meniu

Monday, June 9, 2014

Salzburg (1) - 48 de ore in Salzburg

Cand spui Salzburg te gandesti la Mozart, la partii de ski si la filmul Sunetul Muzicii (care desi este o productie holywood-iana, este filmat integral in Salzburg si a contribuit semnificativ la promovarea turistica), insa orasul are mult mai multe de oferit. Anul trecut am facut un tur al orasului (in cadrul unei excursii in Bavaria), insa l-am considerat insuficient. Si cum curiozitiatea a fost starnita, ne-am rezervat doua zile pentru explorarea orasului si a imprejurimilor. 



A meritat pe deplin :) 2, maxim 3 zile sunt suficiente pentru vizitarea tuturor obiectivelor importante, fara a fi resimti presiunea "timpului prea scurt".

*

Salzburg-ul se afla aproape de granita cu Germania si este al 4-lea oras ca marime din Austria. Incepand cu anul 1997 este inscris in Patrimoniul UNESCO datorita arhitecturii baroce din partea veche a orasului, situata pe malul stang al raului Salzach. Salzburg inseamna Castel sau Oras Sarat si a fost numit asa de catre Sf Rupert, datorita barjelor care carau sare extrasa din munti si o transportau pe raul Salzach.

Salzburg-ul se afla la aproximativ 300 de km de Viena si puteti ajunge aici cu masina, cu ternul sau cu avionul. Noi am ales trenul. Cea mai convenabila varianta este WESTBAHN, o retea privata ce activeaza pe rutele feroviare din Austria. E bine sa verificati tarifele inainte de a planifica excursia, intrucat periodic, in anumite zile ale saptamanii exista reduceri seminificative fata de tariful standard de 24 de euro (one-way ticket). 

Biletele se pot cumpara din gara sau de la magazinele Tabak Traffic din oras (e varianta pe care v-o recomand). Daca va decideti asupra excursiei in ultimul moment, biletele pot fi cumparate inclusiv in tren, insa vor avea un tarif ceva mai mare. 
 
Cazarea am rezervat-o din Bucuresti, intrucat (datorita afluentei mari de turisti) gasirea unei camere se poate dovedi a fi o provocare. Am ales Pension Lechner atat pentru pozitionare (pensiunea se afla la mica distanta de gara din Salzburg, cat si de gradinile Mirabell), cat si pentru tarif pe camera (pentru o noapte de cazare am platit 79 euro cu mic dejun inclus). Ne-a surprins placut camera spatioasa, cu patul in care puteau incapea lejer 3 persoane (noi am fost doar 2). In plus in camera aveam si o canapea si doua dulapuri de haine.Mobilierul este vechi, dar pitoresc, amintind cumva de casa bunicilor. Pentru cei care nu pot renunta la internet, e bine de stiut ca hotelul nu are WI-FI, insa, cu putin noroc puteti "prinde" reteaua hotelului de peste drum :). De la receptie puteti obtine o harta a orasului, precum si informatii despre obiectiviele turistice si evenimentele din oras.

Cea mai buna modalitate de acces la obiectivele turistice din Salzburg este achizitionarea Salzburg Card (se gaseste cu valabilitate pentru 24, 48 sau 72 de ore). Noi am ales varianta pentru 24 de ore si am platit 26 de euro. Marele avantaj al acestui card este ca iti ofera intrarea gratuita la toate obiectivele din oras si imprejurimi, inclusiv acces la transportul public. Este important sa completi datele voastre pe card (numele) si ziua cu care va incepe valabilitatea, iar cele 24 (resprectiv 48 sau 72 de ore) incep sa curga din momentul in care folositi cardul prima oara (ex. la intrarea intr-unul din muzeele incluse).

Odata ajunsi in Salzburg, cazati si cu cardul Salzburg in buzunar, am inceput sa exploram orasul. Ce am vizitat?

  • Fortareata Hohensalzburg este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa. Constructia sa a inceput in anul 1077, iar pe parcursul secolelor ce au urmat castelul a fost extins si intarit, i-au fost adaugate turnuri si ziduri noi. Forma actuala este cea din 1500 din timpul domniei arhiepiscopului Leonhard von Keutschach. Emblema heraldică a acestuia a fost napul, care poate fi observat pretutindeni. Hohensalzburg ca fost pe rand fortareata, cazarma, inchisoare, depozit si in cele din urma una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Salzburg. Castelul este situat desupra orasului la 250m , pe un deal numit Festungberg de 250m. De mentionat ca Salzburg Card ofera aici, pe langa accesul in fortareata si transportul cu funicularul 
  • Marionette Museum - zidurile cetatii Hohensalzburg gazduiesc acest muzeu micut, dar extrem de interesant, dedicat teatrului de papusi. In acvarii mari, sunt redate scene din Sunetul Muzicii sau Flautul Fermecat cu decoruri si marionete, ce te transpun intr-o lume a teatrului si a copilariei. Decorurile sunt insotite de muzica si o miscare scenica mecanizata, asftel incat sa redea cat mai bine farmecul acestui gen de spectacol.
  • Casa in care s-a nascut Mozart - la etajul 3 al cladirii se afla camerele in care a locuit Mozart impreuna cu familia sa. Aici sunt expuse o serie de obiecte ce au apartinut familiei, precum si tablouri ce il infatiseaza pe Mozart in diferit momente ale vietii sale. La etajul 2 regasiti o expozitie interesanta "Mozart în teatru", cu scene în miniatură luminate.
  • Gradinile Mirabell sunt considerate unele dintre cele mai frumoase gradini in stil baroc din Europa. Daca vremea va ajuta nu ratati o plimbare pe aleile parcului, admirati fantana lui Pegas, calul inaripat. Nu e de ratat nici Gradina Piticilor (care din viteza, noua ne-a scapat :( ) cu statui aproximativ 15 de statui diferite de pitici.
  • Salzburg Residenz Palace - State Rooms - Palatul, situat între Domplatz si Residenzplatz a fost folosit de secole (prima atestare la 1232), de catre Arhiepiscopii de Salzburg. Astazi, palatul este muzeu cu peste 600 m2 de galeriile şi camerele. Piata din fata este dominata este fantana Residenzbrunnen construită între anii 1656 şi 1661 si considerata cea mai mare fantană baroca din Europa şi Orientul mijlociu.
  • Domul - forma actuala a fost reconstruit in jurul anului 1950 (primul Dom din Salzburg a fost construit in anul 774, insa de atunci si pana la forma de astazi a trecut prin mai multe incendii incendii, bombardamente din al doilea razboi mondial si numeroase reconstructii).  Este cel mai mare catedrala construita vreodata in Salzburg: 122 de metri lungime si 48 metri latime.
  • DomQuartier Salzburg este un complex de muzee cu exponate de factura religioasa, tablouri si machete ale Domului si ale orasului.
  • Plimbare cu vaporasul pe raul Salzach - Raul Salzach strabate Salzburg-ul si desparte partea veche a orasului de cea noua. Este cel mai lung afluent al Innului si, pe o distanta de 59 de km constituie granita naturala dintre Germania si Austria. Cu cardul Salzburg, plimbarea (de aproximativ 40 de min) pe Salzach este gratuita si ofera o vedere inedita asupra cladirilor din oras. Vasul se numeste Amadeus, iar pe parcursul plimbarii ruleaza o banda, in 3 sau 4 limbi despre cladirile ce pot fi admirate. De asemenea capitalul ne-a spus cateva cuvinte despre vas, oras si obiectivele din Salzburg. A fost o plimbare relaxanta dupa o zi intreaga de mers prin oras si un mod frumos de a incheia prima zi petrecuta in Salzburg.
  • Hellbrunn Palace & Trick Fountains - Palatul a fost construit la cererea Printului Arhiepiscop al Salzburgului Markus Sittikus pentru a servi ca locuinta de vara. Palatul era numit “Lustschloss” (palatul placerii).  Hellbrunn este renumit pentru fantanile arteziene si jocurile de apa. Un articol mai amplu in curand pe blog.

  • Telecabina ce urca pe muntele Untersberg (1972 de metrii). Statia telecabinei se afla la 17...m, iar privelistea asupra orasului Salzburg, a imprejurimilor si a muntilor din jur iti taie rasuflarea. Daca aveti noroc de o zi senina si cu vreme buna, asa cum am avut noi, e o urcare pe care merita sa o faceti. Din Salzburg se ajunge foarte usor cu autobuzul 25 (una dintre statii se afla aproape de Gradinile Mirabell).

Lista obiectivelor la care aveti acces cu cardul Salzburg o gasiti aici.

In Salzburg vremea este mereu schimbatoare, cu o predilectie spre ploaie. Astfel ca e bine sa fiti pregatiti si cu pelerine sau umbrele de ploaie. In rest baterii incarcate la apartul foto si "picioare" pentru explorat stradutele intortocheate, dar absolut fermecatoare (chiar si atunci cand e foarte aglomerat de turisti).

2 comments:

  1. Mai mai ca-ti vine sa te urci in primul avion cu destinatia Salzbourg! E foarte greu sa asterni in cuvinte emotiile si trairile pe care le ai pe parcursul excursiei intr-un loc asa de frumos, insa articolul de mai sus ne starneste intr-un mod placut si concis dorinta de evadare si calatorie. Felicitari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai...hop in avion cu destinatia Salzburg :) Multumesc pentru cuvintele frumoase. Urmeaza si alte articole care sper sa treazeasca acelasi gen de emotii.

      Delete