meniu

Saturday, November 21, 2015

Bucuresti (17): Palatul Bursei - un crampei din Bucurestiul de alta data

Pe la sfarsitul lunii octombrie, m-am nimerit (printr-o conjunctura fericita in zona Universitate), pe langa Biblioteca Nationala (Palatul al Camerei de Comert si Industrie) despre care v-am povesti mai multe aici. Un afis colorat si cativa tineri cu alura studenteasca stand in dreptul uneia dintre intrarile laterale mi-au atras atentia. "Intrare libera" scria pe afisul colorat, asa ca am profitat de ocazie si am patruns (din nou) in cladirea - monument "de o majestate simpla si frumoasa, cu o fatada grandioasa, clasica si vie“, cum aparea descrisa cladirea, in publicatiile de la inceputul secolului XX.

Mi-am zis ca e o ocazie buna sa descopar o alta aripa a impozantei cladiri ce a adapostit odata Bursa. Mai ales ca, din punctul meu de vedere, este cea mai frumoasa cladire din fostul district bancar al Bucuresiului de alta data; din care mai fac parte cladirea Bancii Nationale, acuala cladire a Universitatii Spiru Haret (ce adapostea odata Societatea Creditului Funciar Urban), etc.



Evenimentul la care am luat parte se numeste DIPLOMA - Editia 2015 si a avut loc in perioada 29 octombrie - 1 noiembrie. De ce DIPLOMA? Pentru ca exact despre asta este vorba - lucrarea de diploma a tinerilor artisti studenti la arte (de orice fel, de la plastice la teatru, muzica, design industrial, arhitectura, urbanism, fotografie la industrii creative) de la 12 dintre univerisitatile/facultatile de profil din Romania. Si, pornind de la premisa ca lucrarea de diploma este "the best of the best with cherry on top" proiect al unui student din toată perioada facultatii, why not show it off?

Recunosc ca, mi-a placut initiativa celor de la The Institute de a da aceasta sansa artistilor la inceput de drum - un eveniment special dedicat lor, adresat publicului larg si nu doar familiei, prietenilor si profesorilor; pana la urma publicul larg este cel tintit de artisti, nu doar cercul apropiat, care, de multe ori le va fi mai mult prieten si mai putin critic.

Parcurgand holurile si incaperile de la etajul 1, 2 si 3, pe scara serpuinda, ce inconjoara liftul, intelegi ca destinatia cladirii a fost, inca de la inceput, una administrativa. Dovada stau culoarele lungi, birourile spatioase si luminoase, liniile drepte si spatiile de intalnire (alvelole sau sali) bogat decorate, cumva in antiteza cu sobrietatea si geometria dreapta a celorlalte incaperi. Mi-a placut in mod special Sala de Sedinte (dupa cum era mentionat pe inscriptia de deasupra usii). Aici era amenajata acum sala de spectacole, in care studentii la teatru repetau pentru o viitoare reprezentatie. N-am vrut sa ii deranjez, asa ca n-am intrat acolo. Insa pozele de arhiva, mi-a starnit curiozitatea de a vede, la un moment dat si aceasta sala impozanta, in  care alta data se organizau sedintele Camerei de Comert si Industrie.

La ultimul etaj, am vazut (poate) cea mai impresionanta sala de bal sau cel putin asta mi-a placut sa cred ca era, in stil Ludovic XVI modern. Am inchis ochii si mi-am imaginat cum a fost odata, cand totul era proaspat, nou, ingrijit si mai presus de toate, elegant; cand oglinzi imense, inalte cat sala, reflectau lumina  candelabrului de cristal, cand muzica orchestrei ii invita pe cei prezenti la dans si apoi se revarasa, in acorduri melodioase pe strazile Bucurestiului de alta data. Spatiul a ramas si astazi la fel de vast, deschis, decorat cu oglinzi imense, ce poarta patina timpului, candelabru si stucaturi argintii deosebit de elegante.  Grandoarea salii era stirbita pe ici pe colo de igrasie, care afecteaza peretii.

Am ramas cu un gust usor amar la gandul ca, o astfel de sala, intr-o astfel de cladire, ambele amintind de un Bucuresti boem, demn si pitoresc se pierd. Reconditionata si utilizata pentru diferite evenimente sau receptii, pentru gale si spectacole ar fi, cu siguranta un decor absolut deosebit.

La intrarea in expozitie - panoul cu tinerii artisti expozanti
M-am bucurat de sansa de a patrunde aici si de a ma bucura de acest crampei dintr-un Bucuresti mai tihnit, mai demn si cu sigurnata, mai elegant.

Acum, in cunostiinta de cauza, voi astepta a 3a editie a DIPLOMA. Gandul ca prima editie, cela din 2014 a fost gazduita de Palatul Stibei de pe Calea Victoriei, iar cea de-a doua de Palatul Bursei, ma face sa cred ca si cea de-a treia editie va beneficia de un cadru in acord cu cele precedente, amintind de Bucurestiul belle epoque

No comments:

Post a Comment