meniu

Sunday, May 5, 2019

Bucuresti (34) - Picnicul japonez, hanami și cireșii înfloriți din Herăstrău

Am făcut-o din nou - am revenit la Yuki - Home Dinining, în ajun de Florii pentru un nou prânz delicios în compania Alexandrei de la Experiențe Japoneze. Ce-i drept, planul inițial era ca evenimentul să aibă loc într-un cadru special - Grădina Japoneză din parcul Herăstrău, la iarbă verde și la umbra cireșilor japonezi înfloriți, însă vremea de afară a avut alte planuri.

Am reconfigurat traseul și ne-am bucurat de decorul tradițional nipon de la Yuki, lăsând plimbarea pentru desert (și am avut parte de un desert pe cinste 😀 - vă povestesc mai multe în continuare).


Când am acceptat provocarea picnicului japonez și am ales meniul chiar am stat un pic în dubiu, gândindu-mă cum aveau să fie servite toate acele preparate ce sunau delicios. Surpriza a venit la fața locului, când am descoperit bento-boxurile - maniera japoneză de a transporta prânzul și de a asigura o masă echilibrată.

Așadar suntem în micul colț japonez din cartierul Dorobanți, într-o sâmbată cu soare dar și vânt, iar Alexandra ne povestește despre hanami - obiceiul tradițional japonez de a privi florile ume (cais japonez) sau sakura (cireș japonez), uneori acompaniat și de un picnic sub pomii înfloriți. Se pare că obiceiul a început în perioada Nara (710-794), la început fiind florile de ume (de cais) care erau mai populare, dar începând cu perioada Heian (794-1185) sakura a devenit obiectul principal al hanami-ului.

In scurt timp pe masă, în fața noastră au fost asezate niste cutii din lemn, negre și care inevitabil ne-au stârnit curiozitatea. Odată ce am ridicat capacele, o avalanșă de arome ne-a gâdilat nările și ne-a făcut papilele gustative nerăbdătoare. Acestea aveam să aflăm că sunt bento box-urile, varianta japoneză, elegantă și delicată a take-away-ului. O cutie compartimentată în care japonezii cumpără sau își aduc de acasa prânzul. Ele contin de obicei o porție consistentă de orez, carne sau pește, legume și murături sau un mic desert - suficient pentru o masă bine proporționată și îndestulătoare.
Iar ca experiența tărâmului nipon sa fie și mai autentică, Alexandra ne-a făcut și o demonstratie de "îmbrăcare a kimonoului", cu prezentarea elementelor ce îl compun. Fascinant de privit - e ca și cum ai purta pe tine o întreagă poveste și din experiență vă spun - exact așa te și simți. Daca îmi este permisă analogia - sentimentul este asemănător purtării unei ii vechi, autentice, cusută manual și transmisă din generație în generație.

După prânz, am pornit spre Parcul Herăstrau, unde în apropierea intrării dinspre Arcul de Triumf se găsește Grădina Japoneză. Și ce moment e oare mai prielnic pentru o plimbare prin această bucățică de parc, decât acum când totul e colorat în verde crud și roz delicat? În Japonia floarea de cireș simbolizează natura efemeră a vieții, de aceea sunt admirate în cadrul unor astfel de evenimente de reuniune cu familia sau cu cei dragi. De asemenea, lemnul cireșilor este întrebuințat pentru mobilă de înaltă calitate, ceea ce îl face deopotrivă prețios și nobil.

Grădina din Herăstrău a fost redeschisă în 2018 după o amplă acțiune de reamenajare susținută de Ambasada Japonei în România. Pentru a păstra specificul și particularitatea amenajării peisagistice au fost plantați, pe lângă cireșii japonezi și arțari japonezi, azalee și pini, astfel încât pe parcursul celor patru anotimpuri, să fie creat aici un peisaj deosebit prin paleta de culori diversificată a frunzelor și florilor. Ne-am promis că nu vom ocolii grădina nici în celelalte sezoane.

Cînd am ajuns noi în grădină era trecut de ora prânzului, era senin și o vreme tocmai bună de plimbare, astfel că, inevitabil și în grădină era mai multă lume decât de obicei. Cu toate acestea era o aglomerație delicată, un zumzet și râsete, fără agitația specifică parcului ocrotită de boltele roz ale coroanelor încărcate de flori.

Cred ca simultan erau zeci de sedințe foto - mai mult sau mai puțin profesioniste - poze cu un bebe, poze de nuntă, cupluri, o bloggăriță pregătind un nou material, iar toate aveau în centrul lor diafanul și delicatul decor construit de florile de cireș.

Pozele ce însoțesc sunt mai mult decât grăitoare de aceea nu spun decât că prânzul și plimbarea prin Grădina Japoneză au transformat o zi de sâmbătă într-o călătorie cu aer de Japonia.

Sublim!



No comments:

Post a Comment