meniu

Saturday, August 18, 2018

Romania (37) - La Ploiesti timpul are casa lui - Muzeul Ceasurilor

Casa Luca Elefterescu - Muzeul Ceasurilor, Ploiesti
Pe ideea "niciun weekend acasa", am pornit intr-o duminica spre Ploiesti cu gandul la Muzeul Ceasurilor, pe care il mai vizitasem in urma cu multi multi ani, intr-o excursie din scoala primara. Imi ramasese in minte un ceas-tablou sau tablou-ceas cu o scena dintr-un burg medieval, o fierarie, cu elemente miscatoare, dintre care coada vesela unui catel e cea care m-a fascinat cel mai mult. 

Asadar, imediat ce am ajuns in Ploiesti, prima oprire a fost Muzeul Ceasurilor, renovat si redeschis publicului in 2016. Aflat intr-o zona linistita, de case vechi (zona ce mi-a amintit cumva de casele din zona str. Popa Soare sau cele din Bdv Dacia din Bucuresti), casa avocatului si liderul conservatorilor prahoveni, Luca Elefterescu, ce adaposteste astazi muzeul se remarca prin arhitectura sa in stil neogotic, in contrast si totusi in armonie cu celelalte cladiri din jur. In oramentul de fier ce imbracausa de la intare au ramas inglobate initialele celui dintai proprietar (E si L). De altfel, de casa lui Luca Elefterescu se leaga multe dintre evenimentele mondene alte vremii - sfarsit de secol XIX, inceput de secol XX, in principal jours fixes, la care se organizau concerte de camera sau se dansau valsuri si culminand cu primul revelion din Ploiesti, organizat chiar in marele salon din resedinta lui Elefterescu. Vorbim despre trecere dintre 1903 si 1904. 60 de ani mai tarziu profesorul Nicolae Simache avea sa mute aici colectia sa de obiecte pentru masurarea timpului: cadrane solare, clepsidre, nisiparnite, ceasuri de mobilier, de semineu, de perete, de buzunar, de calatorie si tot felul de accesorii si curiozitati, toate avand ca scop masurarea timpului.
Ceas lumanare
Imediat ce treci pragul muzeului, iti vine sa il contrazici pe Marin Preda cand spunea ca "...si timpul nu mai avea rabdare". Ticaitul ritmic si subtil iti confirma ca te afli intr-o casa a ceasurilor in care timpul nu poate trece nemasurat, dar pare sa aiba rabdare sa se dezvaluie in fata vizitatorilor incet, etapizat, dar fluid, balansand intre trecut si prezent. Turul de vizitare este oarecum circular si te poarta cronologic prin istoria obiectelor de masurare a timpului, de la cele simpliste, pana la mecanisme complexe si adevarate opere de arta. In vitrinele hexagonale stau frumos asezate ceasuri de buzunar sau de mana ale diferitelor personalitati - colectia este impresionanta. Multe dintre ceasurile expuse sunt adevarate bijuterii, ce vorbesc despre vremuri in care eleganta, distinctia si respectul erau considerate virtuti.
Tabloul ceas - Casa Fierarului
Asa cum spuneam, in salonul mare lumea buna a Ploiestiului anului 1903 a sarbatorit trecerea in noul an, la prima petrecerere de Revelion prahoveana. Astazi, in marele salon a fosr recreat un colt dupa moda acelor vremuri, iar pe perete sunt proiectate imagini de epoca ale orasului, dar si siluete in pasi de vals. 

Pe peretii muzeului sunt aseazate tot ceasuri, insa colectia de ceasuri tablou, de provenienta austriaca si germana, din prima jumatate a secolului al XIX-lea este una spectaculoasa, cele mai multe dintre ele avand un mecanism ce ofera dinamica scenelor, prin angrenarea, odata cu scurgerea mili-secundelor, secundelor, minutelor, etc a unor elemente din peisaj. Probabil acesta este si motivul pentru care acel catel dand din coada si privindu-i pe cei doi fierari cum mesteresc in atelier a fost imaginea pe care am pastrat-o din acea prima vizita la Ploiesti. 

Ceasuri bavareze
Nici colectia de ceasuri bavareze, cu diferite personaje care se animeaza la ora fixa sau ceasurile cu cuc frumos colorate si vesele nu sunt de trecut cu vederea, asa cum nu sunt nici masivele ceasuri de parchet sculptate in lemn.   


In ultima incapere, sunt cateva insctrumente muzicale automate, dar si panouri cu touch screen pentru cei care doresc sa afle detalii mai amanuntite despre mecanismele expuse si povestile din spatele lor.

Desi redus ca dimensiuni, o vizita la Muzeul Ceasurilor din Ploiesti este una placuta, de weekend si cu singuranta nu va fi plictisitoare nici daca sunteti insotiti de copii, unde mai pui ca poate fi un popas in drum spre Valea Prahovei. In fiecare coltisor sunt detalii interesante, mecanisme elaborate, ceasuri transformate de priceperea si dedicarea creatorilor lor in adevarate bijuterii sau mecanisme inedite, asa cum este de exemplu ceasul transparent, al carui mecanismeste inglobat in rama sa. Celelalte povesti va las sa le descoperiti singuri!

Prima petrecere de Revelion ploiesteana a fost organizata aici

Informatii practice:

Adresa: Ploiești, str. Nicolae Simache, nr. 1 
Program: Marti-Duminica 9.00 -17.00
Timp de vizitare: 30min-1h.
Pret bilet: 8 lei si taxa foto: 25 lei.

No comments:

Post a Comment