meniu

Monday, May 30, 2016

Bulgaria (2) - Ferma de midii de la Dalboka

Dalboka - in zare se vede si ferma de midii
Marea reuniune a iubitorilor de fructe de mare se tine cu siguranta la Dalboka, pentru ca doar aici am intalnit o varietate atat de larga de preparate din fructe de mare gatite sub toate formele (pe gratar, prajite, pane, ciorba, umplute, etc) si in cele mai variate combinatii, pe care le poti savura intr-un cadru natural cu totul si cu totul deosebit; actorii principali: marea, soare,  cateva ambarcatiuni razlete la orizont si sunet de valuri spate de stanci.

Ce ti-ai putea dori mai mult?


Ferma de midii
Am ajuns la Dalboka, dupa vizita la Balchik, fix la ora pranzului (dar cu rezervare prealabila),  autocarul a parcat pe o margine de drum - camp in stanga, camp in dreapta si un drum betonat in panta. "Cam 10 min de coborare" - ne-a anuntat ghidul. Dupa prima cotitura, Dalboka ne-a oferit prima surpriza: o panorama splendida spre marea de-un albastru patrunzator. Cateva poze si apoi am coborat, coborat si iar coborat, cu gandul ca la intoarcere, cu burtile pline :) aveam sa urcam toata panta. Restaurantul e foarte bine ascuns, asa ca, fara sa sti de existenta lui e cam greu sa te nimeresti acolo (dar de asta exista Calatorscop, nu?)

O poarta mare de lemn si cateva trepte (mda, din nou coborare ;) ) va intampina, iar briza marii isi face deja simtita prezenta. De aici privelistea spre mare este absolut superba si va merita tot efortul.

Ferma de midi si terasa aferenta, despre care va povestesc este cea din dreapta. In stanga, este o alta terasa, ceva mai micuta cu meniu similar. Insa noi am fost la cea din dreapta, practic terasa initiala, iar , originalul ramane original. In plus ca este mult mai mare, cu mese din lemn "tovarasesti" unde pot incapea de la 4 la 12, chiar 16 persoane. Bonus sunt niste sezlonguri de lemn geniale de pe care puteti privi marea, admira pescarusii in zbor si astepta macarea. Iar daca tot a venit vorba despre mancare, gasiti meniul integral aici

Chiar daca gusturile pot fi diferite si fiecare are propria apreciere, noi (3 persoane) am testat urmatoarele:

  • Icre (o portie e formata din 2 cupe)  - foarte bune si deloc uleioase. 
  • Frigaruie de midii pane, au venit insotite de un sos dulce acrisor - foarte bune. 
  • Frigaruie din melc de mare - a fost prima data cand am mancat melc de mare, insa nu mi-a parut prea deosebit. Un fel de midie mai compacta si mai gumoasa. 
  • Midii cu cascaval - o mana de midii, cu tot cu cochilie, cubulete de rosie acoperite cu cascaval cald, topit si ceva condimente. Bunut, dar nu o combinatie care sa te dea pe spate. 
  •  Midii ala Burgas - adica midii cu orez. - o portie considerabila si - foarte, foarte bune.
Bunatati cu midii
Aditional, painea vine sub forma de felii si este prajita - merge de minune cu icrele; portia de  cartofii prajiti este destul de mare (suficienta pentru 2 persoane), de asemenea portiile de salata sunt maricele.

Bauturile sunt intr-un meniu separat, dar fara inovatii. Noi ne-am delectat cu berea locala Kamenitza, rece - 2 leva.

Se poate plati in leva, in lei, cash sau cu cardul, asa ca daca va hotarati inopinant sa dati o fuga, nu e nevoie sa va faceti griji privind moneda in care achitati. Bani sa fie si locuri pe terasa :)

Asadar, la mai putin de o ora de Vama Veche, va puteti delecta cu preparate din midii si alte "cadouri din mare" - asa cum le numesc ei in meniu, adica: creveti, melci, raci, pesti mai mari sau mai mici, proaspete, caci ferma de midii o puteti vedea stand la masa, undeva in mare, in apropierea terasei.

Dupa asa o relaxare, drumul de intors a fost o provocare si ne-a cam stors de energie, insa din cand in cand mai aruncam cate-o privire spre mare si parca ne mai reveneam. E intr-adevar o priveliste de care imi va fi dor si o experienta musai de repetat. 

No comments:

Post a Comment