meniu

Sunday, June 10, 2018

Romania (36) - Aventura in inima Pamantului: Salina Turda, Ghetarul Scarisoara si Pestera Ursilor

Traseul - Salina Turda-Ghetarul Scarisoara-Pestera Ursilor
Traseul pe care vi-l propun in acest articol l-am parcurs ca parte dintr-o excursie ceva mai lunga, insa este ideal pentru o excursie de o zi daca punctul de pornire este Cluj-Napoca (aflat la doar 35 km de Salina Turda) sau Alba Iulia (aprox. 70 km de Salina Turda). Pornind de la Cluj si cu punct terminus Deva, lungimea traseului este de  370 km, presarat cu multe puncte de interes, locuri de vizitat, peisaje naturale superbe, din care cu siguranta va veti intoarce cu amintiri frumoase si cu sute de poze. Va invit intr-o calatorie prin straturi de sare, gheata si calcar,  spre inima Pamantului

Salina Turda - vedere din lift
Pornim asadar din Cluj Napoca, iar prima oprire este Salina Turda. Zacamintele de sare de aici sunt cunoscute si exploatate inca din antichitate, iar prima atestare documentara despre extraagerea de sare de aici dateaza din 1271. Minele au fost modernizate in perioada de stapanire habsburgica, ca mai apoi, in anii '30 exploatarea sa fie sistata. In 2010, dupa un proces amplu de modernizare Salina a fost reintrodusa in circuitul turistic, fiind dotata cu o noua intrare, facilitati pentru turisti dar si cu o parcare destul de mare atat pentru autoturisme, cat si autocare. La intrarea in salina este si un soi de bazar (cu toate kitschurile aferente), dar si cateva tarabe de mancare. Un lucru inedit este ca salina a fost folosita de localnici ca depozit de branza (ceea ce se intampla si in alte saline din lume) si pentru conservarea diferitelor carnuri . Chiar si in prezent, una dintre galeriile ce nu sunt incluse in circuitul turistic a fost inchiriată de un producator local de mezeluri. Cu toate acestea in interiorul zonei turistice consumarea de produse alimentare este interzisa. 
Salina Turda - foisor Galeria Terezia
In salina temperatura este constanta, undeva intre 10-12 grade, indiferent de vremea de afara. Asadar, daca va propuneti sa faceti aceasta vizita in toiul verii, pregatiti-va sa mai puneti ceva pe voi. De asemenea, aveti grija la incaltamintea aleasa (sfat valabil pentru intreg traseul) intrucat datorita depunerilor de sare si a umezelii, unele zone si trepte pot deveni extrem de alunecoase. Intrarea in salina se face printr-un coridor semicircular si parca patrunzi intr-o lume usor SF, datorita sistemului de lumini si a reflexiilor in depunerile de sare de pe parapeti. Sunt indicatoare si sageti peste tot, asa ca nicio sansa sa va rataciti. Prima oprire va fi inevitabil Galeria Franz Josef, numita si Sala Ecourilor- de aici privelistea, in jos (cam 13 etaje), spre celelalte galerii iti taie respiratia si picioarele :), iar rezonanta sunetelor (ecoourile) si acustica este uimitoare.
Scara Bogatilor - Salina Turda
Dupa cateva poze, incepe coborarea, pe Scara Bogatilor, ca mai apoi sa ajungem in fata liftului (sau a cozii imense din fata lui) ce urma sa ne duca in adancul minei de sare. Exista si optiunea de coborare pe scari, pentru cei care vor sa isi puna muschii in miscare. Asa cum spuneam, se coborara aproximativ 13 etaje in inima pamantului, mai exact 172 de trepte, ici pe colo alunecoase. Liftul este unul panoramic cu pereti de sticla, astfel incat coborarea iti ofera o priveliste ampla asupra galeriilor.Dat fiind volumul de turisti, capacitatea liftului (de doar 7 persoane)
imi pare insuficienta. Daca alegeti varianta scarilor, veti observa ca pe pereti este marcat anul in care minerii au ajuns la nivelul respectiv - e un fel de timeline al acestor galeri si veti putea vedea de aprope dispunerea concentrica a straturile de sare, in diferite nuante de alb, gri si negru.

In galeria principala a fost amplasata o roata, in care te poti urma si admira din nou, intr-un ritm ceva mai lent si dintr-un alt unghi, aceeasi priveliste ce iti taie rasuflarea. Peste tot sunt amplasate bancute, exista si un teren de minigolf, teren de fotbal si hanbal, un mic amfiteatru in care sunt organizate periodic concerte, iar in centru un stand circular cu tot felul de produse din sare si suveniruri. O plimbare cu roata costa 5 lei de persoana. Dar calatoria spre inima pamantului nu se opreste aici, caci, poti opta din nou sa iei liftul sau sa cobori inca cateva niveluri pana la lacul din interiorul salinei. Aceasta este Galeria Terezia, iar lacul s-a format prin infiltratiile de apa de la suprafata. Pentru cei curajosi si cu veleitati de "navigatori", pot fi inchiriate barcute si poti da un tur de lac. Daca nu, puteti opta pentru o plimbare pe podetele si in foisioarele cu aspecte de Star-Trek si apoi va puteti aseza din nou la coada spre lift sau scari.

Pestera Scarisoara
Experienta in salina a fost foarte interesanta, aerul sarat benefic pentru sanatate, iar modalitatea in care a fost reamenajata si modernizata trebuie salutata. Sunt cu siguranta inca multe investitii ce pot fi facute, in special in ceea ce priveste lifturile de capacitate mai mare, spatiul de la intrarea in salina unde sunt amplasate casele de bilete, etc., insa Salina Turda merita sa se regaseasca pe lista destinatiilor de vazut.

De la Salina Turda ne-am continuat drumul, pe la suprafata spre o alta minunatie subterana - Ghetarul de la Scarisoara.

Pestera Scarisoara
Autocarul ne-a oprit intr-o parcare semi-improvizata, printre case, rulote cu placinte, masini si turisti si, urmand indicatiile sagetilor batute de soare si de vreme (a se citi semi-ruginite si imporivizate) am pornit pe poteca pieretruita ce urca in padure. Urcarea dureaza cam 15 min - 20 min (in functie de conditia fizica), insa este placuta si reconfortanta, mai ales pentru urbanul din fiecare din noi. In capatul potectii se afla o mica poienita si casa de bilete. Organizarea un pic cam ciudatica - exista un singur casier, care este si ghid pentru fiecare grup dornic sa viziteze pestera. Astfel ca, toata ziua bietul om vinde biletele, formeaza grupul, coboara cu ei in pestera, ofera informatiile si apoi urca din nou, se asigura ca nu a ramas nimeni in urma si apoi o ia de la capat. Cam ingrat job pentru un singur om as zice eu.

Placintele Motesti in drum spre Scarisoara

Revenind - Intarea se face doar insotit de ghid si trecerea printr-o poarta rotativa metalica (asemanatoare cu cea de pe stadioane sau din metroul din Paris). Pana am asteptat iesirea grupului anterior, am luat hanoracele pe noi, caci in preajma ghetarului temperatura nu trece de 5 grade. Unii vizitatori mai precauti aveau chiar si manusi si caciula. Imediat ce treci de turnicheti si incepe coborarea pe scarile metalice, destul de solide (ceea ce mi-a dat un sentiment de confort, caci ma asteptam la ceva mai abrupt si mai subred), dar totusi alunecoase, temperatura incepe sa scada brusc, din ce in ce mai mult.

Placinte motesti
De la ghidul cu accent bihorean si vorba mocoma aflam ca stam pe un bloc de 5 etaje de gheta care nu se topeste in nici o peroada a anului. Prezenta ghetii nu se datoreaza, asa cum ati fi tentati sa credeti conditiilor climaterice reci, ci unui regim de ventilatie special care determina un topoclimat subteran de factură glaciara. Fata de perioada in care ghetarul a fost studiat de Emil Racovita (1927) se pare ca dimensiunea acestuia s-a micsoarat cu aproximativ 2 m.

Pestera Ghetarului de la Scarisoara este primul obiectiv speologic din Romania declarat monument al naturii. In circuitul turistic se viziteaza Sala Mare si Catedrala, cu stalagmite si stalactite de gheata care is schimba dimensiunea in functie de anotimp. Traseul este clar definit, circular, constituit dintr-un ponton de lemn construit in jurul ghetarului. Apoi am urcat din nou pe aceleasi scari metalice si recunosc ca urcarea mi s-a parut mult mai scurta, iar caldura de afara coplesitoare. Plimbarea in pestera dureaza aprozimativ 20 de min.

La final ne-am tras sufletul si ne-am delectat cu cate o placinta moteasca cu branza sau cu afine (dupa preferinta - 3 lei) preparate de localnici. Recunosc ca varianta de acum e ceva mai comerciala, facuta pe banda rulanta, insa daca aveti ocazia unui concediu ceva mai lung in zona, va recomand sa va infruptati din aceste placinte facuta pe plita sau pe piatra incinsa. Sunt delicioase!


Ultima comoara subterana, inainte de oprirea la Deva a fost Pestera Ursilor. Interesant este ca aceasta pestera a fost descoperita relativ recent, mai exact in 1975, in urma dinamitarii unui perete de marmura la exploatarea aflata in zona. In urma exploziei s-a produs prabusirea unei portiuni de sol si astfel, a fost descoperita  comoara din adancuri. Peste 5 ani pestera a fost deschisa spre vizitare si exploarare atat speologilor, cat si turistilor si se afla de atunci in circuitul stiintific si turistic. Aici a fost gasit un adevarat cimitir de oase al Ursus Spelaeus - ursul de caverna. Se crede ca acesta ar fi disparut in urma cu cca 17.000 ani. Oasele din aceasta pestera sunt ale ursilor care au ramas prinsi in pestera, datorita blocarii intrarii in urma unui cutremur. 

Pestera Ursilor e structurata in 3 galerii deschise circuitului turistic si o rezervatie stiintifica. Intrarea se face prin Galeria Oaselor - aici au fost identificate aproximativ 140 de cranii de ursi ai cavernelor. 



Urmeaza apoi Galeria Emil Racovita este cea mai mare galerie din portiunea amenajata a pesterii si contine formatiuni care cu imaginatie si fantezie, dar si joc de lumini sunt asociate cu diferite personaje sau obiecte: au primit diferite denumiri cum ar fi Racheta gata de lansare, Casa piticilor, Mos Craciun, etc.

Macaroanele din Pestera Ursilor
Ultima este Galeria Lumanarilor, nume datorat sutelor (poate miilor) de stalactite care seamana cu niste lumanari si "Macaroanele", acele formatiuni calcaroase care atarna de tavan si pot atinge o densitate de cca 400 "macaroane" pe metru patrat.

Organziarea in pestera si traseul turistic mi-a parut mult mai bine gandit, cu posibilitate de individualizare a traseelor, atunci cand in pestera se afla mai multe grupuri, cu pasarele de trecere si bine luminata.

Cu Pestera Ursilor am incheiat calatoria in strafundul Pamantului si am revenit la suprafata. Sunt locuri pe care va recomand sa le vizitati pe indelete si sa va bucurati de frumusetea lucrurilor pe care Mama Natura ni le-a ascuns chiar sub noi.


Informatii utile:



Cost bilete:
- Salina Turda - 30 ron de adult si 15 ron pentru copii/pensionari.
- Salina Turda - Parcare 5 lei/zi pentru autoturisme

- Ghetarul Scarisoara - 11 lei
- Pestera Ursilor - 20 lei de adult si 10 lei pentru copii/pensionari. Taxa foto este 15 lei/aparat.

Website-uri:
Salina Turda - http://salinaturda.eu
Pestera Ursilor - http://www.pesteraursilor.ro/

No comments:

Post a Comment