meniu

Sunday, November 6, 2016

Raftul de calatorie (22) - Pofta de ciocolata (autor: Care Santos)

Numai citind titlul, papilele gustative incep sa vibreze, si pana la urma cine ar spune nu unei cesti de ciocolata fierbinte si cremoasa din care valatuci de abur dulce si aromat se ingramadesc sa cucereasca aerul din incapere.

Dar nu despre cel mai iubit desert din lume vroiam sa vorbim acum (ma rog, vom vorbi si despre asta in cele ce urmeaza), ci despre o calatorie - asa cum v-am obisnuit. Si cum  pe Raftul de Calatorie sunt asezate cartile ce povestesc intr-un fel sau altul despre placerea de a descoperi locuri si oameni, de a calatorii prin lume si in timp, de a afla povesti si experiente, si acest nou volum pe care il includem in colectia calatorscopica se inscrie in acelasi registrul. De data aceasta avem ca partener de calatorie...o ciocolatiera - din portelan alb, delicat, iesita din mainile iscusite mesterilor atelierelor fabricii de portelan din Sevre, asupra careia timpul si mai ales tumultul vietii fiecareia dintre cei prin mainile carora a trecut, si-a pus amprenta.

Despre volumul din 2014 al scriitoarei catalane Care Santos - Pofta de ciocolata si premiat cu premiul Ramon Llull, cea mai importanta distinctie literara catalana urmeaza sa va povestesc in cele ce urmeaza:

Si, ca sa elimim, inca de la inceput temerea unor potentiali cititori ai acestui volum, care amana inceperea cartii de teama de a nu-si stari o pofta nebuna de ciocolata, tin sa va linistesc - ciocolata este doar un pretext, un liant intre povesti si evenimente, intre personaje si povestea vietii lor. Adevaratul personaj principal este micuta ciocolatiera, care va va insoti pe intreg parcursul volumului. Cartea aceasta rascoleste ganduri si starneste multe pofte: de calatorie, de muzica, de boem, de tihna si poveste, de iubire.

Ceea ce aduce interesant aceasta carte este maniera in care a fost scrisa, caci nu suntem in fata unei singure povestiri si a trei, scrise fiecare dintre ele intr-un alt stil, fiecare dintre ele petrecandu-se in epoci diferite, incepand cu prezentul anilor 2000, continuand (sau mai degraba mergand inapoi) la agitatul si aducatorul de schimbari secol 19, pentru a ajunge la origini, la locul si mai ales timpul nasterii acestei calatorii - secolul 15. Fiecare dintre ele are in centrul sau un personaj feminin, cu caracter puternic, indiferent de pozitia sa sociala, care staruie sa reuseasca intr-o lume preponderent masculina, si care tine insa mainile sale delicate aceeasi ciocolatiera ca si predecesoarele sale. Practic, vietile Sarei, Aurorei si Mariannei sunt legate de povestea ciocolatierei, care trece din mana in mana, de-a lungul secolelor, influentand povestea fiecareia dintre ele , intr-un fel sau altul. Fara a se intalni vreodata sau fara ca macar sa cunoasca detalii din viata predecesoarei proprietare a obiectului de portelan, ciocolatiera fina si delicata, ciobita la cioc si fara morisca le apropie pe cele trei, intr-o inlantuire pe care niciuna dintre ele nu o poate explica. Fiecare dintre ele a obtinut-o intr-un mod diferit: Sara a cumparat-o de la un anticariat, Aurora a furat-o de la stapana sa- Candida, Marianna a primit-o in dar de la Adelaide a Frantei, cea dea 4 fiica a lui Ludovic al XV-lea, insa toate se simt atasate iremediabil de acest obiect.

Cartea se deschide oarecum cu finalul, cu ultima aventura a ciocolatierei "in care incap doar 3 cani de ciocolata" calda, fina si aburinda si sfarseste cu inceputul, cu momentul in care micul obiect de portelan alb iese pe poarta manufacturii de Sevre, cea care deservea, in epoca Luminilor exclusiv maretul palat Versailles. Cu toate acestea, actiunea romanului se petrece preponderent in Barcelona, unul dintre primele orase care au imbratisat ciocolata ca pe un aliment distins si fin, destinat aristrocratiei, dar si locul care a adus inspiratie pentru inventarea primei masini de fabricat ciocolata.

Insemnele Manufacturii Sevre
Inscriptia cu litere albastre, delicate de pe micuta ciocolatierea: "Je suis a madame Adelaide de France" le insosteste si ocroteste pe fiecare dintre cele trei doamne ale povestii imaginata de Care Santos, ca o garantie a reusitei spiritului independent ce salajluieste in fiecare dintre ele. 

Cele trei acte in care se imparte romanul au denumiri aromate: Ardei iute, ghimbir, levantica; Cacao, zahar si scortisoară si Piper, cuisoare și annatto, dezvaluind personalizatea complexa pe care o poate capata licoarea magica in jurul careia se invarte Pofta de Ciocolata
 




Si daca este o pofta pe care mi-a starinit-o aceasta carte, aceasta vine si din pasiunea pentru targurile de vechituri si lucrurile cu poveste. Lectura acestei carti a fost parca o noua picatura (dulce) care a umplut paharul si m-a facut sa pornesc intr-o aventura prin anticariate, in cautarea acelui "nu-stiu-ce" caruia am fost destinata a-i fi urmatorul proprietar. 

Lectura placuta!

No comments:

Post a Comment