meniu

Sunday, January 24, 2016

Parteneri de calatorie (3): Calatoria cu animalutul de companie

El e Otis 
Pentru posesorii de animale de companie, planificarea unei vacanta inseamna in primul rand identificarea unei solutii pentru prietenul patruped in perioada in care stapanii sunt plecati. Cu aceasta problema m-am confruntat in ultimii 4 ani de cand a intrat in viata mea OTIS - micul meu yorkshire terrier.

Primele solutii incercate au fost sa fie lasat in grija prietenilor de incredere, a unui au-pair sau la o pensiune de animale. Desi toate variantele sunt comfortabile, in ultima perioada Otis a calatorit impreuna cu mine. 

A calatori cu animalul tau de companie inseamna in primul rand ca trebuie sa faci un research mult mai atent a tuturor detaliilor vacantei si sa calculezi in costurile prevazute si cheltuilelile pentru prietenul tau patruped.


Va ofer cateva sugestii si sfaturi, din propria mea experienta:

1. Transportul
In ziua de astazi majoritatea liniilor aeriene, companiilor de transport feroviar si autocarelor accepta calatoria cu un animal de companie. Ce trebuie sa stiti este ca fiecare dintre ele are propriul set de reguli referitoare la ce animale pot fi luate in cabina si ce animale trebuie sa mearga la cala - in functie de greutate - si in special cu privire la pretul biletului pentru animale.

Indiferent de aceasta, orice animal de companie care calatoreste impreuna cu stapanul este obligat sa aibe urmatoarul bagaj:
  • carnet de sanatate cu vaccinurile facute la zi
  • cip de identificare
  • cutie de transport, in care sa poata sa stea in picioare
Eu recomand suplimentar, pentru linistea animalutului (si mai ales a stapanului) un prosop sau paturica pentru a-i tine de cald si o jucarie. Otis doarme impreuna cu una din jucarii, asa ca nu o lasam niciodata acasa. Suplimentar eu am mereu cu mine apa, mancare si recompense.

Un alt subiect sensibil referitor la transportul unui animal de companie este necesitatea ca acesta sa fie tranchilizat. Eu prefer sa nu fac lucrul asta intrucat orice anestezie, oricat de usoara, poate afecta sanatatea animalului pe termen lung - provocand in special probleme de respiratie.

In schimb, daca drumul este excesiv de lung sau daca animalutul vostru are excesiv de multa energie sau rau de automobil (cum este cazul multora), v-as recomanda sa intrebati medicul veterinar care este cea mai buna solutie pentru prietenul vostru. Nu este recomandat sa comandati sedative online, fara a avea sfatul medicului.

Trebuie să preciz că există și companii aeriene care nu acceptă deloc animale de companie la bord: WizzAir, Easyjet etc., asa ca va sfatuiesc sa rezervati biletul pentru animalul de companie in acelasi timp cu cel pentru voi, pentru a nu va trezi cu surprize pe la aeroport!

2. Cazarea
Desi calatoria impreuna cu un animal de companie sau un caine insotitor este mult mai frecventa decat in secolele trecute, nu toate unitatile de cazare accepta animale de companie in camere. Va recomand sa nu lasati acest aspect la voia intamplarii.

Toate site-urile de rezervari pentru hoteluri au acum filtrul de cautare 'pet friendly'. Va recomand sa il utilizati pentru prima selectie a destinatiei de vacanta si a locatiei pe care o alegeti pentru cazare, insa sa nu va bazati numai pe acest filtru. Multe din unitatile de cazare accepta animale de companie doar cu o anumita greutate sau au regula stricta ca acestea nu pot fi lasate singure in camera de hotel. O discutie directa cu hotelul poate sa usureze procesul de cazare.

3. Activitatile si regulile din destinatia aleasa

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este identificarea activitatilor pe care le puteti face in destinatia aleasa impreuna cu prietenul vostru patruped. Fie ca este vorba despre zonele unde va puteti plimba, de locurile unde veti servi masa sau de anumite obiective pe care doriti sa le vizitati, va recomand sa aflati in avans daca prietenul patruped va poate insoti. Am descoperit un site care ne poate ajuta in acest sens: http://dogfriendly.com/. Desi in acest moment pentru Europa ce pot ei oferi sunt doar liste cu unitatile de cazare care accepta animale de companie, sunt sigura ca in curand vor adauga si alte locatii in care sunt acceptati prietenii nostri.

Tot Otis
Conform unui articol read-my-mind.ro, exista si in Bucuresti o serie de locatii unde puteti veni insotiti de patrupezi (dar nu numai): M60, J'ai Bistro, Antipa Cafe, Energia, Shift, Journey Pub, Coftale, EVarza, Legere, Woodstock Bar, Cafe Verona, Lente, Lolly Pop Cafe (caini de talie mica), Alt Shift, Trattoria La Famiglia, Bar A1, Pizza Brothers, The Great Trafalgar Pub, Frudisiac. (sursa) Daca le vizitati insotiti de prietenii, va asteptam cu impresii.

Sunt sigura ca nici unul dintre noi nu calatoreste impreuna animalutul de companie pentru a-l chinui cu o deplasare, ci pentru a va bucura cu totii de o vacanta frumoasa si de energia unor locuri noi. 

Un research corespunzator si alegerea unei destinatii care sa va ofere si voua si prietenului vostru activitati interesante si relaxante este secretul.


Va urez tuturor calatorii cat mai frumoase impreuna animalutele voastre.

2 comments:

  1. Mi'amintesc de lista cu locuri de iesit cu patrupezii dintr'un articol online de acum cativa ani. Era aceeasi lista,poate poate putina actualizare pt 2016, inainte de publicare? Plus surse eventual :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Alimic, Am actualizat articolul cu sursa (multumim pentru observatie!) si, pe masura ce avem informatii noi, vom imbogatii lista cu impresiile lui Otis din localurile bucurestene (dar nu numai :) )

      Delete