meniu

Saturday, February 3, 2018

Cehia (2) - 5 obiective gratuite in Praga

La poarta castelului praghez
Centrul Pragai si toata zona veche a orasului este un imens muzeu in aer liber, iar daca vreme o permite nu ezita sa te plimbi pana simti cum iti zvacnesc talpile de la atata mers pe jos. Pentru mine a fost si ramane o incantare sa bat stradutele cu piatra cubica, stramte si intortocheate si sa ma las surprinsa de fiecare coltisor de strada: aici o monograma cu insemnele breslei, o statuie catarata pe zid, un graffiti inteligent alcatuit si cu mesaj puternic si totusi subtil, o vitrina interesant si care de imbie sa treci pragul pub-ului sau al magazinului si cate si mai cate. Praga ofera o multime de locuri si lucruri interesante de vazut deopotriva celor pasionati de istorie si vechi, dar si celor dornici de distractie si urban-cool, ceea ce o face destinatia ideala indiferent din ce categorie faci parte. Si cum toti incercam sa ne simtim bine, fara ca bugetul sa fie dat peste cap, iata cateva sugestii de locuri pe care ar trebui sa le incluzi in programul tau si (unde mai pui) le poti vedea gratis in Praga:


Vedere din Vysehrad spre castelul praghez
Primul loc de pe lista, alcatuita in functie de preferintele personale :) este Castelul Vyšehrad, si intreg complexul care-l inconjoara. E unul dintre obiectivele turistice mai putin cunoscute si asaltate de turisti, dar e locul idea pentru o plimbare in aer liber, jogging, un picnic admirand privelistea minunata cu raul Vltava si Castelul Praga in fundal. Intre zidurile castelului se afla Biserica Sf. Petru si Pavel cu cele doua turle inalte si mozaicul frumos colorat pe fatada, cimitirul cu acelasi nume in care sunt inmormantati artisti si personalitati pragheze, si tot aici se afla si cea mai veche cladire din Praga - Rotonda Sf. Martin.  Am observat ca locul e preferat de fotografi, dar si de praghezii care aleg sa iasa la plimbare aici, impreuna cu copii sau cu cateii. Atmosfera este relaxanta, iar panorama superba - de ce sa nu vi aici mai cu seamna ca accesul este extrem de facil cu metroul (statia Vysehrad de pe linia rosie)?

Panorama surprinsa de pe dealul Petrini
Ramanem in afara zonei ultra turistice si a centrului vechi al capitalei cehe si va invit la o plimbare, tot in aer liber pe Dealul Petrini, un alt loc care ofera privelisti frumoase atat asupra orasului, cat si a manastirii Strahov (a doua manastire ca vechime din Cehia, construita in 1143 si cu o biblioteca in stil baroc impresionanta), a campsului universitar si a vechiului stadion al echipei Sparta Praga. Veti recunoaste usor dealul, pentru ca in varf are un mic tur (aproximativ 60 m), o structura de metal asemanatoare Turnului Eiffel din Paris. Pentru a ajunge in varful dealului puteti opta pentru "mersul pe jos" sau puteti lua funicularul (sunt valabile biletele pentru transportul in comun, iar o calatorie inseamna 32 Kc). Odata ajunsi sus va puteti bucura asa cum spuneam de priveliste, iar contra cost de o vizita la Observatorul Astronomic, Labirintul Oglinzilor si urcarea in varful turnului pentru o priveliste panoramica

Calatorscop pe Podul Carol
Ne intorcem incet spre zona turistica a orasului si cum orice vizita in Praga trebuie sa includa, in mod obligatoriu si o traversare a Podului Carol, ne bucuram ca si aceasta este gratuita, iar accesul integral pietonal. Podul este foarte aglomerat atat in timpul zilei, cat si seara, insa dimineata devreme, e o reala placere sa te plimbi pe aici, inainte ca artistii si vanzatorii ambulanti si grupurile de turisti sa apara in peisaj. Daca bioritmul iti permite, iti recomand sa incepi ziua calatorscopica pe Podul Carol, admirand privelistea si statuile ce strajuiesc ambele margini podului. De asemenea, seara, podul luminat e cadrul perfect pentru cateva poze care sa incununeze excursia, prin urmare nu ezita ca si la final de zi sa mai dai o tura.
Interiorul Sinagogii Spaniole

Istoria orasului se impleteste cu cea a comunitatii evreiesti stabilita aici. Daca in vizitele anteriorare in Praga, nu am inclus in itinerariul meu si cartierul Josefov, al carui nume vine de la cel al Imparatului Iosef al IIlea, care a oferit o serie de libertati si privilegii comunitatii,  de aceasta data, curiozitatea ne-a impins si pe stradutele din vechiul cartier invaluit in legende (inclusiv cea a Monstrului Golem), povesti tragice si traditional. Cartierul se intinde de la Piata Vechiului Oras si pana la raul Vltava. Chiar daca intrarile in cimitir, muzee si sinagogi se platesc, plimbările pe stradutele fostului ghetou sunt fara taxe, ceea asa ca puteti include si Cartierul Evreiesc pe lista obiectivelor de vizitat gratis în Praga. Primele constructii au aparut aici in sec 10, insa ceea cele care se vad astazi sunt mai noi, vechiul cartier fiind distrus. Intamplator sau nu, tot in aceasta zona sunt concentrate si magazinele marilor case de moda, cu vitrine colorate si spectaculoase pe care ar fi pacat sa nu le vedeti. Va recomand plimbarea pe stradute, insa nu si vizitarea sinagogilor, decat daca va doriti neaparat. Intrarile mi s-au parut piperate , iar faptul ca poti achizitiona un bilet combi doar din 2 locatii (Vechea Sinagoga cred si inca o alta pe care nu mi-o amintesc) ne-a lasat o senzatie neplacuta. Asa cum spuneam, plimbatul si privitul sunt gratis, exterioarele interesante, iar vitrinele creative.

La final de articol ne aflam chiar in inima orasului Praga, in fata uneia dintre imaginile emblematice ale acestuia, a carui imagine e nelipsita din niciun ghid, blog, site sau album foto (virtual sau nu) al unui turist vizitator de Praga. Da, vorbim despre Ceasul Astronomic amplasat chiar in Piata Orasului Vechi. Imi amintesc ca prima oara cand l-am vazut mi s-a marut mult mai jos plasat decat ma asteptam si, asa cum aveam sa constat intr-o permanenta renovare (am fost in Praga de 3 ori pana acum , intr-un interval de 15 ani si de fiecare data o particica din ceas lipsea), dar cu toate acestea intreg mecanismul este impresionant. Acesta a fost construit prin secolul al XV-lea, pe unul dintre zidurile cladirii Vechii Primarii. Intotdeauna vei sti cand este ora fixa daca te afli in Piata, caci o masa de turisti va sta cu aparatele sau telefoanele pregatite sa surprinda miscarea celor 12 apostoli si scheletul sunand din clopotel si cocosul cantand intrarea in noua ora.
Cam acestea au fost locurile gratis care ne-au placut si pe care le-am vazut in prag de Craciun. Urmeaza in curand si un articol cu alte obiective ce merita incluse in galeria calatorscopica.

No comments:

Post a Comment