meniu

Saturday, August 25, 2018

Romania (38): Casa de targovet din Ploiesti

Plimbarea in Ploiesti a continuat, dupa vizita la Muzeul Ceasurilor, cu un alt obiectiv aflat la doar cativa pasi si pe care ne-am dorit sa il includem in palmaresul calatorscopic - cea mai veche casa din Ploiesti cunoscuta si sub numele de Casa de targovet din secolul al XVIII-lea – al XIX-lea sau Casa Hagi Prodan. O casuta cu ziduri albe si ornamente colorate ce contrasteaza cu celelalte case din jur si cu blocurile ce-i fac paravan si care...inevitabiliti atrage privirea.


Desi privita din exterior pare masiva, interiorul e destul de mic si aglomerat. M-a surprins un pic, dat fiind ca ne aflam in casa unui negustor bogat. e negustor bogat. Aspectul casei si contrastul cu vremurile pe care le traim astazi, cand bogatia este asociata cu grandomania, te face sa te gandesti un pic la ce insemna luxul acelor vremuri. Casa imbina elemente de arhitectura taraneasca, specifica zonei prahovei, cu cele de inspiratie fanariota/otomana.

Imediat ce te apropii de casa, iti atrage atentia foisorul larg acoperit si aflat in fata intrarii proprou-zise in casa - as fi stat acolo o vara intreaga, cu o carte in mana si o ceasca de ceai, in ciripit de pasarele si racoarea gradinii. Dar aveam de vizitat, asa ca am trecut pragul casei. Va spuneam ca interioriul este micut si de peste tot se simte influenta otomana a perioadei fanariote. Prima incapere este sufrageria, cu tavan din lemn scluptat si o masa din lemn masiv in stil florentin. Pe unul dintre pereti troneaza, desfasurata icoana de vreo 2 metrii patrati pictata in ulei pe panza, datata 1819 si adusa de Hagi Prodan de la Ierusalim, dupa hagialacul (calatoria) facuta acolo, de unde si "prenumele" Hagi.

Continuam vizita cu bucataria, in care sunt asezate pe tot felul de raftulete vase de cupru si argint. Merita mentionat faptul ca bogatia lui Hagi Prodan se datora negotului cu cupru adus din Macedonia. Urmeaza apoi un colt turcesc amenajat in sacnasiu (o incapere usor iesita in afara si avand ferestre pe fiecare latura) din care nu lipsesc lampioanene cu sticla colorata, narghileaua si bineinteles pernele multe-multe.

Ultima incapere este dormitorul,unde mi-a ramas in gand scaunul de rugaciune cu intarsii de sidef.

Pe parcursul vizitei am fost insotiti de o d-na ghid amabila, care ne-a povestit amanunte despre istoria casei si ne-a atras atentia la intelesurile ascunse alte obiectelor de mobilier, pe care altfel probabil le-am fi trecut cu vederea. Ca un mic preview, dar fara sa va stric placerea descoperirii acestora la fata locului, in holul casei, pe perete sunt un paun si un cocos, simbol al familiei.

Sub foisoriul despre care va spuneam la inceput se afla subsolul casei, unde locuiau pe vremuri robii tigani. Astazi aici se afla un bar si o terasa, destul de dragute, dar care erau inchise la momentul vizitei noastre.

A fost o placere sa vizitam acest loc si va lansez si voua aceeasi invitatie - un loc tihnit cu parfum de poveste si istorie caruia merita sa ii dedicati cateva minute din plimbarea voastra.

Informatii practice:

Adresa: Ploiesti, str. Democratiei, nr. 2
Program: Marti-Duminică 9.00 -17.00 
Timp de vizitare: 30 min
Bilet: 8 lei pentru adulti

No comments:

Post a Comment