meniu

Sunday, March 27, 2016

Bucuresti (24) - Teatrul National de Ziua internationala a teatrului

„Teatrul ne poate spune totul! Teatrul a fost si va ramane pentru totdeauna. Teatrul e deschis. Lasati naibii gadgeturile si computerele – mergeti la teatru, ocupati locurile de la parter, de la balcon, dati ascultare cuvantului, priviti pe viu personajele – in faya aveti teatrul, nu-l nesocotiti si nu-l lasati sa treaca neobservat, caci viata trece foarte repede. Avem nevoie ca teatrul sa fie diferit. Orice fel de teatru este necesar” - acesta este mesajul regizorului rus Anatoli Vasiliev pentru Ziua Internationala a Teatrului (27 martie). 


Si ce ocazie mai buna sa sarbatoresti o astfel de zi si cum s-o impletesti armonios cu pasiunea pentru calatorie si locuri noi, decat vizionand o piesa de teatru si redescoperind Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, proaspat renovata si cu o noua infatisare. Promit sa revin cu impresii si detalii. (si am revenit :) - detalii mai jos)

*

Seara a inceput cu un superb apus de soare vazut de pe treptele TNB-ului, vazut printre personajele lui Caragiale, grupate intr-o invalmaseala armonioasa de Ioan Bolborea in  "Caruta cu paiate". Poate ca ati trecut de nenumarate ori prin fata acestui ansamblu sau poate l-ati privit fugitiv din statia de autobuz de vis-a-vis, dar de cate ori v-ati uitat cu atentie personaje?  Le-ati recunoscut? Pentru aceeia dintre voi care nu stiu, aceste siluete stilizate ii reprezinta pe Farfuridi, Branzovenescu, Cetateanul Turmentat, Goe, Zoe, Mam’mare, Chiriac, Mita, Veta, Zita, Rica Venturiano, Mamita, Trahanache, Catavencu si Pristanda. 
Apoi am intrat in teatru si, pentru prima data de cand intru in cladiri ce gazduiesc sali de spectacol (si nu sunt putine la numar) am avut senzatia de curat si maretie. Pardoseala de marmura alba era cu adevarat alba si reflecta lumina candelabrelor imense, numeroase busturi ale personalitati din lumea teatrului, semnate de sculptori cunoscuti, scarile serpuite ce duc spre foaier capatasera si ele un aspect curat. Foaierul de asemenea, insesat cu canapele, era vegheat de cele 3 mari tapiserii ce "imbraca" peretii teatrului: Teatrul Lumii (740 X 2250 cm), considerata a fi cea mai mare tapiserie din lume, Oda patriei: (1145 X 880 cm) si Razboi si pace (1100 X 900 cm). Povestea acestora nu cu totul lipsita de peripetii, caci in 1978 acestea au supravieţuit marelui incendiu de la Sala Mare a Teatrului National.Fumul impregnat atunci in tesatura tapiseriilor a fost parese si un aliat in lupta cu moliile, caci astfel, desi cromatica era vizibil innegrita, moliile au evitat sa se "infrupte" din aceste adevarata opere de arta. Mai multe detalii privind simbolistica detaliilor tesute cuprinse in aceste tapiserii puteti afla de aici.
Si am ajuns in sala - Marea Sala a Teatrului National, iar ea ne-a intampinat in straie noi, aproape de nerecunoscut. Nici urma de mustariul de alta data si de balustradele prafuite - totul era imbracat intr-un rosu catifelat, iar balcoanele de alta daa au fost inlocuite cu unele noi, mai largi si cu o mai buna vizibilitate. Chiar si doamnele plasatoare pareau insufletite de aspectul noii sali, erau mai zambitoare si mai amabile decat mi le aminteam.

Si, pentru ca in ziua vizitei noastre se sarbatoarea Ziua Internationala a Teatrului, a urcat pe scena, inaintea inceperii piesei, directorul Teatrului National - Ion Caramitru, care a citit mesajul regizorului rus Anatoli Vasiliev dedicat acestei zile. Pentru noi aceasta cuvantare a fost o surpriza, dar alaturi de rezultatul renovarii, de decorul si sonorizarea piesei, de atmosfera generala, a fost si o confirmare ca teatrul bucurestean incepe sa fie din ce mai acorat in lumea teatrului mondial.

Iar daca ardeti de nerabdare sa vedeti si voi Sala Mare sau de ce nu, sa descoperiti ce se ascunde in culisele si atelierele teatrului, aflati ca periodic (adica in fiecare zi de luni la ora 12:00, 14:00 si 16:00) se organizeaza tururi ghidate, pretul unui bilet fiind de 10 lei, iar timpul de vizitare de aproximativ 45 min. 

Vorba lui Vasiliev - Lasati naibii gadgeturile si computerele – mergeti la teatru!, iar la noul TNB chiar aveti ce vedea, pe langa jocul fenomenal al actorilor si piesele puse in scena. Avem un teatru cu care ne putem lauda.
tul Ioan Bolborea a câştigat concursul din 2002, organizat la 150 de ani de la naşterea lui Caragiale, ce a avut ca temă realizarea unei sculpturi care să reprezinte cât mai bine opera şi pe marele dramaturg.

Citeste mai mult: adevarul.ro/news/bucuresti/caruta-paiate-noua-atractie-piata-universitatii-1_50bdee787c42d5a663d05f68/index.html
Artistul Ioan Bolborea a câştigat concursul din 2002, organizat la 150 de ani de la naşterea lui Caragiale, ce a avut ca temă realizarea unei sculpturi care să reprezinte cât mai bine opera şi pe marele dramaturg.

Citeste mai mult: adevarul.ro/news/bucuresti/caruta-paiate-noua-atractie-piata-universitatii-1_50bdee787c42d5a663d05f68/in
Artistul Ioan Bolborea a câştigat concursul din 2002, organizat la 150 de ani de la naşterea lui Caragiale, ce a avut ca temă realizarea unei sculpturi care să reprezinte cât mai bine opera şi pe marele dramaturg.

Citeste mai mult: adevarul.ro/news/bucuresti/caruta-paiate-noua-atractie-piata-universitatii-1_50bdee787c42d5a663d05f68/index.html

No comments:

Post a Comment