meniu

Sunday, February 26, 2017

Bucuresti (27) - Palatul Primaverii

Intrarea
11 februarie - zi de sambata si aproape sfarsit de iarna, cu temperaturi inca prea joase pentru o plimbare la pas prin Bucuresti, in cautare de nou colturi cu poveste, dar perfecta pentru a descoperi interioare la fel de intersante, incaperi intre ai caror ziduri s-a scris istorie si despre care auzim prea rar vorbinu-se cu admiratie. Din pacate, dar si din fericire Bucurestiul nu duce lipsa de astfel de locuri, iar noi am mai descoperit inca unul despre care va povestim pe scurt, in continuare:

Asadar, am inceput cu scurta escapada prin cartierul Primaverii, cu destinatie precisa - Palatul Primaverii, probabil cea mai cunoscuta, dar si mai greu accesibila resedinta din perioada comunista. Aici s-a aflat, incepand cu 1965 locuinta privata a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu si casa in care, pentru o perioada scurta de timp au locuit si copiilor acestora, Nicu, Zoe si Valentin.

Candelabrul din crama
Cateva cuvinte despre cartierul (astazi elegant, linistit, dar si acum, ca si atunci, nu pentru oricine) ce "gazduieste" palatul (in fapt, o vila cu etaj):

Povestea sa incepe dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand Carol al II-lea, impreuna cu primarul de atunci al Bucurestiului - Dem. D. Dobrescu hotaraste construirea, pe acest loc a unui cartier la standarde occidentale, destinat (ca si astazi) politicienilor, dar si celor bogati. In anii 50 au inceput sa se mute aici primii nomenclaturisti comunisti. Tot in aceasta perioada vilele au inceput sa fie modernizate, iar cu timpul, pe masura ce locuitorii cartierului ocupau tot mai importante functii in stat, cartierul a devenit un mic univers inchis. La inceputul anilor 80 traficul in aceasta zona a fost interzis cu desavarsire. Astfel, viata celor ce locuiau in acest cartier a devenit inaccesibila celor de rand, ceea ce a dat nastere povestilor urbane ce inca circula despre luxul si grandoarea in care locuiau faimosii sai rezidenti.
Camera de mic dejun

Revenind la principalul obiectiv la plimbarii noastre - pe bulevardul Primaverii, la numarul 50 a fost construita, la inceputul anilor 60 vila ce avea sa devina resedinta personala a primului presedinte al Romaniei - Nicolae Ceausescu. Cu toate ca legendele urbane povestesc despre luxul orbitor in care traia primul cuplu al tarii, odata ce treci pragul casei-muzeu te surprind doua aspecte: simplitatea si bunul gust. Probabi ca, ideea de lux provenea din comparatia cu locuintele oamenilor de rand, cu blocurile gri, cu apartamentele si mobila tip, cu stilul de viata aproape tras la indigo, in care creativitatea iti era puternic pusa la incercare in a-ti manifesta stilul personal si totusi a nu atrage atentia prea mult asupra ta.

Exteriorul nu dezvaluie nimic din labirintul de incaperi elegante, foisoare si dotari la care altii nici nu visau: piscina, spa, saloane de infrumusetare sau dressinguri impresionante. Cele 16 sali deschise publicului sunt o insiruire de stiluri, de la Roccoco, la Louis XIV, Louis XVI, Art-Deco si eclectic, pe care Nicolae Ceausescu le-a vazut in cadrul vizitelor sale. Totusi, cu modelul preluat din afara, punerea in aplicare s-a facut exclusiv cu materiale autohtone, de la mobila, la tapiserii, corpuri de iluminat, ceramica, tablouri, decoratiuni, oglinzi, toate erau varful industriei romanesti. Fac exceptie cateva obiecte primite cadou: o tapiserie de la De Gaulle, un covor primit in dar de la ultimul Sahul al Iranului, mai multe vaze de la liderul corean Kim Ir Sen, farfurii de ceramica primite cadou in urma vizitei in Marea Britanie, etc.

cartier muncitoresc, destinat salariaţilor Uzinei de Gaze a Capitalei, la cel de paradis rezidenţial al nomenclaturii comuniste

Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/povesti-nestiute-cartierul-celor-cinci-sefi-stat-1_50ba03c27c42d5a663afeb4d/index.html

Vizitarea Palatului Primaverii se face exclusiv insotit de ghid (in limba romana sau engleza) si este necesara o rezervare prealabila (cu toate ca va puteti "lipi' de un grup si la fata locului). Odata biletele achitate si incaltati cu botosei de plastic, am inceput vizitarea. Turul incepe cu biroul lui Nicolae Ceausescu - incapere in care obisnuia sa se intalneasca cu consilierul lui personal, Ion Mihai Pacepa, dar si cu alte personalitati ale vietii politice ce ii erau aproape. Biroul propriu-zis se continua cu un salon, in care piesa centrala este masa de sah originala. Piesele de lemn sunt scluptate in stil medieval romanesc, pionii infatiseaza chipuri de sateni, regele poarta infatisarea lui Mircea cel Batran, iar regina este facuta dupa chipul reginei Maria (detaliu ce probabil i-a scapat lui Ceausescu).
Baia apartamentului lui Zoe Ceausescu

Turul continua cu apartamentul lui Valentin Ceausescu, singurul dintre cei trei copii, care mai este astazi in viata, iar apoi ghida ne-a condus pe niste scari marginite de pereti "'tapetati" cu mozaic auriu in crama, folosita de fapt ca salon, pentru intalnirile private. De aici ajungem in sala de cinema, unde Nicolae Ceausescu obisnuia sa urmareasca filem cu cowboy (dupa cum ne-a povestit ghida noastra). Un detaliu interesant este materialul tesut din matase ce capitoneaza intreaga incapere, si care este, in fapt materialul din care se fac vesmintele preotesti, doar ca intors cu susul in jos.

Urcam din nou la parter si vizitam living room-ul - una din cele mai spatioase incaperi, cu deschidere spre terasa gradinii interioare, in care se plimbau 2 dintre cei 3 pauni, urmasii paunilor originali ai familiei Ceausescu. Urmeaza apoi spatiile destinate celorlalti doi copii, Nicu si Zoe, amenajate, ca si cele ale lui Valentin, sub forma unor apartamente de sine statatoare, cu dormitor, birou, dressing-room, baie, dar si cu iesire in balconul decorat cu mozaic venetian si fantana arteziana ce da spre curtea interioara. Dintre cele trei apartamente, cel a lui Zoe este cel mai bogat in decoratiuni, mai luminos, cu mobilier in stil Ludovic XVI, dar produs la fabrica de mobila Heliade.


Apartamentul comun al sotilor Ceausescu
Impresionant si interesant deopotriva este Salonul de zi „Louis XIV” copie dupa una din camerele de la Versailles si era folosit numai la vizite ale liderilor straini.

In apartamentul comun al lui Nicolae si al Elenei Ceausescu am regasit ceea ce lipseste in majoritatea celorlalte incaperi ale palatului - nota personala, amprenta fostilor sai locuitori, parfumul si nostalgia acelor vremuri. In acest apartament, pe pat stau pregatite, frumos impaturite pijamalele originale ce au apartinut celor doi. Nu ar strica sa fie adaugate si in alte incaperi detalii specifice epocii (ziarul Scanteia, discuri de pick-up cu muzica lui Gica Petrescu, un magnerofon, obiecte cosmetice sau de uz personal), dar si poze cu membrii familiei cu momente surprinse in viata publica sau privata.


Gradina de iarna
Din apartamentul celor doi ajungem in Gradina de Iarna, unde inca se pastreaza plantele exotice originale, iar intre acestea o masa si scaune capitonate cu piele, ce duc cumva cu gandul la discutiile secrete ce se purtau printre palmieri si susurul cascadelor amenajate printre ele. Deosebit este mozaicul venetian, realizat de Olga Porumbaru si Florin Parvulescu, infatisand zeite ale belsugului, cele 4 anotimpuri sub forma unor tinere gratioase, purtand ofrande, inconjurate de pomi ai vietii si pauni. In fapt, paunii erau pasarile preferate ale lui Ceausescu, iar reprezentari ale lor sunt prezente la tot pasul in casa. Dincolo de usa de sticla se afla dressingul principal compus din salon, dressing si camera de proba.

Datorita tapetului ce acopera peretii, poarte numele „La cuci”, iar in spatele usilor stau oranduite hainele ce au apartinut primului cuplu al tarii: blanuri, compleuri, camasi, costume si accesorii pentru fiecare tinuta in parte. Unele noi, altele purtate; o parte din aceasta "colectie" a fost vanduta la diferite licitatii. Interesant este ca, aceasta aripa a resedintei nu a fost "calcata" in timpul revolutiei din '89 de cei care au patruns in casa, intrucat usa dinspre gradina de iarna spre aceasta este masca de decoratiunile din sticla ce imbraca peretii. Astfel (spre sansa ei, dar si a noastra) a fost salvata. Mi-as fi dorit sa vad insa mai multe tinute afisate, poate cateva manechine imbracate, care sa dea viata incaperii.

Tot in aceasta aripa, neatinsa este si cea mai "luxoasa" parte a casei - Salonul SPA cu sauna, jacuzzi, aromaterapie, cameră de bronzat, frizerie si coafor.

Mozaic - hol SPA
Urmeaza apoi Piscina, incaperea care mi-a ramas fixata in minte si pe retina si care este poate cea mai contrastanta cromatic cu ceea ce stim astazi despre perioada comunista. Cu exceptia peretelui cu ferestre ce dau spre aceeasi curte interioara, ceilalti 3 sunt acoperiti de un monumental mozaic, opera acelorasi Olga Porumbaru si Florin Parvulescu. Timp de 1 an si 8 luni acestia au lucrat la aceasta explozie de culoare, cu curcubee, pauni, animale salbatice, si un fond albastru azur absolut superb, lipind manual fiecare bucatica. Dupa standardele zilelor noastre as spune ca a fost o munca titanica, dar cu o finalitate ce te lasa fara cuvinete. 
Fragment din mozaicul ce inconjoara piscina



Dormitorul lui Zoe Ceausescu
Cu aceasta imagine in minte s-a incheiat turul nostru. Va recomand sa va rezervati o dimineata sau o dupa amiaza sa il vizitati, iar apoi sa o porniti la pas prin cartier, caci sigur veti descoperi si alte case interesante. Muzeul trebuie vizitat fara prejudecati si asteptari de opulenta, facand abstractie de povestile cu robineti din aur masiv si altele la fel de fantasmagorice.

Luxul vine din contrastul cu conditia omului de rand al acelori vremuri, din notorietatea celor care i-au locuit intre ziduri si din minutiozitatea cu care fiecare obiect din casa a fost creat sau reprodus. Vizita primeste multe stelute in plus si pentru ghid, o doamna foarte comunicativa,  cursiva (fara sa lase nicio secunda impresia recitarii unui text memorat), care a interactionat cu noi pe tot parcursul vizitei si ne-a punctat detalii pe care altfel le-am fi trecut cu vederea. Ceea ce lipseste inca muzeului-palat este un Gift Shop, dar sper ca si acest apsect se afla in planurile muzeografilor (sau oamenilor de marketing de langa ei).

Asa cum veti citi si in Informatiile Practice de mai jos, costul turului este de 30 lei (bilet standard), insa daca simtiti ca va tine portofelul si va roade curiozitatea :) puteti alege si Turul Privat pentru 200 lei (mda, diferenta este mult prea mare in opinia mea), care include, in plus cateva incaperi: Camera Scornicesti, Buncarul si Sala cu Trofee, vedere asupra Tunelului Albastru si Galeria cu Portrete.

 

Informatii practice:

Localizare:  Bdv. Primaverii, nr 50, sector 1, Bucuresti

Program: miercuri – duminica: 10:00 – 18:00.Casa de bilete se inchide cu 45 de minute inainde de ora inchiderii. Vizitarea Palatului Primăverii se face în grupuri, cu ghidaj în română ori engleză şi se cere programare prealabilă pentru asigurarea unui loc. Programările se fac cu cel puţin o zi înainte, online sau prin email la programari@palatulprimaverii.ro
Pretul biletului: 30 lei (pentru adulti) / 15 lei (pentru elevi, studenti si pensionari)
Timp estimativ de vizitare: 1h -1.5h
Website: https://palatulprimaverii.ro/

2 comments:

  1. Cartierul Primaverii are pentru Bucuresti o importanta deosebita intrucat aici si-au trait viata de familie, privata, cei din "lumea buna" si aura de fruct interzis pt muritorii de rand. Este plin de picanterii si in acelasi timp de amintiri care din pacate, nu pot fi de gasit intr-o carte de istorie.
    Minunat articol, pacat ca aceasta casa deosebita nu este exploatata la adevarata valoare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intr-adevar. Deschiderea pentru public a acestei resedinte sper sa fie un pas spre demontarea unor mituri ce sunt legat de aceasta locatie si de cartierul Primaverii in general, un pas in plus spre a ne cunoaste si intelege mai bine istoria recenta si o lectie despre ce insemna stilul de viata a unei categorii sociala devenita peste noapte high-class.

      Delete