meniu

Sunday, October 8, 2017

Malta (2) - 5 resedinte malteze pe care nu trebuie sa le ratezi

Salonul de vara - Casa Rocca Piccola
Pasionat sau nu de istoria locurilor pe care le vizitezi, farmecul local este dat nu doar de acele detalii pe care le observi mergand agale pe strazi, admirand vitrinele sau balcoanele, dar si de ceea ce se ascunde dincolo de zidurile caselor. Cum traiesc sau cum traiau localnicii? Ce fel de obiceiuri aveau? Iar daca nu ai ocazia sa vizitezi caminul unui localnic contemporan, unde sa observi mai bine toate aceste amanunte, adunate la un loc, decat in casele transformate in muzee, ce reconstruiesc atmosfera epocilor trecute si pastreaza o farama din farmecul acelor vremuri. De obicei acestea sunt casele nobililor ce pastreaza atat luxul si moda timpului lor, dar si traditia locurilor, obiceiurile si stilul de viata a celor care ii serveau pe cei bogati. 

Aici trebuie sa va fac o marturisire - pentru mine, cea mai fascinanta incapere din aceste locuinte este bucataria, si nu pentru ca sunt o gurmanda (ceea ce e adevarat :) ) ci pentru ca mi se pare ca surprinde cel mai bine spiritul casei si a vremurilor in care a fost construita si folosita. (Poate n-ar fi o idee rea sa dedic un intreg articol bucatariilor, ce spuneti?).

Kiku si autobuzul Calatorscop la Casa Rocca Piccola
Dar revenind la farmecul local, Malta este cunoscuta ca fiind casa cavalerilor ioaniti, dar si posesoarea unor impresionante resedinte nobiliare:
 
1. Deschidem portile resedintelor malteeze cu prima pe care am si vizitat-o Casa Rocca Piccola, aflata chiar in inima Vallettei, pe strada Republicii, la nr 76. Este locuinta celui de-al 9lea marchiz de Piro, care este totodata si al noualea baron de Budach si cavaler de Malta si face parte dintr-o veche familie nobiliara maleeza. Casa Rocca Piccola este singurul Pallazzo din Valletta aflat in proprietate privata, inca locuit si in care, totusi, este permis accesul vizitatorilor.  Resedinta are o istorie ce se intinde pe mai bine de 400 ani si pastreaza numele primului ei stapan, Don Pietro la Rocca, amiral al Ordinului Sf Ioan in Italia.


Pantofii primit de la diversi papi de membrii familiei
Casa Rocca Piccola are peste 50 de camere, dar se viziteaza momentan numai 12, iar turul se incheie vizitand cele doua adaposturi antiaeriene sapate in stanca pe care sta fundatia orasului si in care atat locuitorii resedintei s-au adapostit alaturi de oamenii din Valletta in timpul raidurilor aeriene si a bombardamentelor lansate asupra capitalei malteeze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Casa Rocca Piccola
Pana la inceprea turului si in asteptarea ghidului l-am cunoscut pe Kiku, atractia exotica si totodata stapanul curtii interioare de la Rocca Piccola - un papagal macaw albastru cu galben, vorbaret (stie si cateva expresii in engleza) si prietenos, cu cont de twitter :)@kiku_casa_rocca

Odata ce am patruns in casa, ghidul nostru ne-a atras atentia asupra colectiei de sticlute de parfum, din sticla si argint a uneia dintre doamenele familiei, adevarate bijuterii, iar mie mi-a ramas in minte capela portabila - aparent un birou voluminos din lemn negru din sec 18, pictat manual cu pasari exotice si flori, dar care cand se deschide, acesta se transforma intr-o capela. Astfel, putea fi transportat la resedinta de vara a familiei sau acolo unde se deplasa familia. Impresionanta este si salonul in care se servea masa in sezonul vara luminos si grandios decorat cu vedere spre gradina interioara.


Palatul Inchizitorului din Vittoriosa
2. Palatul Inchizitorului din Vittoriosa (veti gasi orasul si sub denumirea de Birgu, situat la 9km de Valletta) este unul dintre putinele palate ale temutei Inchizitii care s-au mai pastrat in Europa si singurul accesibil publicului larg. Edificiul este o bijuterie arhitecturala reprezentativa pentru istoria si patrimoniul european al insulelor malteze. Timp de mai bine de 200 de ani aici s-a aflat Tribunalul Sfant in care erau judecati toti cei care se abateau de la cutumele si regulile impuse de biserica catolica. Intrarea celui acuzat in sala de judecata se facea printr-o usa foarte joasa, care il obliga pe acesta sa se aplece in fata marelui judecator. Tot aici se afla si inchisoarea si camera de tortura. Interesant este ca aceasta din urma avea geamurile spre strada, astfel incat tipetele celor vinovati sa fie auzite de trecatori.
O vizita in Palatul Inchizitorului vorbeste despre o etapa a istoriei religioase (dar nu numai) a Europei, despre austeritate si lux, iar Muzeul de Etnografie aflat intr-o aripa a palatului povesteste despre traditiile ce invaluie sarbatorile malteeze, consolidate de Inchizitie. La momentul vizitei noastre aici era o expozitie foarte interesanta dedicata Craciunului, ce vorbea despre simbolistica meselor si bucatelor traditionale, despre cantecele si ritualurile religioase inca pastrate.

Palazzo Falson
3.Palazzo Falson este considerat a fi a doua constructie ca vechime din oras si cladirea in care a locuit Marele Maestru Villiers de l'Isle Adam, cel care i-a adus pe cavaleri in Malta. Palatul este cunoscut si sub titulatura de Casa Normanda, iar stilul arhitectural inglobeaza o serie de influente siciliene si spaniole, dar pastreaza ceva din atmosfera malteeza. Curtea interioara mi-a amintit de cea a Muzeului Picasso din Barcelona.

In 1927 palatul a fost achizitionat de capitanul Olof Frederick Gollcher OBE, fiul unui instarit comerciant de origine suedeza. Gollcher picta si era la randul sau un colectionade de arta si de vestigii istorice. Asa se face ca resedinta sa gazduieste astazi aproximativ 45 de colectii, de la picturi, argint, mobilier, bijuterii, covoare orientale, evantaie si armuri, precum si o biblioteca remarcabila.
Vizita la Palazzo Falson ar trebui sa cuprinda, in mod obligatoriu si panorama pe care o ofera palatul asupra Mdinei,  a acoperisiurilor, a turlelor Catedralei Sf. Petru si Pavel pana departe spre mare.

Casa Bernard
4. Casa Bernard este cu siguranta cea mai draga resedinta malteeza pe care am vizitat-o si nu doar pentru interiorul absolut impresionant, dar si pentru ca turul ne-a fost oferit de insusi proprietarul acesteia - D-nul Georges Magri. Familia de profesori de limbi straine (engleza, franceza si italiana) Magris au achizitionat proprietatea in 1993, au renovat-o si au readus-o la gloria sa de alta data. Astazi muzeul ne ofera o imagine fidela asupra vietii si caminului aristocrat malteez. Fiind un obiectvi turistic privat, dar totodata casa in care cei doi profesori pensionari locuiesc, va fi necesar sa sunati din clopotelul de la intrare si e bine sa stiti ca, atunci cand un alt grup efectueaza turul, desi sunteit in orele de program, s-ar putea ca la usa sa nu raspunda nimeni. Plimbati-va un pic pe stradutele din Rabat si reveniti, caci nu o sa va para rau (atunci cand noi am efectuat turul, cred ca soneria de la usa s-a auzit de cel putin 6 ori, insa d-nul Magris nu parea tulburat de clinchet si nici nu a intreprupt povestile). Asadar, am avut parte de un tur ghidat exclusivist, cu detalii din abundenta despre obiectele aflate in incaperi si in vitrine, intr-o engleza impecabila. Chiar si atunci cand ii traduceam mamei cele cateva expresii pe care nu le intelegea din engleza, D-nul Magris a reveni cu explicatia in italiana, sesizand ca limba pe care o vorbim este mai apropiata de aceasta. 

Numele casei - Casa Bernard - vine de la Dr. Salvatore Bernard, medicul personal de origine franceza al Marelui Maestru al Maltei care a locuit aici incepand cu 1723. 

Exteriorul palatului Parisio
5. Palazzo Parisio este un impresionant palat construit in secolul 19 de marchizul Giuseppe Scicluna, in Naxxar si considerat a fi un Versailles in miniatura, cu toate ca, privit din exterior nu tradeaza cu nimic interiorul somptuos. Gradinile palatului sunt de asemenea deosebite si inconjurate cu un zid inalt de piatra, astfel incat atmosfera sa ramana una linistita si discreta, mai cu seama ca palatul este deseori locatie pentru nunti si petreceri private. O aripa a palatului gazduieste restaurantul de fine dining Luna. De mentionat ca si in prezent palatul este proprietatea familiei nobiliare Scicluna, care detine mai multe fabrici, inclusiv cea de bere care produce Cisk (berea traditionala malteeza), dar si al carei membru este arhiepiscopul de Malta.

Palazzo Parision- Sala de bal
Revenind la somptuosul palat din Naxxar, fiecare incapere inclusa in circuitul turistic emana eleganta si bogatie, spatii largi, bogat decorate, insa sala de bal este piesa de rezistenta. Aici pare sa fi fost concentrata toata atentia constructorilor si celor ce au avut in sarcina definitivarea acestei incaperi: stucaturi aurite, candelabre, oglinzi, sclupturi, tavanul pictat si blazonul familiei (un inorog pe fond rosu). De-o parte si de alta a salii de bal, ce domina etajul superior al palatului sunt camerele in care se retrageau doamnele si sala de biliard destinata domnilor, a carei piesa centrala este masa de biliard comandata si executata special, la Londra.

Palazzo Parisio - Gradina Italiana
O vizita la Palazzo Parisio trebuie sa includa obligatoriu si o plimbare prin cele 2 gradini ale palatului. Initial acestea erau in numar de 3, insa cea din urma este detinuta in prezent de o instituitie a statului (nu-mi mai amintesc exact). Daca prima gradina este de inspiratie italiana, cea de-a doua pare mai degraba un parc englezesc cu alei si copaci, iar pe zidul de piatra, plante cataratoare cu flori multicolore. Intr-o laterala a gradinii italiene se afla si oranjeria, cu plante exotice si fantani. E o placere si o adevarata relaxare sa petreci cateva zeci de minute in acest ambient, care pur si simplu iti incarca bateriile, iar palatul in sine este un obiectiv care, desi nu se afla in celebrele liste "must-see" eu va recomand sa nu il ratati, pentru ca nu va va parea rau.

Reiau cateva detalii "tehnice" si de orientare, astfel incat planificarea vizitelor sa fie mai simpla:

Autobuzul Calatorscopic in gradinile de la Palazzo Parisio
1. Casa Rocca Piccola - Valletta, str. Republicii, nr 76. 
Orar de vizitare: luni - sambata de la 10-16 (cu exceptia sarbatorilor legale). Vizitarea se face numai cu tur ghidat si dureaza aproximativ 45 min.
Biletul de intrare costa: 9 euro pentru adulti.
Mai multe detalii:  http://www.casaroccapiccola.com
2. Palatul Inchizitorului - Vittoriosa (Birgu)
Orar de vizitare: luni - sambata de la 10-17 (cu exceptia sarbatorilor legale).
Biletul de intrare costa: 6 euro pentru adulti.
3.Palazzo Falson - str. Villegaignon, Mdina
Orar de vizitare: marti - duminica de la 10-17 (cu exceptia sarbatorilor legale).
Biletul de intrare costa: 10 euro pentru adulti.
Mai multe detalii: http://www.palazzofalson.com
4. Casa Bernard - str. St. Paul, nr. 46 Rabat
Orar de vizitare: luni - sambata de la 10-16 (cu exceptia sarbatorilor legale).
Biletul de intrare costa: 8 euro pentru adulti.
Mai multe detalii: http://casabernard.eu
5. Palazzo Parisio - Victory Square, nr. 29 Naxxar
Orar de vizitare: luni - sambata de la 10-16 (cu exceptia sarbatorilor legale).
Biletul de intrare costa: 8 euro pentru adulti.
Mai multe detalii: http://www.palazzoparisio.com

No comments:

Post a Comment