meniu

Sunday, January 8, 2017

Incepem anul cu fapte bune: Calatorscop se alatura initiativei Bookster

Una dintre scrisorile copiilor sustinuti de Bookster - Sursa
Se spune ca, asa cum iti incepi anul, asa il vei petrece pana la final. Si, pentru ca imi doresc un an la fel de interesant, pozitiv, activ ca 2016, initiativa celor de la Bookster (despre care va povestesc mai jos) nu avea cum sa nu imi trezeasca interesul. 

Cine sunt Bookster? As spune, fara exagerare ca, in 2016, pentru Calatorscop Bookster a fost unul dintre "furnizorii" principali ai Raftului de Calatorie, atunci cand titlurile nu s-au numarat printre achizitiile personale.  Tot de la ei am vizionat o sumedenie de clipuri interesante de la conferintele TED si am citit articole care m-am inspirat si care au influentat, intr-un fel sau altul articolele calatorscopice pe care le-ati citit de-a lungul anului.

Revenind insa la initiativa Bookster - ei isi doresc sa amenajeze si sa doteze cu carti 20 de biblioteci scolare din satele sarace ale Romaniei (si din pacate, excelam la acest capitol). Campania se desfasoara intre 10 decembrie si 15 ianuarie (deci mai aveti cam o saptamana la dispozitie sa va mobilizati) si, se adreseaza celor angajati in cadrul companiilor abonate Bookster (mai multe detalii cititi pe site-ul lor). Ideea este ca fiecare sa doneze carti pentru copii sau adolescenti (in cadrul beneficiarilor se numara atat scoli generale, cat si licee), ajutandu-i astfel sa descopere nu doar placerea lecturii, dar si sa ajunga cel putin un pas mai aproape de visul lor. Iar daca compania in care lucrati nu este abonat Bookster, nicio problema: cartile pot fi trimise/ aduse la sediul lor: Str. Maior Gheorghe Sontu, nr. 6, etaj 1, Bucuresti.

Sursa
Cu acest tel in gand, am profitat de perioada sarbatorilor si de cele cateva zile libere si am facut curatenie inclusiv in biblioteca. Astfel am selectat 11 titluri ce vor ajunge, prin intermediul Bookster pe raftul noilor biblioteci amenajate de ei, iar de acolo in mainile copiilor si in visele lor de a deveni oameni mari.

Lista cartilor mai vechi sau mai noi de pe rafturile personale, dar si de pe cel calatorscopic care pleaca in cautarea unei noi biblioteci este:

1. 13 plicuri albastre (autor: Maureen Johnson) - una dintre cele mai apreciate carti de pe Raftul de Calatorie, a carei recenzii o puteti citi aici. "13 plicuri, 4 reguli, 1000 de dolari, un rucsac si...toata Europa la picioarele ei" asa suna descrierea cartii si tot ea mi-a starnit curiozitatea sa o citesc.Sper ca aceasta carte sa "nasca" cat mai multi pasionati de calatorie si spirit de aventura.

2. Craciunul, in cele mai frumoase povestiri (selectie din Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde si Arthur Conan Doyle) - Craciunul este una dintre cele mai frumoase si mai intime sarbatori si se regaseste in multe dintre cartile autorilor celebrii, fie ca este descris dintr-un tinuti de vis sau din orase adevarate, din paduri indepartate sau din case primitoare. 

3. Noaptea sfantului Bartolomeu (autor: Jean Teule) - Cartea surprinde un episod dramatic din istoria Franței si totodata reconstruieste portretul unui rege abia iesit din adolescenta, capricios si infantil, chinuit de responsabilitatea care apasa pe umerii lui, cersind dragoste materna, dar intrezarind comploturile pe care le tese impotriva lui insasi cea care ar fi trebuit sa-l indrume spre o glorie eterna.

4. Iubire si gimnastica (autor: Edmondo de Amicis) - Cu tact si rabdare, povestea inchipuita de scriitorul italian ne poarta discret printr-o lectie despre tenacitate si devotament predata de un maestru al naratiunii simple si miscatoare, lasand sa se intrezareasca, chiar si cand vorbeste despre iubire vocatia sa didactica.

5. Pofta de ciocolata (autor: Care Santos) - a doua selectie de pe Raftul de Calatorie. O carte dulce, captivanta, care te tine cu sufletul la gura si iti face imaginatia sa zburde.  3 povesti, 3 epoci, 3 doamne cu persoanlitate puternica si aceeasi ciocolatiera, a care recenzii o gasiti aici.

6. Sfarsit de veac in Bucuresti (autor: Ion Marin Sadoveanu) - In ritmul agale al povestirii se deapana scene molcome, popasuri ispititoare pentru descrierea privelistilor si moravurilor vremii. In aceasta carte a sa, Sadoveanu isi incearca talentul scriitoricesc in a crea o lume balzaciana de la sfarsitul secolului 19, o lume burleasca si colorata, dorind sa-l gaseasca pe acel Mitica pus pe sotii si pe petreceri, arivist si parvenit.

7. Re-Creeaza ARTitudinea prin Teatru Forum - ghid practic (autor: Asociatia ART Fusion) - aceast carte este un ghid, o invitatie nu doar la lectura, dar si la dezmortire, implicare, activism prin teatru. Prezinta o modalitate de expresie si de interacţiune cu publicul. Piesa de teatru forum implica publicul, transformandu-l din simplu privitor in actor, cu idei, opinii si solutii ce fac din fiecare reprezentatie un spectacol unic.

8, 9 si 10 sunt volumele 1(Inceputurile Omului si Culturile Timpurii), 2 (Grecia si Antichitatea Clasica) si 3(Roma si Elenismul) din Cronica Ilustrata a Omenirii  - cu texte scurte si multe imagini, , fiecare volum  este o incursiune printre evenimentele istorice care au schimat lumea si au faurit-o pe cea pe care o cunoastem astazi.

11. Zilele si noptile unui student intarziat (autor: Gib I. Mihaescu) - este portretul fidel al „craiului mahalalelor” bucurestene, un „tinar” care de 11 ani face Dreptul si nu a ajuns sa treaca macar primul examen. In schimb, pe cit de saraca viata sa intelectuala, pe atît de plină de aventuri viaţa personala. 

Desi timpul este scurt, sper ca mesajul si initiativa celor de la Bookster sa gaseasca in randul vostru cat mai mult sustinatori. Iar daca nu gasiti o cutie Bookster in cladirea in care lucrati, puteti aduce sau trimite cartile la sediul lor din Str. Maior Gheorghe Sontu, nr. 6, etaj 1, Bucuresti.

Lectura placuta dragi copii, adolescenti si viitori booksteri si calatori pe meridianele lumii! 

No comments:

Post a Comment