meniu

Sunday, October 25, 2015

Partener de calatorie (1) - Vedere din Haga

Sursa: https://www.facebook.com/gemeenteDH
Cand ai scris o vedere? Dar cand ai primit una?

Eu am avut placerea si bucuria sa primesc chiar ieri una, ce-i drept virtuala de la unul dintre persoanele dragi mie, la fel de pasionata de calatorii si de tot ce inseamna vizitat locuri noi. Si pentru ca mi-a placut atat de mult am ales sa o impartasesc cu voi, caci, recunosc, mi-a cam starnit cheful si pofta de vizitat si, de ce nu...nici o vizita in Olanda nu suna chiar rau.

Asadar, iata o frantura din povestea noului nostru Partener de Calatorie, Rendo:

Imagineaza-ti o cladire cu arhitectura si design futurist, cu miros de menta, patrunjel si busuioc; verde peste tot, dar nu de la flori si aranjamente luxuriante ci de la... verdeturi de gradina. Ardei iuti de un rosu aprins superb, rucola, patrunjel. marar si alte verdeturi, condimente care mai de care, toate te trimiteau cu gandul mai degraba la gatit, decat la rezolvat probleme administrative. Si cu toate acestea, toate cele de mai sus se intampla in Primaria din Haga, iar minunatele arome vin de la plantele naturale, aflate in ghivece mascate in custi din lemn alb, pozitionate peste tot in cladire.

Olandezii il numesc Palatul de Ghetata, pentru ca, intreaga cladire este de un alb imaculat, atat la exterior, cat si la interior. Este opera unui arhitect american (Richard Meier), iar de la proiect si pana la finalizarea cladirii au trectu 9 ani (1986-1995).

Aici sunt grupate buna parte din institutiile publice ale orasului (primaria, camera de consiliu, principala biblioteca publica, birou de informare pentru cetateni, starea civila, sali de expozitii, precum si cafenele si banci). Zona centrala (artium-ul) este acoperit cu un tavan de sticla ce permite luminii naturale sa patrunda in interior.



Nota:  textul ii apartine lui Rendo, bunul meu prieten, la fel si pozele (cu exceptia primei, in cazul careia am mentionat sursa). Ii urez bun venit in clubul select al Partenerilor de Calatorie Calatorscopici si il astept cu noi povesti cu aer de Benelux.

2 comments:

  1. sa tot mergi la Primarie ... desi pare aromata ca piata de la Obor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. intre mirosul de hartie + semi-igrasie si cel de busuioc si salvie, as alege la orice ora plantele aromatice :) ce-i drept e atipic pentru o cladire administrativa, dar cred ca iti da o stare de bine

      Delete