meniu

Saturday, June 17, 2017

Bucuresti (30) - Delta Vacaresti, impresi si pareri calatorscopice si neavizate

Delta Vacaresti - the classic view
Sambata e zi de plimbareli calatorscopice, iar, daca nu parasim Bucurestiul, descoperim si aici mereu ceva nou. V-am spus ca Bucurestiul e un oras surprinztor! Intr-una dintre sambetele trecute am decis sa ne transformam in mici exploratori si sa ne avantam prin salbaticia care a crescut taman in mijlocul orasului. "Descoperita" si apoi popularizata cu surle si trambite,  promovata prin zeci de documentare mai mult sau mai putin cosmetizate, Delta Vacaresti (caci aceasta a fost destinatia noastra de weekend) promitea o evadare in natura. Si asta era exact ce ne doream!

Acces Delta Vacaresti
Formata pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Vacaresti, intre parapetii de beton, mini delta urbana se prezinta ca un ecosistem in adevartul sens al cuvantului, cu mlastini, ochiuri de apa, stufaris si perdelele de trestie, casa pentru (asa spun specialistii) numeroase specii de pasari de apa, broaste, soparle si alte reptile, o simedenie de insecte si parese chiar cateva mamifere (vidre, vulpi, etc).

Delta Vacaresti este cel mai mare spatiu verde al Bucurestiului, iar o plimbare de-a lungul zidului ce o imprejmuieste si protejeaza are o lungime de 6 km si pare a fi o pista frecventata de cei care fac jogging sau se antreneaza in natura.

Aici poti lasa masina sau aici te lasa autobuzul
Manati de curiozitatea starnita de asa o promisune ne-am inceput aventura cu o mica cercetare in fata calculatorului. Asa am aflat ca accesul mai facil in delta se poate face prin doua puncte, plasate de-a lungul digului de beton: unul situat chiar vis-a-vis de centrul comercial Vitantis (Carrefour Vitantis) si aproape de Targul Auto Vitan; si cel de-al doilea in strazii Savinesti (din Sos. Oltenitei), despre care insa am citit ca penru a ajunge in delta  necesar sa strabati o zona impanzita cu gunoaie si ceva maidanezi infometati. Intrucat am venit cu masina, am preferat ca punct de plecare intrarea A, cea de langa Vitantis.

Delta Vacaresti (detaliu)
Tot cu ocazia pregatirilor premergatoare vizitei, le-am scris celor care administreaza Parcul Natural Vacaresti in speranta ca vom obtine mai multe informatii despre acest teritoriu recastigat de natura, dar vom reusi sa facem si o rezervare/programare pentru a vizita observatorul Deltei Vacaresti, situat la etajul 17, in complexul rezidential Asmita Gardens. Din pacate dupa mesajul meu a ramas pana la aceasta ora fara raspuns. Imi doresc sa cred ca cele doua mesaje nu au fost ignorate voit si ca, probabil inca mai au de lucrat pe partea de comunicare si interactiune cu publicul larg. Asa ca am lasat vizitarea Observatorului pe alta data.

Tot in apropiere este si statia Complex Comercial Vitan-Barzesti (pentru autobuzele 124 si 202). Asadar ca am parcat masina la Carrefour, am traversat (regulamentar) si am urcat dealul (in fapt un mal de pamant care imbraca digul de beton).

Prima senzatie cand dai ochii cu panorama- ca esti Stapanul lumii! sau cel putin al mlastinii! In plan indepartat se vad blocurile unui complex rezidential, mall-ul Sun Plaza, iar in plan apropiat o oaza verde cu ochiuri de apa in care se oglindea cerul (senin la acea ora a diminetii). Dupa 2 poze si o gura de aer proaspat, apare si prima dilema...cum ajungem in Delta, in mijlocul naturii?

Delta Vacaresti - un ochi de apa
Ne-am plimbat pret de cateva minute de-a lungul digului, pana cand am identificat o "bresa" si ne-am facut curaj sa ne aventuram pe platforma inclinata de beton. De acolo, in jos pana la poteca batatorita pe care o vazusem de sus. Odata ajunsi aici pare ca orasul e undeva departe, nu mai auzi traficul, nici oameni nu erau prea multi, asa ca am pornit-o in plimbare pe poteca, pana am simtit pamantul moale sub picioare si ne-am dat seama ca nu mai putem inainta.

Delta Vacaresti
Am schimbat directia pana cand am ajuns in apropierea apei, mai exact a malului marginit de stufaris si trestie. Pe lac inotau linistite niste ratuste, dar si alte pasari pe care din pacate nu le-am putut recunoaste. Era imaginea calmului, un fel de dolce-far-niente pasaresc, de la care am luat si noi o doza de energie si calm.

Ne-am continuat plimbarea de-a lungul ochiurilor de apa, prin stufaris, atat cat ne-a permis noroiul. Am mai zarit cateva libelule albastre, o ramasita dintr-un sarpe (nu mai gros de degetul de la o mana), cateva randunici si alte zburatoare carora mi-as fi dorit sa le cunosc numele, de asemenea papadii gigant :) trestie, stuf si flori de camp. E bine sa va spun ca nu am intalnit caini maidanezi, ci doar un labrador jucaus, impreuna cu stapanul sau. Nici gunoaie nu erau atat de multe cat m-as fi asteptat, dovada ca cele cateva actiuni de igienizare, dar si vizitele unor personalitati importante (Printul Charles, Dacian Ciolos, pe vremea cand era premier, etc) au avut efect.

Rest de serpisor- Delta Vacaresti
Desigur ca in Delta Vacaresti nu exista deocamdata reguli, iar pana la exploatarea potentialului turistic pe care zona aceasta o are, drumul e lung. Inca nu exista trasee marcate, asa ca fiecare se plimba pe unde considera si pe propriul risc. Astfel, daca doriti sa va aventurati "in salbaticie", dincolo de cele cateva poteci batatorite, fiti foarte atenti la ce se poate ascund prin vegetatia, destul de inalta. Inca sunt santuri sau gropi ramase neastupate, sau sapate de hotii de fier. De asemenea, va recomand ca imbracamintea sa fie adecvata unei "expeditii" in natura: pantaloni lungi, incaltaminte comoda, o sapca sau o palarie de soare, ca sa nu suferiti mai tarziu :) Nici o crema cu protectie solara n-ar strica, mai ales ca urmeaza sezonul cald, iar Delta nu prea dispune de locuri umbroase.


Papadie gigant - Delta Vacaresti
Toata plimbarea a durat cam 3 ore, iar la final parerile au fost impartite. Stiti vorba aia - "La pomul laudat sa nu te duci cu sacul"?...o stiam si noi, dar din cand in cand ne mai lasam furati de val si de marketing. Cumva asteptarile erau ceva mai ridicate privind organizarea zonei: cateva trasee marcate, locuri de acces mai bine semnalizate, cateva informatii despre delta si ceea ce a fost aici inainte de delta ar fi fost mai mult decat bine-primite si multe altele la care cu siguranta nu doar eu m-am gandit. 

Cu toate acestea zona ramane o oaza de cercetare pentru ornitologi, biologi, botanisti, dar si pasionatii de bird-watching, ca sa nu mai spunem ca pentru pasionatii de fotografie ramane un cadru perfect pentru instantanee care sa-ti taie rasuflarea. Pentru restul, imaginea Deltei Vacaresti oscineaza intre un parc neingrijit, o parloaga sau o zona cu potential, dar care mai are mult pana sa-si atinga potentialul.

Si surpriza, ajung acasa, deschid netul si aflu ca in data vizitei noastre a fost Ziua Internationala a Mediului, iar tema din 2017 este ''Conectarea oamenilor la natura'' - pai sa mai ziceti voi ca n-a petrecut corespunzator! :)

No comments:

Post a Comment