meniu

Sunday, May 27, 2018

Istanbul (4) - 8 Vederi din Istanbul

Vedere spre Istanbul de la Pier Lotti
Seria vederilor din locuri Calatorscopice continua cu o vedere din Istanbul sau mai bine spus, o serie de vederi, caci Istanbul-ul e prea frumos si prea "cuceritor" pentru a incapea singur pe o vedere.

De ce tocmai acum? Pentru ca dupa fiecare excursie, atunci cand lucrurile s-au mai aseazat, dupa ce ai povestiti tuturor prietenilor cum a fost si ce ai vazut, iti raman in mintea cateva imagini (vederi), pe care le pastrezi in sertarul cu amintiri. Si cum am constat, cu un oarecare regret, ca a trecut deja ceva vreme de cand m-am intors de la Istanbul, o serie de evenimente tragice au zguduit orasul, asa incat vreau sa va arat si o alta fata a orasului, a unui loc animat, pitoresc, surprinzator, care merita vizitat.  Asadar, articolul acesta este despre "vederile" pe care le pastrez in minte legat de aceasta excursie si de locurile frumoase pe care le-am vazut, locuri pe care nu ar trebui sa le ratati si pe care va recomand sa le includeti in itinerarul vostru prin capitala neoficiala si istorica a Turciei - Istanbul.


Parcul Gullhane
Prima vedere aduce in prim plan Parcul Gullhane este una dintre oazele de verdeata ale Istanbulului, in care te poti relaxa dupa o zi agitata (iar in Istanbul fiecare zi are nota ei de agitatie). Parcul se afla in apropierea Palatului Topkapi si a Muzeului de Arheologie, obictive pe care nu ai voie sa le ratezi, si este inconjurat de ziduri groase, asemeni unei cetati. Odata ce ai intrat in parc, o oaza de verde presarat cu flori multicolore ti se deschide in fata. Aleile largi, strajuite de statui infatisand animale (lei, ursi, veverite) si copacii seculari intregesc peisajul. Gullhane poate fi aglomerat, intr-o zi insorita, in jurul pranzului sau linistit si proaspat la primele ore ale diminetii - orice moment ati alege va va incarca bateriile.

Poarta de intrare in Sala Marelui Divan de la Topkapi
Palatul Topkapi a fost centrul Imperiului Otoman pentru mai bine de 400 de ani, iar imediat ce va veti apropia de portile grandioase ale complexului veti incepe sa va simtiti mici. Aici se afla cea mai mare rezidenta regala din Istanbul, cu cele peste 400 de camere pentru mai mult de 400 de concubine, sotii, copii si membri ai familiei Sultanului, reunite sub denumirea de Apartamentele Haremului. Nici Trezoreria Imperiala, Sala Marelui Divan sau zecile de balcoane si terase cu vedere spre Bosfor nu sunt mai prejos. La Topkapi totul este grandios, gandit si construit sa impuna respect, supunere si sa vorbeasca, chiar si peste secole despre maretie si putere.

Pier Lotti Tepeis
Dar palatul Topkapi apartinea cumva timpurilor medievale, iar la un moment dat, pe la final de secol 19 sultanii Imperiului Otoman au considerat ca au nevoie de un palat nou - mai mare, mai grandios, mai modern, asa ca au construit Dolmabahce (in turca inseamna ceva de genul gradina abundentei) Aici au trait 6 sultani diferiti de la finele epocii Otomane si tot aici a murit Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. Palatul in sine e mai putin oriental si mult mai apropiat de occident, astfel ca, vizitandu-l ramai cu senzatia ca te afli intr-un dintre grandioasele palate ale Europei Vestice. Palatul Dolmabahce ramane totusi unul dintre obiectivele care intregesc imaginea Istanbulului de capitala imperiala.

Si, atunci cand te saturi de grandios, de aur si cristaluri si vrei liniste...poti urca pe Pier Lotti Tepeis (dealul/ colina Pier Lotti). Oricat de macabru ar suna, o cafea adevarata turceasca sau o inghetata savurata in mijlocul in cimitirului Eyup, ce ocupa aceasta colina, printre curmali, arbori sequoia si pisici e un adevarat rasfat. Pentru mine este una dintre imaginile Istanbulului care imi vin imediat in minte. Aleile cu piatra de rau, fetele de masa cadrilate si linistea sun divine. Aici poti afla povestea scriitorului si navigatorului francez Pier Lotti, indragostit de Istanbul, iar aruncand o privire de aici spre Cormul de Aur, vei intelege imediat de ce.


Pentru cea de-a 4 vedere istanbuleza revenim in agitatia centrului istoric - Hagia Sofia este ce mai cunoscuta dintre imaginile orasului si cu siguranta reda cel mai bine istoria acestui oras. Biserica ortodoxa timp de mai bine de 1000 de ani, convertita in 1453 in moschee cu ocazia cuceririi Constantinopolului de catre sultanul Mohamed al II-lea, iar din 1935, transformata in muzeu. Impresionanta, aceasta adevarata ambasadoare a arhitecturii bizantine trebuie admirata in tihna, cu ochii si mintea deschisa pentru a-i intelege tainele, pentru a observa detalii din trecutul ortodox al moscheei, pentru a admira cum cele doua culturi se intrepatrund, parand sa lase de-o parte orice resentiment.

Chioscul de Faianta
Mai putin scos in evidenta printre abundenta de locuri pe care trebuie sa le vezi in Istanbul, Chioscul de Faianta mi-a ramas in minte penru jocurile geometrice de culori si forme ce frizeaza perfectiunea (si nu sunt eu omul care sa creada in perfectiune); albastrul de Izmir, formele ondulate ale literelor arabice, zecile de mii de triunghiulete colorate in fel si chip, dar perfect simetrice te vor ametii. Pentru a intelege e musai sa il vedeti, mai ales ca il puteti grupa cu vizita la Topkapi (aici se spune ca era pavilionul de distractii al palatului).

Bazarul de condimente - Al doilea bazar istoric ca marime dupa Marele Bazar. E un fel de rai al tuturor ingredientelor secrete care pot transforma orice preparat in ceva wow: de la condimente din toate colturile lumii, la ceai, cafea, fructe deshidratate si nelipsitele dulciuri, toate isi au locul binemeritat pe tarabele de aici. Unde mai pui ca iti va fi greu sa nu cumperi cate ceva, ba chiar sa iti faci rezerve pentru tot anul (aici vanzatorii nu se dau in laturi de la ati oferi mostre spre degustare si chiar va recomand sa profitati de oferta lor si a va decide asupra gustului pe care vreiti sa il luati acasa). O plimbare prin Bazarul de Condimente este o desfatare pentru simturi, un fel de vedere olfactiva si gustativa.
Vedere din Turnul Galata
Ne apropiem de finalul articolului pentru a surprinde lasarea serii in Istanbul. Stramtoarea Bosfor iti ofera peisaje impresionante, indiferent de unghiul din care o privesti. Am pastrat pentru final doua vederi la cea de seara:
 
Apusul de soare din Turnul Galata - Localizat in zona Beyoğlu, turnul este situat intr-o zona magica, cu stradute cu piatra cubica si magazinase cochete (multe dintre ele de suveniruri si tot felul de handmade-uri) pe care urci si urci pana te opresti in fata impresionantului turn in forma cilindrica , mostenirea lasata de genovezi Istanbulului, ce se inalt semet peste acoperisuri. Desi privelistea pe care ti-o ofera este breath-taking, dimensiunea balconului si a balustrada destul de joasa din varf si puhoiul de turisto-fotografi, ne-au dat ceva emotii si au facut pozele surprise cu atat mai pretioase. Permiteti-va luxul sa va rataciti pe stradutele din jurul turnului si sa descoperiti locsorul vostru secret din Istanbul.

Croaziera pe Bosfor - O excursie cu feribotul prin stramtoarea Bosfor, la ceas de seara iti ofera nu numai posibilitatea sa admiri arhitectura intregului oras, dar poti faci si niste fotografii imposibil de surprins de pe mal. Imbracati-va bine, caci racoarea serii, briza si curentul fac nesimtita caldura de afara, ba mai mult si temperatura pare sa scada cu cateva grade. Cu un pulover in plus si cu aparatele foto pregatite, aceasta plimbare va ramane garantat in mintea voastra pentru mult timp de acum incolo. Bucurati-va de luminile orasului, de culorile fascinante alte apusului, de podurile scaldate in lumini colorate, de atmosfera si de aceste imagini care fara doar si poate va vor ramane intiparite pe retina.

In incheiere nu uitati si de celelalte articole despre Istanbul pentru a profita la maxim de urmatoarea voastra vacanta:


Istanbul (1) - Cu bune si .... mai putin bune (10 sfaturi si idei de calatorie)
Istanbul (2) - Evadare in Büyükada
Istanbul (3) - Hamam-ul, experienta care a incununat calatoria la Istanbul
Istanbul (4) - Gustul Istanbulului
Istanbul (5) - Istanbul si altfel... mai creativ

No comments:

Post a Comment