meniu

Sunday, January 24, 2016

Bagajul călătorului (4) - Sfaturi calatorscopice pentru bagaje microscopice

Eh, nici chiar microscopice, dar oricine isi doreste bagaje usoare, dar care sa aduca cu ele confortul de acasa. Cum faci asta, fara sa ti se lungeasca maine tragand dupa tine trollere gigant sau cocosandu-te cu un munte de rucsac in spate?

In plus, unde mai pui ca bagaje mai usoare si mai putine inseamna costuri mai reduse (de ex. poti economisi banii achitati pe bagajul de cala), timp mai scurt de asteptare (de ex. in aeroport), transfer mai facil dintr-un mijloc de transport in altul. Deeeci? Numai avantaje! si timp, bani si energie salvata pentru explorat locuri noi si trait experiente wow. In acest articol va voi impartasii cateva pont-uri din experienta personala.

Majoritatea calatoriilor mele sunt urbane, asadar ideea de a avea un troler o consider cea mai practica, din cateva considerente deloc de neglijat:



  • avand rotite il transporti mai usor, indiferent de greutate. Ideala este varianta cu 4 roti mobile, intrucat nu va mai fi nevoie sa il trageti dupa voi, ci doar sa ii directionati traseul;
  • avand dimensiuni si o forma standard nu mai este necesara infolierea bagajului la aeroport (si economisti niste banuti) si nici riscul sa nu incapa in compartimentele din avion/autobuz/autocar sau sa se agate pe banda rulanta din aeroport.
Dar sa revenim la impachetat:

  1. Regula 1, de la care nu ma abat aproape niciodata este Lista - Cu cateva zile inainte de plecare incep sa imi fac o listuta cu tot ceea ce urmeaza sa iau la mine. Astfel imi asigur o marja de timp considerabila pentru a nu omite ceva din cele esentiale plecarii. Chiar daca, la momentul impachetarii mai fac cateva ajustari (tricolul rosu in schimbul celui verde) sau elimin anumite itemuri, lista ma ajuta sa nu pierd din vedere obiectele importante si sa nu impachetez mai mult decat am nevoie (ceea ce se intampla atunci cand bagajele sunt facute pe ultima suta de metrii);
  2. Pentru obiectele de igiena (sapun/gel de dus, sampon, crema, pasta de dinti) aleg variantele mini sau pliculete cu mostre (le primiti la reviste sau le puteti achizitiona ca atare), suficiente pentru o vacanta de 1-2 saptamani, fie ca le cumpar asa mici (gasiti o gama destul de variata la DM) sau refolosesc recipiente mai mici goale si le reumplu cu produsele de acasa  (in acest caz, atentie mare cum strangeti capacele, astfel incat continutul sa nu se verse prin bagaj).
  3.  In ceea ce priveste hainele pe care le iau, incerc ca acestea sa imi ofere cat mai multe posibilitati de combinare si de asemenea sa nu se sifoneze usor ( ca doar nu luam si fierul de calcat, nu?...bagaje usoare am zis :) ). Prefer o combinatie de genul tricou + pulovaras cu nasturi sau hanorac cu fermoar (pe care il pot da jos la nevoie), decat o bluza cu maneca lunga inchisa.
  4. Vremea poate fi, de multe ori impredictibila, asa ca iau cu mine in bagaj o geaca impermeabila cu gluga (genul de "foaie de ceapa"), usoara si deloc voluminoasa, pe care sa o poti inghesui in geanta si folosi in caz de nevoie. Nu sunt un fan al umbrelelor si nu imi par a fi practice intr-o vacanta care presupune multe plimbari pe jos.
  5. Daca traseul vostru include biserici, manastiri, moschei chiar daca este vara si afara sunt 40 grade e recomandat sa aveti in bagaj o pereche de pantaloni/fusta lunga, pentru a nu avea surprize neplacute, respectiv sa va fie respins accesul sau sa fie necesar sa apelati la "halatele" puse (uneori) la dispozitie la fata locului.
  6. In vacante renunt la bijuterii (un lantisor si cerceii sunt suficienti) sau la accesoriile in exces. Daca nu puteti renunta de tot, aplicati aceeasi regula ca si in cazul hainelor: cat mai putine, dar de efect in cat mai multe combinatii.
  7. Un alt aspect vital in calatorii este incaltamintea: intotdeauna cat mai comoda. Un mare NU tocurilor (mai ales pe stradutele cu piatra cubica) si incaltarilor din plastic. Alege "mergatori" usori, in care sa te simti comod, pe care sa ii incalti si sa te descalti usor; daca sunt si impermeabili, cu atat mai bine.
  8. Pentru eficientizarea spatiului din bagaj, poti pune in interiorul pantofilor sosetele sau incarcatorul de la telefon sau pentru acululatorii camerei foto.
  9. Intotdeauna am la mine, pe langa trusa de cosmetice o punguta cu cateva medicamente "just in case"- ceva de durere, ceva pentru indigestie, ceva de raceala si cele pentru alergie, plus cativa plasturi in situaita in care incaltamintea cea comoda devine dusmanul meu sau am un pic accident. Aveti insa grija la data expirarii si nu uitati medicamentele in bagaj pentru calatoria viitoare.
  10. Renunta la palaria de soare cu boruri largi (oricat de chic si in trend ti s-ar parea). Pentru a te proteja de soare, alege o sapca sau o bandana - ocupa mai putin loc, sunt mai comode, si (as spune eu) si mai eficiente.  
  11. Nu umple bagajul pana la refuz. Daca nu poti sa il inchizi, fie ai ales o valiza prea mica, fie ar trebui sa regandesti continutul. NU lua cu tine tot sifonierul. Gandeste-te ca la intoarcere, vei avea de pus si suvenirurile si bunatatile luate in calatorie (si nu toate vor intra sau vor fi transportabile in geanta de mana). Pastreaza un pic de spatiu si pentru ele.
  12. Nu tine toti banii in acelasi loc si nu ii lua pe toti dupa tine; riscul sa iti fie furati din geanta/rucsac/buzunar este mai mare decat in cazul camerei de hotel. 
  13. Pe langa bani, mare grija de documente: cele de identitate si cele de calatorie (bilete, rezervari, boardingpass-uri). Ia la tine o copie a lor si nu te baza doar pe conexiunea la net (nu se stie cand iti joaca feste). De multe ori aleg sa am in geanta o copie a buletinului/pasaportului, iar originalul sa fie pastrat intr-un loc mai sigur, varianta pe care v-o recomand si voua.
  14. Pe langa bagajul mare, ia la tine o geanta tip postas sau un rucsac pentru plimbarile prin oras. O/il poti folosi pentru a lua cu tine o harta sau un ghid turistic, o sticla cu apa, aparatul foto sau pentru suveniruri. E o varianta mult mai eficienta decat sa ai mainile ocupate cu pungi si pugulite de plastic.


Sfaturile de mai sus se bazeaza, in special pe experienta mea de calatorie sau a celor apropiati si sunt aplicabile in majoritatea situatiilor. Daca aveti si alte sugestii sau idei, le puteti lasa in sectiunea de comentarii.

2 comments:

  1. O adaugare la punctul 2, referior la recipientele cu lichid pe care le puteti transporta in bagajul pe care il luati cu voi in avion:
    Majoritatea liniilor aeriene pun la dispozitia pasagerilor pungi sigilate pentru recipientele care depasesc cei 75ml permisi. Gasiti aceste pungi speciale la ghiseele din aeroport ale fiecarei linii aeriene sau in zona de duty free a aeroportului. Probabil le-ati si vazut daca ati cumparat alcohol din zona de duty free.
    Eu mi-am facut un stoc de astfel de pungi pentru toate situatiile cand calatoresc doar cu bagaj de mana. Va sfatuiesc sa faceti la fel.

    ReplyDelete