meniu

Sunday, August 28, 2016

Bulgaria (4) - Ruse, cetatea medievala Cherven, pestera Orlvoa (Orlova Chuka) si biserica rupestra de la Ivanovo

Weekend-ul trecut am pornit intr-o noua aventura alaturi de prietenii de la Terra Incognito sa (re)descoperim cateva dintre obiectivele turistice ale vecinilor bulgari, aflate la doar o aruncatura de bat de granita: Ruse, cetatea medievala Cherven, Pestera Orlvoa (Orlova Chuka) si biserica rupestra de la Ivanovo. Iar daca stai si te gandesti mai bine, sunt chiar mai apropiate de Bucuresti decat Sinaia, sunt mai putin aglomerate si perfecte pentru o excursie in natura, cu iz medieval si spiritual.

Prima oprire a fost Ruse, pe care multi dintre voi il stiu doar prin prisma orasului de frontiera, cel pe care il traversezi in graba in drum spre statiunile bulgaresti de la Marea Neagra sau in drum spre Grecia sau ca omologul bulgaresc al Giurgiului nostru. Ei bine, Ruse este mai mult decat atat si, daca nu v-ati oprit niciodata aici, iata cateva dintre locurile pe care merita sa le includeti in traseul vostru, cu prima ocazie in care va aflati aici.



Prima oprire a fost la Panteonul Renasterii Nationale. Mausoleul a fost inaugurat pe 28 februarie 1978, si adaposteste 453 de personalitati bulgare. Constructiei de tip dom i-a fost adaugata o cruce odata cu sfintirea lacasului, devenind astfel un edificiu ortodox. Am citit ca locul pe care a fost construit mausoleul era candva cimitirul vechi, precum si o biserica a orasului. Ceea ce mi-a ramas in minte din aceasta vizita, pe langa cupola inalta, acoperita cu mozaic auriu, a fost expozitia de icoane vechi, pictate pe lemn. Din pacate toate explicatiile erau exclusiv in bulgara, asa ca nu va pot oferi mai multe detalii despre vechimea sau provenienta acestora. Intrarea in mausoleu costa 2 leva

Ne-am continuat plimbarea prin Ruse spre cel mai vechi lacas de cult al orasului: Biserica Sfanta Treime (Sveta Troitsa), ridicată în 1632. Construita sub ocupatie otomana, cand bisericile crestine nu aveau voie sa depaseasca in inaltime mocheia orasului, de la exterior biserica pare a fi destul de scunda, insa interiorul este impresionant. Pentru a-i oferi inaltime, biserica a fost consturita in adancime, sub pamant. In interiorul maret, veti gasi o  catapeteasma lucrata artistic, pictura murala in culori vii, ferestre cu vitralii si mormintele a patru mitropoliti. Intrarea in biserica 1 sau 2 leva (depinde de marimea grupului).
 
In apropierea bisericii se afla si centrul orasului si zona de promenada, pietonala a orasului. Aici arhitectura orasului se schimba, trecand de la blocurile comuniste la cladiri in stil neo-baroc, parte dintre ele renovate si un parc dominat de Monumentul Libertatii, un obelisc incadrat de lei si tunuri, simbol al eliberarii de sub ocupatia otomana. 
 
Din Ruse, am pornit din nou cu autocarul spre unul dintre cele mai importante situri arheologice din Bulgaria - orasul medieval Cerven. Sapaturile arheologice au inceput aici in 1910 si continua si in prezent. Accesul se poate face cu autocarul sau masina, pana in apropierea cetatii, iar de acolo, pe jos, urcand treptele de beton pana la zidul cetatii. Nu pot spune ca urcusul a fost partea mea preferata, insa intr-adevar, odata ajunsi la capatul scarilor, privelistea este uimitoare, caci raul Cherni Lom (un afluent al Lomului) a sapat in stanca un defileu, ce se dezvalui in fata turistilor in toata splendoarea sa. E imaginea perfecta a unui cadru medieval, cu stanci si rape, cu multa vegetatie si locuri inalte de straja.

In varful stancilor, bulgarii au construit o cetate cu ziduri groase, turnuri de veghe, palat, biserici si un dublu sistem  subteran de aductie dinspre nord si sud, unic la acel moment. In sec. XIII - XIV, se vorbeste deja despre un „oras de sus”, in interiorul zidurilor si un „oras de jos”, la poalele stancii, unde traia populaţia saraca (astazi, la poalele stancii se afla satul Cerven, ce numar aproximativ 300 de locuitori). Conducatorul cetatii si a acestor tinuturi era Imparatul Rosu (caci rosu in bulgara este cherven) si asta datorita mantiei pe care acesta o purta, simbol al putetii. Nu stiu daca acesta este persoanlitatea care a inspirat basmele romanesti cu Ros' Imparat si Verde Imparat (dar o samanta de adevar tot trebuie sa fie. Mai cercetez!). 

Asa cum va spuneam, la capatul treptelor se afla poarta cetatii, dar si un panou informativ, cu imaginea "orasului de sus", foarte util pentru a-ti face o imagine asupra asezarii si maretiei sale de odinioara. Astfel de panouri sunt presarate si in interiorul cetatii, , marcand locul in care se afla odata palatul feudal, bisericiile din interiorul zidurilor sau chiar urme ale zidurilor de aparare.

Ce mai bine conservata insa ramane biserica, de mari dimensiuni pentru acele timpuri, protejata sub un acoperis de lemn. Se poate observa modul in care erau construite zidurile, randurile de piatra alba alternand cu cele de caramida rosie. Am dat un tur bisericii, ne-am bucurat de racoarea din interior si apoi ne-am urcat pe pasarela din lemn in turnul nord-vestic ce vegheaza asupra ruinelor, pentru un alt peisaj memorabil asupra defileului. Se spune ca, acesta ar fi cel mai bine conservat turn din Bulgaria si ca, a fost folosit ca model pentru ca model la reconstructia Turnului Baldwin din Cetatea Tsarevets - Veliko Tarnovo.


Apoi am traversat podetul de lemn pentru a admira din nou turnul, dintr-o alta persectiva si a ne umple sticlele cu apa la izvorul (captat) din apropiere si apoi am pornit inapoi, pe acelasi drum, spre autocar, dar nu inainte de a savura o bere rece la terasa de la baza scarilor. Tot aici exista si toalete si un o taraba cu suveniruri si harti. Taxa de vizitare a cetatii este de 4 leva.

Urmatorul obiectiv pe lista noastra - Pestera Orlova Chuka. Este a doua ca marime din Bulgaria, are galerii dispuse pe mai multe niveluri si o lungime totala de aprox. 15 km, insa doar o mica parte (cam 20%) este accesibila turistilor.

Una dintre galeriile deschise publicului, numita Sala de Concerte, datorita acusticii foarte bune, gazduieste din cand in cand concerte.

Pentru vizitare, masinile si autocarele opresc in dreptul unei amenajari turistice, cu loc de campare, o mica padurice, loc de gratar si de stat la iarba verde, terasa si restaurant. Biletele pentru accesul in pestera - 6 leva se achizitioneaza de la chioscul special amenajat, pe care il identificati usor, urmarind sagetile. Accesul spre pestera se face (cum altfel) pe niste scari destul de abrupte, pe care ne-am dat seamana ca, la intoarcere va trebui sa le si urcam, daca vroiam sa ne intoarcem acasa.

In pestera se intra numai insotit de ghid si doar in grup compact, astfel ca a fost necesar sa asteptam cateva minute pentru iesirea grupului de dinaintea noastra. Am urmarit informatiile oferita de ghida noastra (intr-o engleza basic, cu accent bulgaresc), insa la un moment dat am pierdut sirul explicatiilor si descrierii formelor diferitelor stalactite si stalacmite si am ales sa le dau sensuri utilizand propria imaginatie. Trebuie spus ca pestera este luminata si din loc in loc reflectoare colorate, dau stancilor forme si umbre noi. Desi panourile de afara avertizau prezenta liliecilor in pestera, pe parcursul vizitei noastre am vazut zburand doar unul, si acela ratacit si probabil deranjat de fluxul de turisti.

In pestera temperatura este constanta, de 14º C (diferenta cam mare fata de cele 35 de afara) si se impune sa puneti o bluza, esarfa sau geaca pe voi (socul va fi si mai mare la iesire, de aceea va recomand sa nu ignorati acest sfat).

Pentru a ajunge la ultimul obiectiv din excursia noastra, intram in Parcul National Rusenski Lom, unde pe langa defileul sapat in stancile calcaroase de raul Lom. Intreaga zona pare recucerita de natura, un cadru in care isi au "casa" zeci de plante si animale, unele dintre ele pe cale de disparitie (asa cum este vulturul egiptean). Toti aici, prin secolul XIII-XIV si-au gasit loc de refugiu si de rugaciune calugarii ortodoxi care s-au adapostit in cavitatile sapate de rau, in stanca si au pus bazele unui adevarat complex monahal, compus din aproximativ 40 de biserici si 300 de chilii cunoscut astazi sub numele de Bisericile rupeste de la Ivanovo, monument ce face parte din patrimoniul UNESCO inca din 1979. Astazi s-au pastrat doar 5 dintre acestea si doar una dintre ele este accesibila turistilor. Aceasta din urma poarta hramul Maicii Domnului si a fost sapata la o inaltime de 32 de metrii, in stanca situatia deasupra parcarii.

Exista doua cai de acces spre biserica, una urcand treptele (mda, din nou trepte) ce pornesc din parcare spre intrare in biserica. Aceasta este varianta ceva mai scurta si umbroasa (un avantaj daca nimeriti o zi insorita si calduroasa, ca noi), dar mai abruta. O alta varianta este sa urmati poteca din capatul parcarii. Este ceva mai lina, cu multe portiuni prin soare, insa peisajul care se dezvaluie treptat este spectaculos. Odata ajusi in varf (indiferent de varianta pe care o alegeti), aveti 2 optiuni: fie sa va indreptati spre intrarea in biserica (accesul se face printr-o crapatura in stanca, destul de ingusta sau sa va indreptati spre platoul panoramic asupra defileului.
Noi am ales sa urcam pe trepte si de acolo, sa intram in intai in biserica. Biletul de intrare costa 4 leva, iar doamna de la bilete ne-a oferit si o pagina cu explicatii si povestea locului, in limba romana (nu o traducere perfecta, insa am apreciat gestul).

Biserica, redusa ca dimensiuni, cuprinde doua incaperi si o capela, ale caror ziduri sunt acoperite, aproape in intregime cu picturi. Ce este special la acestea? Modul unic cum au fost pictate, tehnica fiind numita a „picturii umede pe piatră”. Astfel, culoarea s-a impregnat in piatra calcaroasa si s-a pastrat aproape intacta de-a lungul secolelor. In urma restaurarii de care a beneficiat lacasul de cult, picturile au fost protejate cu un lac special, astfel incat culorile sa se pastreze la fel de vii.
In capatul incaperii principale exista un balcon (pentru nu ami mult de 4 persoane), suspendat desupra potecii, de unde poti admira panorama

Am facut cateva poze, am admirat picturile si apoi ne-am indreptat spre stanca panoramica si apoi, pe celalta varianta a potetii spre autocar, nu inainte de a ne opri la magazinasul cu suveniruri de la poalele stancii.

Aici s-a sfarsit itineriariul nostru, insa daca timpul si energia (dupa atata urcat si coborat) va permite, puteti include in traseul vostru si Manastirea Basarabov, de asemenea sapata in stanca, in care inca se mai organizeaza slujbe (spre deosebire de cele de la Ivanovo). Eu am vizitat-o cu o alta ocazie si impartasesc cu voi cateva impresii.

Biserica de aici este ctitoria Doameni Teodora, fiica lui Basarab I si sotia tarului bulgar Ioan Alexandrul si poarta hramul Sf Dimitrie cel nou, ocrotitorul Bucurestiului.

Pentru a intra in biserica trebuie sa urci aproape 50 de trepte sapate in piatra, cam inguste inalte, noroc cu balustrada. De aici ajungem in pestera-biserica in care a traiti Sf. Dimitrie. Interiorul e simplu, decorat cu o icoană a sfantului si cu fresce reprezentand minunile pe care acesta le-a infaptuit. Curtea lacasului este curata, impodobita cu flori, in mijlocul careia exista o fantana a carei apa se spune ca face minuni. Adevarat sau nu, cu siguranta a fost extrem de bine venita dupa urcat si coborat atatea trepte. vocatoare pentru minunile înfăptuite de acesta



Celor dintre voi care doresc sa parcurga acest traseu, sau sa includa in excursia lor si parte dintre aceste obiective le recomand:

1. atentie mare la incaltamintea aleasa. Sunt portiuni de urcat (fie panta, fie trepte), iar cu incaltamintea nepotrivita, intreaga experienta poate deveni una neplacuta.
2. in cazul in care mergeti la pestera, oricat de cald ar fi afara, inauntru temperatura nu sare peste 14 grade, asa ca luati cu voi o bluza/geaca pe care sa o imbracati in pestera.
3.luati cu voi apa pentru ca, la fata locului sursele din care sa o puteti procura (fie imbuteliata, fie curgatoare de izvor sunt limitate)
4. chiar daca mergeti cu masina, pregatiti-va sa parcugeti ceva distanta si pe jos. Niciunul dintre obiective (cu exceptia Ruse) nu sunt accesibile (pana in buza intrarii) cu masina.
5. profitati de toaletele (acolo unde exista) de la baza obiectivelor, pentru ca odata ajunsi in varf, potiunile sunt limitate (spre 0).

Acestea fiind spuse, va urez drum bun, vacante frumoase si va astept cu impresii.

1 comment:

  1. Multumesc, imi e foarte util articolul asta, avand in vedere ca maine avem in plan sa mergem intr-o scurta excursie in zona! :)

    ReplyDelete