meniu

Sunday, August 18, 2019

Romania (40) - Calatorscop pe munte - Babele și Sfinx-ul

Platoul Bucegi & Cabana Babele
Profitând de cele câteva zile libere și de vremea frumoasă și ceva mai răcoroasă a ultimelor zile de vară, ne-am pornit din nou la drum. Și cum în ultima vreme pașii ne-au purtat prin așezări urbane mai noi sau mai vechi, întru descoperirea unor locuri de poveste, de data aceasta ochii, dar mai cu seamă plamaânii și-au cerut porția de verde și de aer curat. Era așadar nevoie de o pauză în natură, iar o excursie pe cont propriu prin Bucegi a fost o destinație la îndemână. 

Privind un pic înapoi îmi dau seama că a trecut destul de mult de la ultima astfel de plimbare pe munte - să fie condiția fizică, să fie confortul orășanului, să fie lista extinsă de călătorii? Încă nu ne-am hotărât a cui e vina, însă ce-i drept e că ne-am bucurat de acestă pauză de verde.
Am început aventura dis de dimineață cu trezirea pe la 6:00, îmbarcarea și plecarea din București spre DN1 spre Sinaia. Chiar la intrarea în Sinaia, ne-a abatut de la drumul clasic de pe Valea Prahovei, pe DN 71 până la Cabana Piatra Arsă. Aici am avut prima surpriză - drumul extrem de bun (Deci se poate și la noi 👍). Ruta poartă numele de TransBucegi (sau TransBabele,cum indica GPS-ul nostru) și a fost redeschis circulației prin 2013, iar peisajele sunt spectaculoase.

Traseu Cabana Piatra Arsă - Cabana Babele
Drumul șerpuit străbate Parcul Natural Bucegi, dezvăluind o Românie frumoasă, naturală și sălbatică. Dupa excursia din Elveția și privind comparativ, pot afirma că Joianele noastre sunt mai simpatice și fotogenice decât Milkile lor. E o rută pe care v-o recomand atât pentru placerea condusului, drumul nefiind foarte aglomerat, dar si pentru a evita cozile interminabile și gherțoiala aferentă de la telecabina din Bușteni - destinația finală fiind aceeași - Platoul Bucegi și cele doua monumente ale naturii - Babele și Sfinxul (povestim despre ele mai încolo).
Pe traseu
Drumul asfaltat se oprește în apropiera Cabanei Piatra Arsă. E ora 9:30, parcăm mașina și pornim dincolo de bariera metalică spre Cabana Babele. Deși citisem că trebuie să urmam marcajul cu bandă galbenă ce ne va aduce chiar la destinație, acesta nu prea (a se citi deloc) ni s-a arătat. Recunosc eram destul de entuziasmată de ideea de a face acest traseu urmând marcajul, un fel de tresure-hunt cu iz montaniard, dar n-a fost să fie. Ne-au ajutat însă drumul, intuiția și (pentru confirmare) și google-maps. 

Traseul este de dificultate medie spre mică și durează cam o oră, iar diferența de nivel este de aproximativ 250-300m. Aici vremea a devenit schimbătoare, trecând rapid de la soare și cer senin, la vălătuci de ceață ce acopereau munții din jur. Un hanorac și încălțăminte adecvată (a se citi cu talpă stabilă, antiaderentă și confortabilă) sunt mai mult decât recomandate. 

Am urcat încet, tihnit, astfel încât să ne bucuram de peisaj, de aerul curat și de liniște. Cred că fiecare dintre noi are nevoie de un moment în care să se reîntâlnească cu propriile-i gânduri, iar o astfel de plimbare, îți dă,  indubitabil această ocazie. 

Telecabina Babele
Pe drum ne întalnim, răzleț cu alți turiști, dar fiecare e cu drumul și gândurile lui. Ne salutăm din priviri și ne continuam drumul. Vederea stâlpilor de telecabină, a cabanei și telecabinei sunt confirmarea că aproape am ajuns la finish. De aici se îndesesc și rândurile de turiști, iar liniștea e spartă de zumzetul specific obiectivelor turistice. Urcam și noi, trecem de taraba de porumb fiert (ce-o fi cautând acolo) și coada-i aferentă și ne oprim în dreptul Babelor.

Babele ne așteaptă cuminți într-un țarc, asemeni unor mamăi strânse în curtea bisericii, în timp ce tineretul se destrăbălează pe drum. Dăm un ocol, facem câteva poze, încercând imposibilul - să nu prindem și alți turisti în poze și încercăm să gasim totusi asemănarea cu "babele". De ce le-o spune așa? că mie-mi par niște ciuperci pietrificate. 

Babele
Ne continuam drumul și în câțiva metrii ajungem la Sfinx, un alt monumet al mamei natură. Încercăm să găsim unghiul potrivit încât să distingem cât mai bine fizionomia umanoidă a stâncii. Privește semeț, aș spune chiar mândru, sfidător spre munte și turma de oi ce se pierde în ceață. Dăm și aici un ocol, însă profilul se schimbă imediat, rămânand doar o stâncă. Revenim în poziția ideală și surprindem câteva instantanee. E aglomerat așa încât ne grabim să facem loc și celorlalți.

Legendele și teoriile ce înconjoară formațiunile de stâncă sunt multiple, care mai de care mai fanteziste, de la cele ce le asociază cu vremurile dacice, la cele ce consideră formațiunile stâncoase ca fiind creații extraterestre.  

Sfinxul
Pentru final am păstrat câteva detalii inedite despre cele doua monumente:
  • Cea mai veche fotografie a Sfinxului din Bucegi datează din anul 1900, când tehnica fotografică era abia la începuturile ei. 
  • Prima denumire oficialǎ, ca și Sfinxul din Bucegi, dateazǎ din anul 1935 într-un articol al publicației de profil a vremii Buletin Alpin. 
  • Babele au fost supranumite „Altarele ciclopice din Caraiman”, fiind închinate Pământului și Cerului, Soarelui și Lunii, lui Marte, ca zeu al războiului și al agriculturii. 
  • Pe 28 noiembrie se spune că razele soarelui construiesc o piramidă energetică în jurul chipului sculptat în piatră. Fenomenul este perfect natural fiind efectul razelor soarelui care cad sub un anume unghi și, doar în anumite condiții atmosferice, producând imaginea unei piramide. Nu știu cât e de adevărat, însă dacă decideți să o verificați cu ochii voștrii atenție la vreme și la echipament - e totuși noiembrie.
TransBucegi
Cabana Babele e punctul de pornire spre alte trasee montane - Crucea de pe Caraiman ( aproximativ 2 ore, dar cu grad de dificultate mai ridicat), Vârful Omu ( 2 ore, de asemenea cu grad de dificulate mai ridicat). Inainte de a vă hotarâ să extindeți traseul spre una dintre aceste destinații, verificați starea vremii și nu vă aventurați decât dacă aveți experiență și un plan clar cu privire la traseu, căci muntele nu e o plimbare pe bulevard 

Noi am decis să ne întoarcem pe același traseu (coborârea a durat cam 40 min) și să ne continuam plimbarea spre o altă destinație.

No comments:

Post a Comment