meniu

Sunday, November 12, 2017

Bulgaria (8) - Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov

Dunarea invelita in ceata si colorata de rasaritul de noiembrie
Dimineata de sambata ne intampina cu o ceata groaza, care in lumina rasaritului capata nuante rozalii de vata de zahar. Traversam Dunarea, in drumul nostru spre capitala tarilor bulgari - Veliko Tarnovo si face o scurta oprire matinala la Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov.
 
Manastirea si pestera in care s-a retras sfantul ce avea sa devina ocrotitorul Bucurestiului se aflata in localitatea bulgara Basarabovo, la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de Bucuresti si la doar 10 de Russe. Asadar daca va aflati prin zona, o oprire la Basarabov merita trecuta pe lista, chiar si de catre cei mai putin religiosi.



 

Exteriorul pictat al manastirii din stanca
Dimitrie Basarabov s-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare si a trait in secolul al XIII-lea, in timpul imperiului vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. La acea vreme pamanturile din zona erau detinute de Familia Basarabilor, iar manastirea de aici a fost intemeiata de fiica lui Basara I, domnul Tarii Romanesti.
 
Daca veti privi cu atentie icoanele ce-l invatiseaza pe Sf Dimitrie Basarabov veti observa ca acesta este incaltat doar la un singur picior. Legenda spune ca, odata, pe cand pastea vitele, acesta a calcat din greseala cu piciorul intr-un cuib de pasare si a omorat puisorii. Mustrat de constiinta, si-a pedepsit piciorul vinovat si nu l-a mai incaltat trei ani de zile, indiferent de vreme si de temperaturile de afara. 
Vedere spre manastirea din stanca
 
Despre momentul mortii sale si conditiile acesteia nu se cunosc prea multe, insa legenda spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, iar in timp a fost acoperit in timp de apele raului Lom. Moastele sale au fost descoperite de o tanara oarba, care s-a vindecat. 

Sfantul Dimitrie Basarabov
Aceasta este povestea. La fata locului raul (sau mai degraba paraiasul) Lom nu este foarte adanc si curge alene prin campia plata, marginita de stancile in care au fost sapate chiliile. Pe peretii acestora sunt pictate imagini ale sfintilor si a fost inaltata o clopotnita, la care se ajunge urcand treptele inguste saptate si ele tot in stanca. La poalele acestora se afla si biserica proaspat renovata, care la momentul vizitei noastre era in plin proces de pictare. 

O alta curiozitate este ca manastirea sapata in stanca este singura de acest gen de pe teritoriul Bulgariei, inca functionala, adica in care inca sunt tinute slujbe.
 
Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit pe 27 octombrie. si a fost proclamat protectorul Bucurestiului de mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793).

Accesul in complexul manastiresc este gratuit.

No comments:

Post a Comment