meniu

Friday, January 6, 2017

Olanda (1) - Cateva impresii despre city icon-urile Amsterdam-ului

Amsterdam este asociat cu ideea de libertinism, uneori dus la extrem. In zonele turistice, mirosul de iarba e aproape la fiecare colt de strada, iar magazinele de suveniruri se confunda uneori cu sex-shop-urile, insa daca treci peste asta, Amsterdam-ul poate fi si altfel, si te va surprinde.

Primul lucru care ne-a lasat cu gura cascata, odata ajunsi in Amsterdam a fost imensa parcare de...biciclete. Un afis gigant anunta ca, sunt 2500 de locuri de parcare gratuite. Cate locuri cu plata erau in toata acea parcare supraetajata, partial acoperita n-as putea sa va spun, dar era o maaare de biciclete. In Amsterdam sunt peste 600000 de biciclete si e aproape imposibil sa faceti poze in care sa nu apara cel putin o bicicleta. Plimbandu-ne pe stradute nu aveai cu sa confunzi localnicii mergand pe biciclete cu turistii-biciclisti de ocazie. Acestia din urma confuzi, cu hartile in bataia vantului, stapanind cu greu vehiculul pe pantele cu piatra cubica dintre doua poduri. Fun to watch!



Dupa biciclete, un alt city icon iti iese in cale aproape imediat ce ai ajuns in capitala Olandei -  faimoasele canale. In Amsterdam sunt peste 100 de astfel de "strazi acvatice", indeosebi in zona veche si (acum) turistica a orasului. Principalul scop pentru care au fost construite, undeva in sec. XVII nu era acela de agremet, ci pentru a controla debitul raului Amstel, dar mai cu seamna pentru a marii orasul, "furand" apelor cateva hectare de pamant. Cu timpul rolul canalelor s-a diversificat, ele permitand transportul marfurilor in inima orasului, dar si un mod de etalare a resedintelor celor instariti.

Astazi, de la bordul ambarcatiunilor de mici dimensiuni ce strabat canalele puteti admira arhitectura urbana traditionala olandeza: case inalte si inguste (caci o parcela cu iesire spre canal era considerabil mai scumpa decat una fara aceasta facilitate), inghesuite si inclinate. Inclinarea caselor are 2 cauze, pe de o parte deteliorarea pilonilor de lemn pe care au fost odata construite (acum la renovari, acestia sunt inlocuiti cu piloni de beton), dar si un alt motiv mai inedit. Veti observa, daca va uitati cu antentie in lungul stazilor ca fatadele caselor par inclinate usor in fata, spre canal....Nu, nu este o iluzie! aceste detaliu, impreuna cu carligul de pe fronton (adica deasupra ferestrei de la ultimul nivel) au fost solutia gasita de olandezi pentru a-si aduce mobila in case, dat fiind intrarile mici si inguste, la fel si holurile din interior. Doar ferestrele era largi, generoase...ca doar aveau iesire la canal :)

Pe langa fostele resedinte ale negustorilor instariti, adica aceste case cu frontoane cu carlig despre care povesteam, in Amsterdam veti mai intalni si un alt tip de locuinte - cele pe apa. Sunt aproximativ 3000 de astfel de case plutitoare, racordate insa la curent electric si canalizare. Din afara par mult mai spatioase si modern amenajate decat suratele lor de pe mal, ceea ce le face sa para o alternativa buna de locuit. Insa atentie! numarul acestor locuinte este strict reglementat si nu oricine poate acosta pe malul unui canal si transforma propria barcuta intr-un apartament.


Si daca tot am vorbit de case plutitoare, Amsterdam-ul este "casa" singurei piete plutitoare de flori din lume - Bloemenmarkt aflata intre Muntplein si Koningsplein, pe malul sudic al canalului Singel. Este un obiectiv pe care nu ar trebui sa il ratati, mai ales ca este deschisa in fiecare zi a saptamanii.

Ceea ce este inedit la aceasta piata este faptul ca standurile sunt amplasate pe apa (cu toate ca odata aflat in interiorul lor, nu ai nicio secunda senzatia ca esti pe "pamanturi miscatoare").  Marea varietate de bulbi de lalele si alte zeci de flori, ghivece, seminte si obiecte decorative (mai mult sau mai putin kichoase) singur nu va vor lasa sa plecati cu mana goala, iar preturile sunt bunicele.



Din agitata piata de flori, va invit intr-o oaza de liniste, chiar in centrul orasului - Begijnhof, curtea interioara inchisa in care isi au si astazi resedinta membrele ordinul calugaritelor catolice beguine. Astfel de asezari sunt tipice pentru Tarile de Jos si Belgia (puteti citi despre asezarea din Bruges aici). Mi-au ramas in minte vitraliile din micuta capela infatisandu-le pe maicutele beguine in diferite ipostaze alaturi de sfinti si ingeri. Tot aici se afla si biserica reformata englezeasca, construita in jurul anului 1392, dar si cea mai veche casa de lemn din oras, datand din anul 1465.


Spuneam ca Amsterdam-ul este un oras al contrastelor, si daca am vorbit despre calugaritele beguine, schimbam registrul si va invit la o plimbare in (poate cel mai celebru cartier din Europa) Red Light District sau De Wallen, asa cum numesc olandezii aceasta zona (strada si aleile din proximitate). Zona devine mai atractiva odata cu lasarea serii, cand luminitele rosii se aprind, iar in ferestre apar fetele sumar imbracate ce practica cea mai veche meserie din lume (sunt prezente si ziua, insa odata cu lasarea serii luminile colorate si ambianta contribuie la farmecul experientei). In Olanda prostitutia este legala, dar strict reglementata si taxata de catre stat. De Wallen este amplasata in zona veche  a orasului, in apropierea Oude Kerk (Biserica Veche, care este de altfel cea mai veche cladire a Amsterdam-ului. Biserica nu mai deserveste de mult scopul sau initial, ci este folosita ca spatiu expozitional). In Red Light District fotografiatul si filmatul este interzis, insa o vizita in Amsterdam ar trebui sa includa (oricat de pudici ati fi) si o plimbare pe faimoasele stradute. Un alt aspect interesant: viata in cartierul rosu se desfasoara asemeni oricarei alte zone de locuit, asa ca sa nu va surprinda daca prin fata vitrinelor sau printre sutele de turisti in cautare de senzatii tari isi face loc o batranica trangand de 1 sacosa cu cumparaturi sau un cuplu plimband un bebe in carut, in drum spre casa (aflata la etajul uneia dintre cladirile cu "vitrine vesele").



La fel de surprinzatoare poate fi si blazonul orasului, un scut rosu cu o banda neaagra pe mijloc, cu 3 X-uri albe. Primul meu gand, vazand simbolul peste tot in oras, de la steaguri, la case, piloni pe trotoar a fost la ideea de libertinism, prostitutie, etc, insa am aflat ca simbolul semnifica de fapt, un scut cu cele 3 cruci ale Sfantului Andrei, cate una pentru fiecare dintre principalele primejdii ale Evului Mediu cu care locuitorii Amsterdam-ului se confruntau:focul, inundatiile si ciuma neagra. Dupa ce pericolele au trecut, canalele au fost sistematizate, casele au inceput sa fie construite mai putin din lemn si mai mult din piatra, iar ciuma neagra nu a mai fost o amenintare, locuitorii au pastrat simbolul si l-au ridicat la rand de blazon al orasului. Il veti gasi peste tot, atat pe cladirile administrative, obiective turistice, suveniruri, tablouri, etc.


Si inchei acest articol cu unul dintre cele mai cunoscute branduri olandeze: Berea Heineken. In Amsterdam exista Heineken Experience, o combinatie vesela intre muzeu, experienta interactiva, poveste, istorie, culoare, joc, mini training de barman si rauri de bere. Biletul costa 16 euro (include 2 beri pe care le puteti servi la terasa de la ultimul etaj + inca o bere pe parcursul turului), dar merita tot banii. 

Ce mi-as fi dorit sa mai vad:

Pentru ca sunt un mare fan branza (vorba reclamei :) ) mi-ar fi placut sa putem include si Alkmaar in plimbarea noastra. Micutul orasel, situati la aproximativ 40 de km de Amsterdam, si numai 30 de minute de calatorie cu trenul, este recunoscut pentru Targul branzei ce se tine aici inca de la 1600. Daca in trecut rolul sau era de tranzactionare a branzei, astazi acesta este mai mult un spectacol oferit turistilor. Cu toate acestea este pitoresc si o experienta inedita. Targul din Alkmaar se tine in fiecare vineri dimineata (9:30-12:30) din aprilie pana in septembrie.Daca ajungeti pe aici, sa ne povestiti si noua cum vi s-a parut :)

2 comments:

  1. Ce ai scris mai sus rezuma si impresiile mele. As adauga muzeul lui Van Gogh care merita vizitat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Andreea! Muzeul Van Gogh l-am sarit de data aceasta, dar cu siguranta il vom include in itinerar cu urmatoarea ocazie. Te mai astept pe Calatorscop! :)

      Delete