ UM POSUI, adică EU ZENOVIE AM PUS OFRANDA. 

Conform site-ului www.historia.ro: "inscriptia de la Biertan este de o mare însemnătate istorico-bisericeasca, pentru ca atesta vechimea crestinismului daco-roman, atesta persistenta populatiei daco-romane, care vorbea latineste, după retragerea legiunilor si a administratiei in sudul Dunarii."

Asadar, daca va aflati in drum spre Medias sau Sighisoara, notati si Biertan-ul pe harta voastra.

Intrucat nu am putut vizita biserica fortificata, ne-am plimbat in jurul zidurilor si am avut parte de o surpriza foarte placuta. Odata ajunsi in spatele bisericii, poti vedea cele trei randuri de ziduri de aparare, iar imaginea te cucereste.

Informatii practice:

Localizare: in centrul comunei Biertan (odata ajunsi in Biertan nu aveti cum sa o ratati :) )
Program de vizitare: 
Aprilie-Mai: orele 10:00-17:00; pauza masă: 13:00-14:00
Iunie-August: orele 10:00-19:00; pauza masă: 13:00-14:00
Septembrie-Octombrie: 10:00-17:00; pauza masă: 13:00-14:00
Pret bilet: 6 lei 

No comments:

Post a Comment