Siniliul - albastru traditional al Deltei - arhitectura din Mila 23 |
Pentru a va ajuta sa economisiti timp si energie cautand informatii pentru planificarea unei vacante in delta, am sintetizat mai jos intrebarile pe care ni le-am pus si raspunsurile pe care le-am obtinut (aproximativ) pe propria piele. Daca mai sunt si alte curiozitati pe care noi le-am omis, rubrica de comentarii de la finalul articolului va sta la dispozite - vom reveni prompt cu un raspuns, sau facem un research impreuna si va scoatem din impas :)
1. Cum ajung in Delta?
Punctul terminus, fie ca veniti cu masina sau cu trenul va fi Tulcea. De acolo, in functie de cazare sau de planurile pe care le aveti, va veti imbarca fie pe barca motorizata a pensiunii sau a gazdelor voastre, fie cu "transportul in comun",
adica a vaselor Navrom Tulcea. Acestea din urma opereaza 6 curse pe saptamana pe traseul Tulcea-Sulina. Pentru a ajunge in Mila 23 navele pleaca la ora 13.30 din portul Tulcea si se schimba vaporul in localitatea Crisan de unde se ia un vapor mai mic pe ruta Crisan-Mila 23. Traseele operate de Navrom Tulcea |
2. Cat costa transportul pana in Delta (Mila 23, Crisan, Sulina, Sf. Gheorghe, etc)?
Tarifele le puteti consuilta pe site-ul Navrom http://www.navromdelta.ro/preturi/. Iata mai jos o lista a princpalelor destinatii deltaice cu plecare din Tulcea. Tarifele sunt cele valabile in iulie 2017:
Tulcea-Sulina - 71 lei
Tulcea - Crisan - 41 lei
Crisan - Mila 23 - 14 lei
(deci Tulcea- Mila 23) - 55 lei
Tulcea - Sf Gheorghe - 81 lei
Tulcea - Mahmudia - 29 lei
Navrom Tulcea (parcarea si portul spre Delta) |
Biletele sunt valabile doar dus si nu ai posibilitatea de a cumpara bilet de intors din Tulcea. Acesta il veti plati la urcarea pe barca, in ziua intoarcerii. Din Tulcea pana in Mila 23 drumul dureaza aproximativ 3,5 ore, insa peisajul este frumos, vasul se deplaseaza cu viteza redusa, prin urmare e timp berechet de poze.
Vasele Navrom sunt folosite atat de turisti, dar si de localnicii care vin la lucru sau la cumparaturi in Tulcea, dar si pentru aprovizionarea pensiunilor sau a micilor magazine de pe grinduri. Asa ca veti remarca o puzderie de bagaje, carucioare, cutii, papornite, baloti - toate claie peste gramada, printre care oamenii (cu catele si purcel) incearca sa isi faca loc. Tot legat de acest capitol, trebuie sa recunosc ca am ramas placut surprinsa de punctalitatea cu care s-a pleca din Tulcea (fix 13:30).
3. Eu ajung, dar masina unde o las?
Saramura de peste |
Masinile pot fi parcate in parcarea Portului Tulcea (adica exact locul din care va veti imbarca pe vas spre Delta) sau in
parcarea din fata Casei Sindicatelor din Tulcea. In ambele cazuri
parcarea costa 6 lei/zi, este ingradita, luminata si pazita, iar la 6 lei/zi e cea mai buna varianta (asta doar daca nu aveti propriul garaj sau vreun prieten amabil).
4. Mananc doar peste? Dimineata, la pranz si seara?
Apropae da, insa iti promit ca nu vei manca de 2 ori peste gatit in acelasi mod si nici nu te vei plictisi oricat esti de mofturos. Explicatia este simpa: principala sursa de hrana in Delta este pestele, iar pesarii deltaici sunt renumiti pentru iscusinta lor, dar poate mult mai renumite sunt gospodinele care ii asteapta acasa. Fiecare are o specialitate a ei, iar maiestria si gustul desavarsit au dus la conturarea unei initiative de promovare a eco-turismului in Delta a Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 si a gastronomiei deltaice. Traseul culinar "Peste ca la Mila 23" inseamna 5 gospodarii atent selectionate care pe parcursul a 5 zile isi asteapta turistii la masa: 5 zile, 5 gospodarii, 5 mese imbelsugate cu preparate traditionale - un fel de Rai pentru gurmanzi.
5. Care sunt preparatele traditionale sau ce am mancat bun in Delta?
Prima tendinta a fost sa zic TOT si nu as fi gresit cu nimic, caci gazda noastra D-na Liliana este o bucatareasa desavarsita. Dar pe langa pestele prajit cu mujdei si mamaliguta, chiftelulele marinate din peste, plachia cu mai multe tipuri de peste de nici nu le mai tin minte, locul numarul 1 pentru noi a fost storgeac-ul. Cu un nume asa exotic, probabuil va intrebati ce este? Ei bine vorbim despre o ciorba de peste specifica Deltei Dunarii, preparata din peste cu carnea alba si obligatoriu dezosat. Sincera sa fiu, este dementiala! Nu trebuie confundata
cu ciorba de peste lipovenească. Aceea este cu totul altceva (dar foarte buna si ea. Merita sa o gustati)
Sursa |
6. Cum sta treaba cu tantarii?
Exista un mit ca in Delta este un fel de rai al tantarilor. Sa fie de vina intinderea de apa sau teama ca vegetalia si apa sunt mediu propice pentru micii sugatori de sange? Nu stiu, insa inarmati cu spray (noi ne-am imprietenit cu Autan) si cateva spirale de le dai foc (de la Raid, plus foisorul inconjurat de plasa pus la dispozitie de gazde, am scapat aproape nemuscati. As zice ca povestile sunt mult exagerate, iar cu o protectie constienta si evitand pe cat posibil statul in aer liber la lastul serii, ai toate sansele sa te intorci cu mai putine piscaturi decat daca ai fi ramas acasa.
7. Ce pot sa vad/fac?
Oriunde intorci capul in delta vei avea ceva de vazut si ceva care sa te surprinda, dar cel mai bun mod de a vedea Delta este din lotca - principalul mijloc de locomotie a celor din delta sau o barcuta de mici dimensiuni cu motor (versiunea modernizata a lotcii), astfel incat sa poti intra pe canalele secundare, sa fi apropae de apa si sa te apropii cat de mult de stolurile de lebede, pelicani, cormorani si alte zburatoare, sa pescuiesti, sa vizitezi alte sate din apropierea locatiei tale. Important este sa ai la dispozitie o barca si de preferat sa nu o conduci tu, astfel incat sa te bucuri de peisaj.
Cu barca pe canale |
Daca timpul iti permite, include in sejurul tau o vizita la Sulina pentru a vedea farul (pe care probabil il veti recunoaste daca va placut filmul "Toate panzele sus", turnul de apa, plaja. O alta excursie poate fi la Padurea Letea, cunoscuta pentru abundenta de plante cataratoare: vita salbatica, hameiul, curpenul de padure si liana greceasca, dar si mai cunoscuta pentru caii liberi de aici, urmasii cailor eliberati sau scapați de localnici de-a lungul vremii. E un mix salbatic si fermecator.
8. Daca nu vreau sa ma plimb cu barca, ce pot sa fac?
In cele cateva zile pe care le-am petrecut in Delta, intr-una dintre ele ne-am propus sa descoperim frumsetile uscatului din Mila 23. Asa ca am luat satul la pas, ceea ce va recomadam sa faceti si voi, in caz ca mersul cu barca nu va prieteste, aveti nevoie de miscare sau pur si simplu curiozitate sa descoperiti frumusetea uscatului inconjurat de apa. Ce am facut? am pozat casutele vechi, colorate in alb si albastru (sa se mai laude grecii ca "doar la ei"), am admirat frontoanele caselor cu un fel de evantaie stilizate, am privit apusul de pe pontonul din fata caminului cultural si am "vizitat" Muzeul Lotcii (dar despre asta, cititi mai multe aici). Mila 23 este la fel de frumoasa pe apa, cat si pe uscat, fara masini si zgomote urbane, cu copii jucandu-se pe strada si catei adunati in fata birtului asteptand cuminti si jucausi ceva de mancare.
9. Si daca tot povesteam despre ce poti vedea pe uscat, sa vorbim un pic si despre locuitorii deltei. Asa cum spuneam, Mila 23 este singurul sat lipovenesc din delta. Deci, cine sunt lipovenii?
Obeliscul din Crisan |
Povestea lipovenilor incepe pe la 1654 cand patriarhul Nikon a inceput reformarea bisericii ruse, ceea ce s-a tradus printr-o serie de masuri restrictive atat religioase, dar si laice in drumul spre europenizare. Astfel a existat un mic grup etnic, care refuzand sa se conformeze noilor conditii si asuprit de cei care imbratiseasera noua credinta a plecat in pripegie, stabilindu-se in diferite locuri din lume (nu doar in Europa). O parte dintre acestia au poposit la gura de varsare a Dunarii si au continuat sa traiasca dupa reguli proprii si practicandu-si religia de rit vechi, nealterata si traditiile.
Revenind in timpurile moderne - gospodinele lipovence din Mila 23 nu doar ca stiu sa gateasca, dar au si fondat si un cor plin de culoare si muzica ce-ti gadila urechile. Si cum gazda noastra este membra a corului numit Sinicika (o specie de pasare cu colorit albastru), intr-una dintre seri am avut occazia sa o vedem imbracata in portul traditional lipovenesc, colorat si bogat decorat, pregatita pentru sustinerea unui recital la una dintre pensiunile din apropiere. Nu le-am auzit cantand live, dar ne-am bucurat de cateva inregistrati de pe youtube si ne-a placut, atat muzica, dar si portul, dansurile si atmosfera.
Revenind in timpurile moderne - gospodinele lipovence din Mila 23 nu doar ca stiu sa gateasca, dar au si fondat si un cor plin de culoare si muzica ce-ti gadila urechile. Si cum gazda noastra este membra a corului numit Sinicika (o specie de pasare cu colorit albastru), intr-una dintre seri am avut occazia sa o vedem imbracata in portul traditional lipovenesc, colorat si bogat decorat, pregatita pentru sustinerea unui recital la una dintre pensiunile din apropiere. Nu le-am auzit cantand live, dar ne-am bucurat de cateva inregistrati de pe youtube si ne-a placut, atat muzica, dar si portul, dansurile si atmosfera.
10. Merita o vacanta in Delta?
Sinicika sau dumbraveanca (sursa) |
Sper ca cele 10 intrebari si raspunsurile aferente sa va ajute sa planificati cum se cuvine vacanta in delta, dar mai cu seama sa o faca o experienta de neuitat. Va astept cu povesti si impresii pe blog, dar si pe facebook.
Super !
ReplyDelete