meniu

Monday, January 1, 2018

Cehia (1) - Magie si sarbatoare - Pietele de Craciun din Praga si Karlovy Vary

La fereastra unui restaurant praghez
Craciunul la Praga a fost unul dintre visele implinite in 2017 si asta nu doar pentru frumusetea de poveste a Pietei de Craciun, cat si pentru oras in sine. De data aceasta a fost a 3 oara cand am vizitat capitala Cehiei, insa prima in care am gasit-o gatita in haine de sarbatoare (un pic de zapada ar fi transformat-o in feerie) si a fost intr-adevar de basm, asa ca nu stiu cum se vede Praga prin ochii altora, insa pentru mine ramane in top si m-as intoarce aici ori de cate ori as avea ocazia.


Revenind la povestea de iarna din Praga si ultima plimbare calatorscopica din 2017:

Ca si in alte capitale sau orase mari si aici sunt amenajate mai multe piete de Craciun; in fapt, in aceasta perioada cam tot ce inseamna zona pietonala se transforma in mini satuc format din casute de lemn, care cu bunatati specifice perioadei, care cu suveniruri, cadouri sau idei bune de luat acasa. Cea mai mare si mai cunoscuta dintre pietele de Craciun pragheze este cea din Piata Orasului Vechi (Staromestske Namesi), unde, inconjurate de cladirile cu arhitectura gotica, baroca si renascentista, alaturi de bradul imens decorat cu luminite si mini-vitralii rotunde, casutele din lemn creaza o atmosfera de sarbatoare. Aici targul de Craciun se deschide pe 2 decembrie, iar casutele isi inchid usitele pe 6 ianuarie. Asadar, si dupa Revelion puteti sa dati o fuga pe aici in cautarea atmosferei de sarbatori.
Biserica fecioarei din Tyn

Desi numarul turistilor ce viziteaza Praga in aceasta perioada, special pentru a vedea targul de Craciun, a crescut exponential in ultimi ani, ceea ce m-a surprins inca din prima seara a fost faptul ca zona parea aerisita, chiar si printre casute. Un pic de imbulzeala poate veti gasi in fata casutelor, sau in zonele de mancare, in caz ca sunteti amatori pentru un "hot dog" traditional sau un sandwich cu carne fripta si ceapa prajita facut chiar in fata voastra, insa si aici treaba merge repede, asa ca nu va simtiti descurajati. Constienti ca Piata de Craciun este principalul punct de atractie in Staromestke Namesi in aceasta perioada, organizatorii au amenajat, in mijlocul casutelor si in apropierea bradului o platforma decorata cu luminite, ceva mai inalta decat casutele, din care se poate admira intreaga piata, puteti face poze si selfi-uri, puteti admira bradul si turlele rupte din desenele lui Dinsey (desi inspiratia a venit de aici catre desenele animate) ale Bisericii Fecioarei din Tyn.  Odata cu lasarea intunericului si aprinderea beculetelor atmosfera devine feerica, iar ceea ce mi-a placut a fost efectul pe care simplitatea iluminatului (beculete intr-o singura culoare, calda) il are la consturirea atmosferei - fara bling-blinguri, fara jocuri de lumini psihopatice. Simplu si de efect!  

Casuta din piata de Craciun
Dar, asa cum spuneam Piata de Craciun din Staromestske Namesi nu este singura gazduita de Praga - O alta Piata de Craciun, ceva mai redusa ca dimensiuni porneste din dreptul Statuii Sf. Wenceslas si este amenajata in scoarul ce separa cele 2 sensuri de mers. La momentul vizitei noastre, cladirea Muzeului National din Praga, ce domina bulevardul era in proces de renovare capitala, astfel ca zona nu era foarte animata de turisti si (din motive obiective) nici cladirea impozanta a muzeului nu era luminata. Casutele din aceasta zona erau (din cate am putut observa) axate in special pe bucatele traditionale specifice perioadei: purcei la protap, tot felul de mancaruri cu cartofi, varza si carne, gulas-uri, carnuri afumate, castane coapte, dar si dulciuri, in special turta dulce, kurtos-ul unguresc si un soi de waffles, miere si dulceturi, vin fiert, suc de mere fierbinte si bineinteles ceai si ciocolata calda; insa si aici sunt cateva standuri cu globuri, cristaluri, suveniruri, lumanari parfumate, decoratiuni din fetru si textil si altele.

Bunatati in Piata de Craciun
O a treia Piata cu care ne-am intalnit in plimbarile noastre este cea aflata chiar la intrarea in curtea palatului praghez si de unde panorama catre podurile de peste Vltava, acoperisurile caselor si stradutele ce coborara spre rau este magnifica. Vederile de aici sunt superbe atat ziua, cat si dupa lasarea intunericului, cat luminile orasului sunt aprinse. Micutul targ organizat aici este si el axat mai mult pe mancare si pe ideea de street food, astfel ca o cina rapida "din mers" savurata deasupra orasului este combinatia perfecta pentru a a bucura cat mai mult defrumusetea orasului. De aici puteti porni apoi, in plimbare spre podul Carol, coborand, la pas dealul pana pe malul Vltavei.


Una dintre zilele acestei vacante au dedicat-o unei excursii la Karlovy Vary, una dintre cele mai pitoresti si bine intretinute statiuni balneare din Europa, aflata la aproximativ 130 km de Praga si despre care veti gasi detalii intr-un articol viitor. 

Forme de prajituri
Aici, in  imediata apropiere a hotelului Thermal Spa (il veti recunoaste dupa inaltime, are 15 etaje si aspectul comunist inconfundabil), aflat la intersectia dintre zona veche si cea noua a statiunii, am gasit Piata de Craciun, amenajata intr-un mic parculet, care noua ne-a aminitit de intrarea celui din Sinaia (al nostru e ceva mai intins totusi). Sezonul sarbatorilor de iarna se "deschide" ceva mai repede in Karlovy Vary, fata de Praga, adica pe 27 noiembrie si ia sfarsit (oficial) pe 1 ianuarie, cu toate ca cele mai multe proprietati sunt in prezent detinute de rusi, iar acestia sarbatoresc Craciunul abia pe 7 ianuarie. Si aici am gasit aceleasi produse specifice perioadei (jucarii de lemn, decoratiuni, suveniruri, etc), produse care nu au legatura neparata cu sezonul si care se vand aici in orice perioada a anului (recipientele speciale in care se bea apa din izvoarele termale, bautura alcoolica produsa local - Becherovka, etc), insa si preparate culinare cehesti, pe care nu le-am regasiti in Praga si dintre care nu m-am putut abtine sa nu iau si pentru acasa branza impletita (Korbáčiky), care merge excelent cu o bere rece (atunci cand sezonul o permite).

Globulete
Cu bateriile incarcate de spriritul sarbatorilor, in ajunul Craciunului am revenit in tara. Ca o impresie generala dupa primul contact cu pietele de Craciun europene, este faptul ca farmecul este dat nu numai de produsele vandute in sine si in special de decor si amplasament (si fie vorba intre noi, "decorul" oferit de Casa Poporului nu va putea concura niciodata cu atmosfera gotico-renascentista din Piata Orasului Vechi din Praga si nici cu goticul Rathaus vienez). De asemenea, calitatea si diversitatea de standuri, si mai putin cantitatea contribuie la farmecul targurilor de acest gen, iar comparand-o cu ceaa din Praga, Piata de Craciun din acest an din Bucuresti pare sa se fi apropiat un pic de acest deziderat. 

In incheiere voi spune doar atat, pietele de Craciun  sunt un excelent exercitiu de marketing, care poate fi extrem de profitabil daca este exploatat cu cap, iar pentru cei care le viziteaza o experienta placuta si un cadru diferit in care vor vedea principalele obiective ale orasului-gazda si nu neaparat o destinatie de shopping (dar ma stiti ca nu sunt mare fan shoppingareala).

Va doresc sa va bucurati de fiecare oras pe care il vizitati, indiferent de sezon si sa profitati la maxim de prezenta voastra acolo!

 

No comments:

Post a Comment