meniu

Friday, February 6, 2015

Raftul de calatorie (10): 13 plicuri albastre (autor: Maureen Johnson)

"13 plicuri, 4 reguli, 1000 de dolari, un rucsac si...toata Europa la picioarele ei" asa suna descrierea cartii si tot ea mi-a starnit curiozitatea sa o citesc. Inca nu stiu daca a fost vorba despre ideea de periplu prin Europa sau curiozitatea de a afla ce contin misterioasele plicuri.

Pentru pasionatii de calatorie, cartea lui Maureen Johnson poate veni cu idei despre o noua abordare a vacantei si ma refer aici, in special la cele 4 reguli ale matusii Peg:
  • Iei cu tine doar ce incape intr-un rucsac, fara bagaje aditionale :) 
  • Fara ghiduri turistice, dictionare luate de acasa 
  • Fara fonduri suplimentare...(in cazul lui Ginny, ea s-a bazat doar pe cei 1000 de dolari de la matusa Peg)
  • Odata plecat in calatorie rupi orice acces la tehnologia moderna de comunicare (fara laptop, tableta, aparat foto, muzica in casti) si mai ales fara a pastra legatura cu cei de acasa (deci fara mail, sms, mms si retele de socializare, etc)

Pentru cei dependenti de bagaje multe si tehnologie moderna, regulile pot parea destul de stricte, poate par absurde, insa cred ca e un exercitiu bun, din care inveti sa te descurci, sa comunici cu cei din jur, sa gestionezi corect resursele pe care le ai si...sa fi inventiv :)


Aventura lui Ginny a inceput de acasa, din New Jersey atunci cand primeste un set de 13 plicuri albastre (asa cum spune si titlul cartii) din partea matusii Peg (care intre timp murise. dar cu toate astea, Matusa Peg este un personaj care apare permanent in carte, care vegheaza si urmareste calatoria lui Ginny, o ghideaza si pare sa ii dea indicatii la fiecare pas). Calatoria se desfasoara prin 7 orasele emblematice ale Europei, incepand cu Londra, apoi Edinburgh, Roma, Paris, Amsterdam, Copenhaga si Corfu, unde din pacate calatorie e intrerupta brusc (nu va spun de ce...dar veti afla citind cartea). Apoi se intoarce din nou la Londra si in cele din urma acasa in New Jersey.

Fiecare scrisoare are un task, iar urmatorul plic nu poate fi deschis decat dupa ce task-ul a fost rezolvat, indiferent de cat de ciudat si absurd ar parea. 

E o poveste pentru toate varstele, usoara, de vacanta...despre provocari, prieteni, maturizare, aventura...are cate un pic din toate.

....si am aflat ca exista si o continuare - Ultimul plic albastru (dar care inca nu a fost publicata in Romania). O s-o urmaresc pentru ca finalul cartii a ramas un pic in aer :)

Lectura placuta!

No comments:

Post a Comment