meniu

Sunday, November 29, 2015

Despre a darui (putin) din ceea ce ai si din ceea ce esti

"Da mai departe!" este unul dintre motto-urile dupa care ma ghidez si pe care am inceput sa il invat in familie, dar pe care l-am imbunatatit si slefuit in anii de voluntariat.

Conceptul in sine mi-a parut intotdeauna complex, caci convietuiesc, in mod paradoxal, in el alturismul si egoismul si din care, in final iese intotdeauna ceva bun. "Da mai departe!" este mai mult despre a darui celor care au nevoie, atunci cand au nevoie si mai putin de a reintoarce unei persoanei care ti-a facut un (sa il numim) serviciu la un moment dat, acelasi serviciu (desi e de bun simt sa nu ramai cu datoriile neplatite). "Da mai departe!" inseamna, in primul rand, ca ai ceva care este valoros pentru cei din jur si pe care vrei sa il imparti cu ei; poate fi covrigul de dimineata, poate fi o haina pe care nu o mai porti, o carte pe care ai citit-o, pot fi informatii, cunostinte, rabdare, timp, o vorba buna la momentul potrivit; important este sa sti ca, si tu, la fel ca si toti ceilalti din jur, ai ceva de oferit si de impartasit cu ceilalti, ceva care nu are nicio legatura cu statutul social, cu banii pe care ii castigi si mai degraba cu ce fel de om esti, cu alte cuvinte, daca inveti sa dai mai departe, castigi la randul tau, inveti sa te valorizezi pe tine; si mai cred cu tarie ca fiecare dintre noi are ceva bun de oferit si impartasit cu cei din jur.

Si daca tot vorbim despre a da, sarbatorile de iarna sunt poate acea perioada a anului in care folosim si auzim cel mai des verbul "a darui".


Fiecare se straduieste sa faca minim un cadou, cuiva drag. Insa nu toti cei care si-ar dori sa daruiasca isi permit sa o faca, iar aici intervin (sau ar trebui sa intervina), aceea dintre noi care pot "rupe" o bucatica din ceea ce au pentru a o impartasi cu cei mai putin norocosi. Un cadou, o surpriza la care nu te astepti, un ajutor nesperat de la un necunoscut este acel gen de gest care aprinde o scateie de incredere ca lumea poate fi mai buna.
 
O astfel de initiativa este ShoeBox - Cadoul din cutia de pantofi (initiativa personala a unor clujeni, inceputa prin 2006 si care in 9 ani a crescut de la un grup de prieteni la peste 35.668 cutii  distribuite) si nu va pot spune cat m-am bucurat ca, impreuna cu colegii de servici, putem participa la aceasta initiativa. ShoeBox este exact despre Da mai departe!, despre bucuria pe care o faci unui om, unui copil care nu iti datoreaza nimic si care si-a pierdut poate speranta ca cineva s-ar gandi la el. ShoeBox si despre a invata sa apreciez lucrurile marunte de care uiti sa te bucuri in fiecare zi: sosete si manusi sa iti tina de cald cand bate vantul si ninge, sapun cu care sa te speli, o farfurie calda de mancare, o bucatica de ciocolata atunci cand vrei ceva bun sau o perna pe care sa iti pui capul dupa o zi la "corporatie". Si unde mai pui cate cutii goale ai aruncat, dupa ce te-ai innoit cu o pereche de pantofi? 

Anul asta poti incepe sa faci lucrurile altfel, iar o cutie de pantofi poate fi punctul de inceput pentru o surpriza pe care sa o pregatesti unei persoane mai putin norocoasa. Important este sa faci totul cu gandul la cel care urmeaza sa primeasca cutia ta, exact ca atunci cand faci un cadou unui prieten drag. 

Si pentru ca si eu, am hotarat sa fac lucrurile altfel:

N-as fi crezut ca o cutie de pantofi (masura 39...ca sa nu va imaginati ca sunt vreun Gulliver) poate fi atat de incapatoare. Am pus in ele cate un pic din fiecare: ceva care sa tina de cald, cateva articole de igiena personala, ceva dulce si ceva adaptat varstei. Iar, ca darul sa fie cat mai personal, voi scrie pentru fiecare o felicitare personalizata. Inca ma lucrez la text, dar ma gandesc ca fiecare dintre noi a avut nevoie, la un moment dat de cuvinte de incurajare, care sa iti dea putere sa razbati in continuare, cuvinte la care sa te intorci cand simiti ca totul in jurul tau devine gri si care sa iti dea un pic de motivatie. Tot ce imi doresc este ca cei care vor primit cadoul sa se bucure de el, sa il gaseasca folositor si sa ramana cu amintirea unor sarbatori frumoase.

Stiti ce ma entuziasmeaza cel mai mult atunci cand fac un cadou? Ambalatul. Ambalatul este ca un trailer pe care il vezi pe Youtube, inainte sa vezi filmul. Te ajuta sa iti faci o imagine despre cum va fi, daca merita, daca e funny sau daca te incita. Asa e si cu cadoul, ambalajul iti spune cat de mult suflet a pus acolo, cel care ti-l ofera. Asadar, pentru cutiile mele pentru ShoeBox, mi-am rezervat o jumtate de zi (recunosc, mi-a si placut), astfel ca 2 cutii banale de pantofi s-au transformat in asta:

Nu mai ramane decat sa le ducem la centrul de colectare (gasiti lista completa pe site-ul ShoeBox - http://www.shoebox.ro/locatii/) si de acolo, in mana celor care le asteapta, dar nu se asteapta :) 

Mi-as dori sa aflu ca, citind articolul, cat mai multi dintre cei care urmaresc povestile de pe Calatorscop s-au alaturat acestui demers, sau altora care aduc o surpriza si un gand bun celor care au cea mai mare nevoie de ea. Asadar Da mai departe!

ShoeBox 2015 incepe in 1 decembrie 2015. Perioada de colectare cutii este 1-15 decembrie 2015, urmand ca intre 16-24 decembrie acestea sa fie distribuite catre cel carora le sunt destinate.
Multe, multe detalii atat organizatorice, cat si sufletesti (despre povestea acestei initiative si felul in care ea a crescut an de an, despre bucuria din ochii copiilor care au primit cutiile, despre oameni care ajuta oameni) le gasiti pe site-ul ShoeBox.ro

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participă şi tu!


PS: Iar carcotasilor printre voi, care vor spune ca ideea nu e noua si nici originala, ba chiar ca "Da mai departe!"se bazeaza pe filmul Pay it Forward (2000) cu Kevin Spacey, le voi spune ca, atunci cand am vazut filmul m-am bucurat ca undeva, intr-un alt colt al planetei (oricat de elipsoidal ar fi Pamantul) alte persoane s-au gandit, ba chiar au facut si un film din acest concept. Important, asa cum ziceam, este sa iei din tot ce ti se intampla bun si frumos, ideea principala, sa o treci prin filtrul personal si sa o "Dai mai departe!"

No comments:

Post a Comment