meniu

Sunday, August 7, 2016

Belgia (7) - O oprire in Antwerp (Anvers)

Gara Centrala din Antwerp
Ultima zi in Belgia am rezervat-o pentru o excursie de o zi la Antwerp, urmand ca spre seara sa ne indreptam catre Amsterdam. Asadar, cateva ore la dispozitie sa descoperim cel mai mare oras al Flandrei si capitala a diamantelor.

Am pornit din Bruges, cu trenul si peste o ora si jumatate eram in Antwerp (am folosit tot Rail Pass-ul cu 10 calatorii. Un bilet individual costa aproximativ 15 euro). Primul contact - Gara Centrala din Antwerp - pur si simplu iti taie rasuflarea (intr-un mod cat se poate de pozitiv) si este considerata, pe buna dreptate, una dintre cele mai frumoase gari din Europa. Odata ce pasesti pe peron ai senzatia ca te afli in mijlocul unui palat si nu intr-o gara. Construita la inceputul secolului 20, gara are o cupola imensa si opt turnuri mai mici. Ca o recunoastere si confirmare a maretiei ei, in 2009 Gara din Antwerp a castigat locul 4 in cadrul unui concurs de frumuzele al garilor din intreaga lume (un fel de Miss World a garilor).

Gara Centrala din Antwerp
La iesirea din gara ne-a surprins imensa roata pe care stateau atarnate cateva maimutici (de tabla), insa ceea ce era cu adevarat interesant, dar pentru ca timpul era scurt, am ratat-o este Gradina Zoologica aflata chiar in spatele garii. Gradina Zoo din Antwerp este una dintre cele mai vechi din Europa si din lume, si a fost consturita initial in afara orasului. Datorita dezvoltari si extinderii aceasta se afla acum chiar in inima orasului. Daca timpul va permite, biletul de intrare costa de 24 euro.

Dar asa cum va spuneam, nu am oprit la Zoo, ci am iesit din gara si am pornit sa descoperim orasul. In marea majoritate a oraselor pe care le-am vizitat pana acum, zona din jurul garii nu este deloc ofertanta, chiar, in buna parte din cazuri, aceasta facand parte din zona rau famata a orasului. Astfel va, va puteti imagina surprinderea noastra cand am gasit, pe toate cele 3 strazi aflate in imediata apropiere a Garii Centrale  zeci, poate sute de magazine de bijurerii si diamante. Statisticile oficiale spun ca aici se tranzactioneaza peste 50% din diamantele prelucrate ale lumii. Intreaga activitate este atent supravegheata de cele 4 burse autorizate si specializate in domeniu. Straduta perpendiculara pe iesirea din gara se numeste De Keyserlei, un amalgam de magazine de bijuterii, in special diamante (ca doar ne aflam in capitala diamantelor) si diverse terase si fast-food-uri.


Prima oprire a fost DiamondLand- un mini muzeu/expozitie deschis in cadrul unui magazin de bijuterii. Turul a fost gratuit, iar rezervarea am facut-o de acasa. La intrare ne-a intampinat o receptie imensa, vitrine cu coliere si inele cu reflexii in mii de culori si dupa ce am fost verificati si inregistrati, ne-a reluat un ghid, care ne-a condus la etaj. Aici am facut o mica incursiune in lumea diamantelor, de la piatra bruta la sclipirea care fura toate privirile. Am invatat despre cei 4 C ai diamantelor, adica cele 4 criterii dupa care sunt evaluate (greutate in carate, culoare, claritate, taietura), precum si o scurta istorie a celor 400 de ani de prelucrare si comert cu diamante a Antwerp-ului. Traseul de vizitare s-a incheiat, asa cum era firesc in expozitia cu vanzare a DiamondLand, dar cu preturile unui sigur item erau peste intreg bugetul nostru pentru vacanta in Belgia, ne-am multumit cu privitul, admiratul si suspinatul.

Urmatoarea oprire a fost Catedrala Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal). Accesul pentru vizitare costa 6 euro. Ceea ce iti atage imediat privirea este inaltimea ei (turnul are aprox. 120 de metrii), pus in valoare si de spatiul destul de restrans al Pietei Manusii sau  Handschoenmarkt, care o inconjoara. Edificiul este cea mai mare catedrala romano-catolica din Belgia.

Catedrala adaposteste 3 tablouri - scene biblice (Inaltarea Crusii, Cobararea de pe cruce si Adormirea Maicii Domnului) semnate de Rubens si create special de acesta pentru catedrala. Impresionante sunt si cele 34 de vitrariile imense, toate originale, iar cel mai vechi dintre acestea dateaza din 1503 si il infatiseaza pe Filip cel Frumos si Ioana de Castillia cu sfintii patroni pe fundal. Catedrala face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Am iesit din catedrala si, in imediata apropiere se afla Grote Markt si gazduieste Primaria (Stadhuis) si fostele case ale breslelor. Veti recunoaste cladirea Primariei intrucat este cea mai impresionanta dintre cladirile din Piata Centrala si poate si cea mai colorata dintre acestea, de pe zidurile ei fluturand steagurile tarilor din comunitatea europeana. Steagul Romaniei flutura in vant, alaturi de cel al Poloniei si Cehiei, pe frontonul cladirii. 
Primaria din Antwerp si Fantana lui Brabo
Tot pe frontunul cladirii construita in stil renascentist, se afla statuile Justitiei si ale Prudentei, cu detalii aurite, alaturi de blazoanele aurite, statuia Fecioarei Maria, statuile ducilor de Brabant, a regilor spanioli. Intorcandu-ne cu spatele spre primaria, am remarcat ca toate cladirile din jur, acelea care gazduiau odata breslele sunt si ele decorate cu statui, ornamente, blazoane ce impun un sentiment de respect si simbolizeaza bogatia si bunastarea de care se bucurau.

In fata Primariei se află Fantana Brabo, construita in 1887, o punere in scena inedita a ceea ce inseamna Antwerp. Nu, nu ma refer la cultura si la oamenii locului, ci la ceea ce inseamna denumirea orasului. Legenda spune ca aici traia un urias Druon Antigoon, care ii teroriza pe locuitori si care cerea o taxa tuturor celor care doreau sa traverseze raul ce trece prin oras - Schelde. Celor care nu se supuneau le taia mana. Un soldat al lui Cezar, Silvius Brabo l-a ucis pe urias, i-a taiat mana si a aruncat-o in fluviu. Gestul, adica aruncatul mainii se traduce in neerlandeza prjn "hand werpen", ceea ce mai tarziu a dus la Antwerpen sau pe scurt Antwerp.
Dupa cateva poze sub jeturile de apa ale Fantanii lui Brabo, am pornit intr-o plimbare pe stradutele adiacente, printre cladirile de caramida rosie spre Casteul Steen (cunoscut si sub numele de Piatra - The Stone). Castelul este de fapt o fortareaza, construita la inceputul secolului 13 si este cea mai veche cladire din oras. Ceea ce vedem astazi este insa doar o mica parte din impunatoarea constructie, caci buna parte din ea a fost demolata pentru a face loc portului. Cladirea adaposteste Muzeul de Marina, care insa mi-a parut ruginit si degrada. Ne-am multumit cu o plimbare pe pasarela descoperita ce leaga castelul de unul dintre turnuri (in care se gaseste un restaurant) si apoi am revenit in Grote Markt. Ceea ce nu v-am spus (dar va zic acum) este ca, in fata castelului se afla o alta statuie a unui urias ce teroriza orasul (hmm, belgienii din Antwerp se pare ca au creat un urias rautacios pentru fiecare necaz care s-a abatut asupra lor de-a lungul istoriei). Numele lui era Lange Wapper si este unul dintre personajele frecvent inalnite in basmele flamande.

Am dorit ca in plimbarea noastra sa il vedem si pe Rubens la el acasa, adica sa  vizitam Rubenshuis, insa datorita unei greve a personalului auxiliar, muzeul era inchis. Ne-am multumit sa pozam cladirea si sa aruncam o privire prin vitrina magazinului de suveniruri de vis-a-vis (si el inchis din aceleasi motive).

Am incheiat plimbarea noastra prin Antwerp intorcandu-ne la gara prin strada Meir, una dintre cele mai cunoscute artere comerciale din Europa. Aici zeci de magazine ale brandurilor de lux sau a marilor retailer, cu produse si colectii pe care le-am gasit si la noi si preturi similare. Asadar, nu am zabovit prea mult la shopping, ci am admirat din mers cladirile elegante, consturite in diferite stiluri si apartinand diferitelor epoci, ce gazuiesc diferitele magazinele. 

Ne-am intors in gara, ne-am luat biletele spre Amsterdam, am recuperat bagajele (5 euro/cutie de depozitare)

Bugetul calatorscopic pentru o zi in Antwerp (preturi pentru 1 persoana):
  • Tren Bruges - Antwerp (15 euro, asta daca nu alegeti varianta Rail Pass-ului cu 10 calatorii, vezi detalii aici)
  • Depozitare bagaje - 5 euro (depozitele sunt pentru diferite dimensiuni, cea mai mare putand sa "adaposteasca" 3 trolere mari)
  • Vizita la Catedrala Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) - 6 euro
  • Masa de pranz - 7 euro (preparate din fructe de mare, detalii aici)  si cartofi prajiti - 2.5 euro
In total = 35.5 euro / persoana.

No comments:

Post a Comment