meniu

Sunday, October 15, 2017

Exercitiu de imaginatie (5) - Biblioteca de calator incepator


La momentul la care am inceput da scriu acest articol, stateam (ca in fiecare dimineata de luni, marti, s.a.m.d) in statia de autobuz. De data aceasta insa aveam in mana "Cartile care ne-au facut oameni", initiata si coordonata de Dan C. Mihailescu si aparuta prin 2010 la editura Humanitas.

Asa cum povesteste insusi autorul, ideea proiectului a pornit de la intrebarea, tot mai des si in diferite contexte adresata, cu privire la lecturile ce ar trebui sa treaca prin mainile oricarui tanar. Acele volume care sa ii deschida pofta de lectura, dorinta de cunoastere si care, in final se doresc a fi catalizatorul ce il va transforma pe "pierde-vara hipsterel" intr-un adult cult. Ei bine, daca despre cartea lui Dan C. Mihailescu o sa va impartasesc mai multe intr-un articol din seria "Raftul de calatorie", cel de fata este despre cartile care au trezit in mine dorinta de a calatorii, de a descoperi o alta latura a cladirilor de langa noi, spiritul de aventura semi urbana si in general tot ceea ce se concentreaza in spiritul calatorscopic din spatele blogului. Asadar, in ropot de tobe si cu elan inainte - 9 volume care mi-au influentat si slefuit spiritul calatorscopic :


1. De veghe in lanul de secara (autor: J.D.Salinger) , un roman al adolescentei, in care personajul principal este la randul sau un adolescent, la pachet cu toate frustarile, visele, revoltele, ambitiile unui tanar de 16 ani, dar, presarat cu o sumedenie de invataturi valabile indiferent de generatia din care faci sau ai facut parte. Romanul mi-a ramas in minte pentru spiritul liber si nonsalanta discursului si a ideilor.

este plin de învăţături universal valabile.

Citeste mai mult: adev.ro/mytr0x
ste plin de învăţături universal valabile.

Citeste mai mult: adev.ro/mytr0x
2. Elevul Dima dintr-a saptea (autor: Mihail Drumes) - La o rememorare rapida, dincolo de iubirile adolescentine si dramele specifice varstei, primul lucru care imi vine in minte este ideea asociatiei fondata de liceenii protagonisti ai romanului, in frunte cu Grig Dima - ARPET (Asociatia Romana Pentru Expeditia Transoceanica). Toti membrii organizatiei urmau sa contribuie cu fonduri, dar si sa invete cate o meserie, astfel incat sa slujeasca cu elan la ceea ce avea sa devina Grigorida, constitutia proproe a „Insulei fara nume” din Arhipelagul Galapagos, intocmita chiar de entuziasti membrii ai asociatiei. Aventura, dragoste (mai mult neimpartasita), entuziasm si curiozitate!

3. Buna dimineata, baieti! (autor: Grigore Bajenaru) - continuarea mai celebrului roman Cismigiu&Comp. Recunosc sincer ca eu am inceput aceasta colectie cu sfarsitul, mai exact l-am intalnit intai pe profesorul Bajenaru, ca mai apoi sa il descopar si pe adolescentul lazarist Bajenaru. Cartea este scrisa cu mult umor fin, cu sinceritate si totodata cu nostalgie si surprinde un anume spirit liber si adolescentin curios, incat mi s-a lipit de suflet aproape instantaneu.

4. Legendele Olimpului (autor: Alexandru Mitru) - pentru mine aceasta a fost cheia intelegeriji mitologoei grecesti si mai apoi romane, a legaturilor dintre  zei, semizei si muritori, a povestolor cu talc si a legendelor pe care aveam sa le regasesc, mai tarziu prin calatoriile mele in Grecia, Italia, Turcia, dar nu numai. E o lectura de capatai pentru orice pusti(ca) ce are un minim interes pentru istorie si intelegerea ruinelor, dincolo de daramaturi si bolovani.


5. Datorita romanului Jane Eyre (autor: Charlotte Bronte) - m-am indragostit (cred) iremediabil de farmecul taramurilor cetoase britanice, de farmecul castelelor si conacelor din piatra masiva, de eleganta, manierele si educatia englezeasca. Totodata volumul este o poveste clasica despre capacitatea unei fete de a-si depasi conditia sociala prin fortele proprii, mereu demna si cu fruntea sus si o lectie, dincolo de povestea de dragoste dintre Jane si Mr. Rocheste.

6. Ciresarii (autor: Constantin Chirita) - un fel de frate mai mic al trilogiilor de aventura si fantasy ce fac ravagii printre tinerii cititori de astazi, Ciresarii lui Constantin Chirita sunt o gasca de scolari aventurieri: Victor, Ionel, Dan, Maria, Ursu, Tic si Lucia, un fel de gasca a lui Scooby-doo, in drumul spre maturizare.

7. Basme fermecate rusesti - dincolo de basmele fascinante, pentru varsta la care le citeam sau imi erau citite :) in care regasesti cu usurinta similitudini cu basmele noastre stravechi, volumul insasi mi-a ramas intiparit in minte prin ilustratiile sale (in tonuri de bleu si negru), coperta colorata si bogat decorata cu tot felul de personaje si mai cu seama pentru numele eroilor din poveste: Ivan Ivanovici, Ivan Tsarevitch, Mica Faramica, Roasca Broasca, Nikita-Tabacarul. Cartea insasi transmitea un aer superior, de bogatie care te atragea ca un magnet sa descoperi ce se ascunde intre paginile sale, asemeni Rusiei care de atunci s-a regasit inevitabil pe lista locurilor pe care imi doresc sa le vizitez.


8. Fanfan la Tulipe, primele peripetii (autor: Jean Muray) - imi amintesc cand am descoperit volumul in biblioteca de acasa si m-a atras coperta, dar si faptul ca nu auzisem pana acum de aceasta carte si nu se regasea printre lecturile obligatorii scolaresti. Cred, daca stau mai bine si ma gandesc, ca a fost prima carte pe care am citit-o din proprie initiativa. Volumul spune povestea unui pusti de 13 ani, care pleaca in lume, parasindu-si casa parinteasca si desi promite mamei ca nu va ajunge la Reims, exact catre acolo se va indrepta.  

9. M-am hotarat sa devin prost (autor: Martin Page) - surprinde o parte din viata lui Antoine, un tanar genial de doar 25 de ani, care se simte exclus din lumea ce-l inconjoara tocmai pentru ca e prea destept pentru ea. Asa ca porneste cumva invers, impotriva curentului, asprirand la un statut inferior celui pe care deja il atinsese: n-a baut in viata lui – asa ca ia lectii de alcoolism; nu stie ce e moartea – ia lectii de sinucidere. E o poveste plina de haz si totodata o intalnire fascinanta cu psihicul uman.

Un element comun al acestor volume este in primul rand spiritul liber, fie ca el imbraca nuante ludice, copilaresti, fie aspiratii si drame adolescentine, fie resemnari si concluzii maturicesti (oare exista cuvantul asta? ),  iar pana la urma despre acest spirit incerc sa va povestesc si pe blog - despre placerea de a calatorii independent, de a descoperi locuri noi, de a umbla pe stradute mai putin impanzite de turisti, de a exploara obiective turistice mai putin consacrate, dar care surprind o farama din farmecul local si a vremurilor de alta data. Bineintels ca lista ramane deschisa si m-as bucura sa stiu care sunt recomandarile voastre pentru un tanar calator aflat la inceput de drum.

No comments:

Post a Comment