meniu

Saturday, September 17, 2016

Belgia (9) - 3 zile in Bruxelles

Grand Place
Bruxelles-ul este poate cel mai putin spectaculos dintre burg-uri belgiene, fiind un mix (nu intotdeauna unitar) intre mai multe stiluri, de la medievalul din Grand Place la cladiri moderniste din otel si sticla ale institutiilor europene, trecand prin cladirile cu elemente art-nouveau proiectate de Victor Horta. Insa, chiar si asa un sejur in Belgia nu ar trebui sa ocoleasca Bruxelles-ul; este pana la urma nu doar capitala Belgiei, dar si capitala Uniunii Europene (alaturi de Strasbourg si Luxemburg), si un amestec imbietor de ciocolata, midii aburinde, bere rece, frontoane aurite si fatade colorate.

Vara aceasta am petrecut in Bruxelles 4 zile (dintre care intr-una am facut excursia in Luxemburg). Asadar, iata planul nostru pentru cele in 3 zile full de Bruxelles:


Rute shuttle-bus Flibco cu plecare de pe Charleroi
Am aterizat din Bucuresti, pe aeroportul Charleroi, iar cea mai convenabila varianta de a ajuge in centrul orasului este cu autocarul (shuttle-bus). Cursele sunt gestionate de Flibco, iar pretul unui drum dus este de 14 euro (varianta dus-intors costa 28 euro). Am achizitionat biletele online, beneficind astfel de o reducere de 1 euro (not much, stiu). Drumul a durat aproximativ 1 ora.

Asadar, autocarul Flibco ne-a adus in Bruxelles, statia terminus fiind langa gara Midi (cea unde au avut loc atentatele in Martie 2016). Zona era si acum impanzita de militari inarmati, cateva tancuri garate si mai multe masini militare. O atmosfera relativ tentionata, in totala discrepanta cu zecile de turisti zambareti si cu aparate foto preagatite, care coborau din autobuze. De aici am luat premetroul 4 (un fel de metrou usor, care merge atat prin tuneluri subterane, cat si la suprafata) pana la Statia De Brouckere, cea mai apropiata de hotelul nostru. Pentru premetrou am cumparat un card (Mobi Basic Card - 5 euro) si 10 calatorii - in total 19 euro. Avantajul este ca puteti reincarca acest card, fie cu cardul bancar, fie cu monezi (asadar daca nu aveti cardul cu voi, pastrati monezile mari 1,2,0.5 euro pentru automatele de bilete).

Cazare 

Pentru cele 4 nopti de cazare din Bruxelles am ales Hotel Abberdeen, o locatie curata si cu dotari basic, fara pretentii, insa avea cateva avantaje deloc de neglijat:
  • apropierea de Grand Place (cam 5 min de mers pe jos, in ritm de plimbare);
  • apropierea de principala artera comerciala pietonala din Bruxelles (Rue Neuve). Practic Rue Neuve este pe strada paralela cu cea pe care se afla hotelul. 
  • camera foarte spatioasa, la fel si baia.
  • cam la 3 min se afla in statia de metrou De Brouckere si Rogier.
Mai putin prietenoase erau scarile spre etaj: extrem de inguste si abrupte (insa aveam sa descoperim ca aceasta este o caracteristica definitorie a cladirilor vechi din Benelux, construite pe inaltime, cu trepte inguste si abrupte).

Cazarea pentru o camera cu 3 paturi - 95 euro/noapte.

Obiective de vizitat


Indiferent cat de putin stai in Bruxelles, e musai sa dai o tura prin Grand Place, principalul obiectiv al capitalei belgiene si gazda, din 2 in 2 ani a unui imens covor de flori (in anii pari, in luna august). In 2016 "Flower Carpet" s-a aflat la a 20-a editie iar design-ul floral a fost dedicat aniversarii a 150 de ani de prietenie belgiano-japoneza, ingloband mai multe simboluri ale culturii nipone (cocorul, pesti Koi, etc). La data vizitei noastre (iunie 2016) covorul nu era inca asternut, insa avantajul a fost ca astfel ne-am bucurat din plin de arhitectura cladirilor ce marginesc piata.

Cu sau fara covorul de flori, Grand Place este considerata cea mai frumoasa piata din Europa. Prima atestare a unei piete pe acest loc dateaza din 1174 si era o piata de alimente apartinand ducelui de Brabant. Dovada stau numele strazilor din jurul Grand Place (Rue du Marche aux Herbes, Rue au Beurre, Rue des Harengs, Rue du Marche aux Fromages, etc).  Cu toate ca mi-o imaginam mult mai mare si mai spectaculoasa, nu am cum sa nu admit ca fiecare dintre cladirile de pe cele patru laturi ale pietei, contribuie in mod definitoriu la tabloul general. Piata este dominata de Hôtel de Ville (Primaria Orasului), construita in stil gotic in sec XV. Aceasta este cel mai vechi edificiu din piata, iar in varful turnului sau de 91 m intaltime, straluceste statuia Sfantului Arhanghel Mihail omorand balaurul. Fata in fata cu primaria se afla o cladire la fel de impozanta - Maison de Roi, care in ciuda denumirii nu l-a gazduit niciodata pe rege, ba mai mult, in neerlandeza este cunoscuta drept Casa Painii. Maison de Roi gazduieste Muzeul Orasului Bruxelles.
Maison de Roi, Bruxelles

Cladirile aflate intre cele doua edificii (Hôtel de Ville si Maison de Roi) au adapostit casele breslelor. Dintre acestea se face remarcata La Maison des Ducs de Brabant, ce ocupa una dintre latimile pietei, care reuneste intr-un singur corp de cladire in stil renascentist, casa tabacarilor, morarilor, dulgherilor, sculptorilor si pietrarilor. Merita punctate si Le Cornet (casa breslei luntrasilor, decorat cu elemente marine), Le Renard (breslei marchidanilor - negustori ambulati de maruntisuri, ce are pe fata, desupra intrarii o statuie infatisand o vulpe), La Maison des Boulangers (casa brutarilor decorata statuia aurită a Gloriei), Le Cygne (decorata cu o lebada, a fost sediul macelarilor) si La Maison des Brasseurs sau Casa Berarilor (o veti recunoaste dupa statuia ecvestra a lui Charles de Lorraine flancat de delfini. In prezent este folosita de Confédération des Brasseries de Belgique si adaposteste Muzeu al berii).
  
Daca timpul si mai ales bioritmul va permit, incercat sa vizitati Grand Place cat mai de dimineata, inainte ca grupurile de turisti sa ia cu astalt piata, astfel incat sa puteti observa in tihna fatadele si micile detalii de pe fiecare dintre ele.

In apropiere se afla si statuia micutului Manneken Piss despre care va invit sa cititi, pe larg, aici.


Fantana de ciocolata, Muzeul Ciocolatei, Bruxelles
Si, daca simtiti ca va scade glicemia, ramanem tot in aceeasi zona a Grand Place-ului pentru un obiectiv dulce pe care nu ar trebui sa il ratati - Muzeul Ciocolatei. Este un muzeu dedicat nu numai celui mai iubit desert din lume, dar si parcursului boabelor de cacao, de la plantatiile din fostele colonii belgiene (astazi Republica Democrata Congo) si pana la delicioasele praline belgiene. Odata ce ai pasit in muzeu, totul in jur miroase a cacao si ciocolata, iar pentru a face vizita si mai interesanta, inca de la intrare te intampina o fantana de ciocolata din care te poti infrupta in voie (atat cat iti permit si ceilalti vizitatori, caci e cam bataie), lasand ciocolata sa curga pe biscuitii special pregatiti. Tot in holul de la intrare poti degusta diferite mostre de ciocolata (in diferite stadii de preparare sau cu diferite concentratii de cacao). Delicios! Accesul in muzeu costa 6 euro si include: vizitarea muzeului (pe care va recomand sa nu o retati) si o demonstratie de preparare a celebrelor praline,finalizata cu o degustare (1 pralina de fiecare :) ).

Parcul Cinquantenire
Dar e momentul sa depasim zona Grand Place si sa ne indreptam spre o alta zona a capitalei belgiene - Parcul Cinquantenire construit de Regele Leopold II in 1880 cu ocazia Targului International organizat odata cu aniversarea a 50 de ani de la independenta Belgiei. Parcul este marginit la unul dintre capete de o poarta impresionanta ce aminteste de Poarta Brandenburg din Berlin. Cladirile aflate de o parte si de alta a acestei porti gazduiesc, una Muzeul Militar (numit si Muzeul Regal de Arme si Istorie Militara), iar cealalta Muzeul Regal de Arta si Istorie, precum si Auto-World - o "lume" masinilor de epoca, incepand modele de la finalul secolului XIX si pana in anii '70, dar si cateva modele mai recente. Noi am ales sa vizitam AutoWorld-ul si nu am regretat nicio secunda, caci imensul hangar cu cele peste 350  de masini este in esenta o lectie de istorie a automobilismului, de la trasurile familiei regale, la masini de curse, masini de armata utilizate pe campul de lupta, automobile decapotabile din care odata fluturau esarfe incolacite in jurul gatului doamnelor din inalta societate, in drum spre Riviera Franceza, dar si modele de utilitare ale politiei, pompierilor sau salvarii care au facut istorie. Accesul in muzeu costa 9 euro in cazul rezervarii online si 10 euro la fata locului.

AutoWorld


Pentru a va bucura atat de parc, cat si de AutoWorld, cel mai simplu este sa luati metroul pana la statia Merode, vizitati muzeele si traversati parcul pana la statia de metrou Schuman. In felul asta, coborati usoara panta in loc sa o urcati daca ati iesi din metrou la Schuman. Tot in apropiere se afla si Parlamentul European si alte cladiri ale Uniunii, insa noi nu ne-am abatut spre ele, caci zona nu pare altceva decat un fel de Pipera belgian, cu zeci de cladiri de birouri cu aer corporatist.

Am copilarit cu desenele cu strunfi (micutii pitici albastrii pusi pe sotii), Asterix, Obelix si uneori chiar si cu Tin-Tin, iar ocazia de a merge chiar acasa la ei a fost unul dintre cele mai dragi momente ale acestui sejur. Asadar pentru aceea dintre voi care vor sa se simta copii sau care iubesc desenele animate si animatia in general, Belgia si in special Bruxelles-ul sunt casa benzilor desenate, iar Muzeul Benzilor Desenate (CBBD) este un must pe lista voastra. Au o colectie generoasa de machete, figurine, carti, schite ale animatorilor, detalii despre tehnica conceperii si tiparirii benzilor desenate.
Holul de intrare al CBBD, cu detalii art nouveau
Cladirea in care se afla muzeul a fost proiectata de Victor Horta, parintele stilului Art-Nouveau si este una dintre edificiile emblematice ale acestui stil. Asa ca, vizitati muzeul cu un ochi la exponatele colorate din desene animate si cu un ochi la detaliile art-nouveau, pe care le veti gasi la tot pasul, de la plafon, la podea, balustrade, corpuri de iluminat sau chiar stalpi. 

Ramanem in lumea proiectata de Victor Horta, insa ne departam de centrul orasului, pentru a-i descoperii casa. Cladirea in care a locuit artistul a fost gandita, desenata si construita de Horta dupa planurile proprii. Identificarea locatiei exacte ne-a dat ceva batai de cap, datorita labirintului de stradute, dar si slabei semnalizari a obiectivelor turistice in Bruxelles, odata ce ai parasit zona centrala turistica. Insa odata ce am ajuns, ne-am tras sufletul si am zis un mare wow in fata locuintei imaginata si ridicata la sfarsitul anilor 1890 de parintele art-nouveau, care astazi este Muzeul Victor Horta.Iar ceea ce il face cu atat mai special este inovatia si fluiditatea fiecarui coltisor, atentia la detalii si adaptarea fiecarui obiect din viata cotidiana a sec XIX la stilul care l-a consacrat, de la calorifere, la scari si balustrada, la usi, seminee, rame de tablouri, obiecte de mobilier, totul poarta amprenta art-nouveau.Aveti grija insa, daca decideti sa vizitati muzeul, intrucat programul de vizitare este forte scurt (de la 14:00 l 17:30, cu exceptia zilelor de luni si a sarbatorilor legale). De asemenea in interior fotografiatul este interzis, iar (spre nesansa noastra) supraveghetorii sunt extrem de vigilenti. Biletul de intrare costa 10 euro.

Ultimul obiectiv bruxellez de pe lista noastra calatorscopica este...cum altfel Targul de vechituri, ca doar ne stiti pasionati de antichitati si lucrsoare cu povesti din alta epoca. Targul din Place du Jeu de Balle/Vossenplein are traditie, in acelasi loc, inca din sec. XV si se intampla in fiecare zi intr-o piateta destul de generoasa din apropierea Palatului de Justitie (care era in renovare la data viziei noastre). Aici veti gasi de la vesela, portelanuri, carti, bijuterii pana la masini de scris, tablouri, mobilier mai mare sau mai mic si tot felul de ciudatenii mai vechi sau mai noi. Atmosfera este animata, insa comerciantii pareau maii putin dispusi sa negocieze, dand oarecum impresia ca acesta este pentru ei  mai degraba un prilej de socializare (intre ei) decat o sursa de venit.

Tavan art nouveau in Muzeul Horta (sursa)
Acum la final de lista, ca o observatie generala: am fost surprinsi de cat de slaba este promovarea acestora la fata locului. Aici ma refer la marcarea intrarii in muzee/expozitii intr-un mod vizibil, atragerea turistilor care traverseaza zona, ca in apropiere se afla un obiectiv ce merita vizitat, etc. In Bruxelles e vital sa ai la tine o harta si un ghid turistic astfel incat sa fi sigur ca nu te vei rataci in labirintul de stradute si vei ajunge sa vezi ceea ce iti doresti (bineinteles ca, daca in cautarea ta, dai si peste alte locuri interesante - cu atat mai bine).


Cam asa s-a vazut Bruxelles-ul prin Calatorscop - un amalgam dulce, colorat, animat, in stil art-nouveau!

2 comments:

  1. Foarte util articolul. Vrem si noi sa mergem in aceasta primavara, nu stiam ca au un targ de vechituri celebru. Sunt curios daca o sa gasesc si numismatica acolo.

    ReplyDelete
  2. Buna Marius, va doresc calatorie bruxelleza placuta. Din cate imi amintesc oferta de numismatica nu era foarte generoasa; mai mult axata pe tablouri, mobilieer si vesela, insa marfa etalata se schimba periodic si oricand poti descoperi (mai ales cand nu te astepti) ceea ce cauti. Have fun si va mai astept pe blog 😀

    ReplyDelete