meniu

Saturday, October 28, 2017

Malta (4) - Valletta, capitala cavalerilor ioaniti


Valletta sau La Valletta, cum am mai gasit-o prin diferite ghiduri, este capitala Maltei si genul de oras mediteranean medieval pitoresc pe care il poti parcurge intr-o zi, fara prea mare efort. Asadar, o zi petrecuta pe strazile Vallettei este suficienta pentru a-i descoperi frumusetile si a va decide asupra celor pe care vreti sa le revedeti (daca timpul v-o permite), fara teama ca ati putea rata ceva.

Povestea Vallettei, dar si a Maltei in general este strans legata de cea a Cavalerilor Ioaniti, despre care va recomand sa cititi cateva detalii inainte de a vizita insula, pentru a intelege mai bine locurile prin care urmeaza sa va plimbati. Impartiti in opt „natiuni” dupa locurile din care veneau: Provence, Auvergne, Franta, Castilia si Portugalia, Italia Anglia, Germania, Aragon - Catalonia si Navarre,  ei s-au dedat in egala masura la acte de piraterie dar si de infrumusetare a cetatilor, de inaltare a bisericilor de pretuire a artelor. Multe dintre cladirile in care astazi isi desfasoara activitatea diferite institutii ale statului maltez au fost odinioara asa-zisele „auberges” (hanuri), de fapt constructii impunatoare ridicate pentru fiecare dintre „natiuni”- un soi de sediu de partid pentru fiecare ramura a ordinului. O parte dintre ele au supravietuit istoriei si bombardamentelor, altele insa au disparut.

Revenind la Valletta, datorita cavalerilor acesta a fost primul oras din Europa ridicat dupa niste planuri bine definite, iar acest se traduce prin simplitate si ordine (nu prea ai cum sa te pierzi, intrucat stardutele sunt paralele si perpendiculare si toate se "varsa" in bulevardul (strada) Republica, ce face legatura intre poarta de acces a orasului si Fortul Elmo), dar si prin pitoresc si linistit. Fiind unul din cele mai bine conservate orase fortificate si o adevarata capodopera arhitecturala, Valletta a fost inscrisa, in anul 1980, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Asadar ce e de vazut si e de neratat in Valletta?



Va propun sa incepem "turul" de la statia de autobuze (capatul/punctul terminus pentru majoritatea autobuzelor care strabat insula in lung si-n lat), intrucat nu departe se afla si poarta principala de acces in Valletta. La momentul vizitei noastre, intreaga zona era un imens santier, iar pregatirile pentru 2018, cand Valletta va fi Capitala Europeana a Culturii erau in toi.  Imediat ce ai trecut prin aceasta poarta te afli pe str. Republicii, pietonala si plin de magazine, de turisti si de cladiri interesante. Sa le luam pe rand:

1. Primul loc care iti va atrage privire va fi (probabil) teatrul in aer liber si piateta din jurul sau (Teatrul Rjal), aflat pe locul Operei de Stat, distrusa de bombardamente in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Asemanator cu un mic amfiteatru roman, aici sunt organizate spectacole de teatru, opera sau alte manifestari artistice in aer liber.


2. Co-catedrala Sf Ioan - este asemeni unui cadou deosebit, intr-un ambalaj intr-o totala discordanta, asa ca trecand pe langa, mai mai sa nu mai intram. Chiar nu promitea mare lucru (o alta catedrala, dar nimic care sa iti starneasca interesul...poate doar recomandarea din mai toate ghidurile turistice). Pana la urma am decis sa intram si nu am regretat, asa ca va recomand si voua sa nu stati pe ganduri - luxul si bogatia din interior, ornamentatia baroca de un fast uimitor va va lasa cu gura cascata. Cavalerii si Marii Maestri proveneau din familii nobiliare bogate, astfel ca interiorul pare sa fie fost o competitie intre cele 8 natiuni ale ordinului - un fel de care pe care in foite de aur, incrustatii, coloane rasucite, picturi celebre si simbolistica. Pavimentul Co-Catedralei este de asemenea extraordinar, asemeni unei table de sah uriasa formata din 374 de pietre funerare diferite, cu design diferit, realizat dintr-un mozaic de marmura de diferite culori.

Accesul in Co-catedrala se face prin Piata Marelui Asediu (aflata tot pe str. Republica), iar in dreptul intrarii veti observa un grup statuar format din 3 personaje: o femeie cu tiara papala (simbolizand Credinta), una cu masca Minervei (simbolizand Civilizatia) si central, barbatul cu spada si scut (simbolizand Vitejia). Practic cele 3 caracteristici ce-i definesc pe maltezi.

3. Palatul Marilor Maestri - a fost resedinta conducatorilor succesivi ai statului, dat si sediul unuia dintre cele mai vechi ordine militare de pe continent. Asemanator celor mai multe dintre cladirile malteze, exteriorul nu tradeza nimic despre aspectul, frumusetea si bogatia interiorului. Este masiv, din piatra, as spune chiar usor auster. Interiorul insa, este dispus in jurul a doua curti, dintre care una dedicata Zeului Neptun, a carui statuie este plasata chiar in centru, iar o alta, mai micuta dedicata Printului Albert.  De altfel, pe langa Cavalerii Ioaniti, aici au mai locuit si guvernatorii britanici ai Maltei, primul conducator stabilindu-si resedinta aici indata ce flota regala a cucerit insula. Dupa ce, in 1964 Malta si-a obtinut independenta fata de stapanirea britanica, sala consililui din palat, ale carei zidurile sunt decorate cu tapiserii ce descriu scene din Marea Caraibilor, precum si din Lumea Noua, a devenit sediul permanent al parlamentului insulei. In prezent, palatul functioneaza ca birou pentru presedintele statului maltez, insa o parte dintre acestea sunt accesibile publicului. Impresionante sunt si holurile lungi ale palatului strajuite de armuri ale cavalerilor. In linistea ce domnina aceste culoare, dispuse in forma de te astepti ca, in orice moment armurile sa prinda viata.

4. Iar daca vizitati Palatul Marilor Maiestri, nu ratati si aripa dedicata Arsenalului. Aici sunt expuse multe dintre armele folosite atat de cavaleri, cat si de inamicii lor, armuri, tunuri si documente militare.

5. Casa Rocca Piccola - aflata pe strada Republicii, la nr 76, Casa Rocca Piccola este singurul Pallazzo din Valletta aflat in proprietate privata, inca locuit si in care, totusi, este permis accesul vizitatorilor.  Resedinta are o istorie ce se intinde pe mai bine de 400 ani si pastreaza numele primului ei stapan, Don Pietro la Rocca, amiral al Ordinului Sf Ioan in Italia. Mai multe amanunte despre Casa Rocca Piccola va invit sa cititi in articolul special dedicat resedintelor malteze pe care nu ar trebui sa le ratezi.

6. Marele Port (Grand Harbour) aflat in apropierea fortului Elmo, este cel mai mare port natural din Mediterana si alaturi de Marsamxett, sunt cele 2 mari porturi care aprovizioneaza Valletta. Panorama de aici si instantaneele pe care le puteti surprinde sunt absolut uimitoare: albastrul marii si galbenul mieriu al stancilor si zidurilor, vasele de croaziera sau mici yahturi sunt imaginea unei vacante perfecte.

7. Gradinile Barrakka - care ofera de asemenea o panorama superba asupra portului. Impartite in Upper Barrakka si Lower Barraka, aceste sunt gradini publice construite in anii 1560. In interiorul lor au fost aplasate si doua monumente principale: monumentul dedicat lui Alexander Bell, inaugurat chiar de Regina Elisabeta a II-a, in 1992, si monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in timpul Marelui Asalt al Maltei.

8. Catedrala "Our Lady of Victory" - prima biserica ridicata in Valletta, in 1566. Potrivit traditiei, biserica inchinata Maicii Domnului protectoare a victoriilor a fost construita chiar pe piatra de temelie a orasului.

Dincolo de aceasta lista, Valletta merita descoperita la pas, in susul si in josul strazilor in panta, privind marea si farurile din departare, fotografiind balcoanele colorate si belciugele usilor in forme de delfini, lei, cruci malteze si alte simboluri marine. Valletta este ideal si pentru cumparaturi si ofera o plaja larga de magazine, de la cele de suveniruri, la branduri cunoscute si cele cu produse tranditionale malteze.

La intoarcere am luat barcuta inapoi spre Sliema, iar profilul Vallettei vazut de pe mare este la fel de fotogenic, ca si claridirile pe care le ascunde intre zidurile sale.

Mini buget de vizitare a Vallettei:
  • Co-catedrala Sf Ioan -  10 euro
  • Palatul Marilor Maestri si Arsenalul - 12 euro
  • Casa Rocca Piccola - 9 euro
  • Catedrala "Our Lady of Victory" - 4 euro

No comments:

Post a Comment