Plimbarea pe medievalele strazi pragheze deschide apetitul asa ca, povestea despre Praga n-ar fi completa daca n-am da o tura si prin farfuriile cu minunatele preparate culinare pragheze. Asa cum deja v-am obisnuit dedic un articol experientelor culinare ce au acompaniat plimbarea calatorscopica si ne-au dat energia sa descoperim atatea locuri minunate.
Ca un preambul pentru ce va urma e bine de stiut ca bucataria ceha este de inspriatie boemiana, similara oarecum cu cea nemteasca, bazata pe carnuri si sosuri, multe sosuri si bere din belsug. Asa ca nu trebuie decat sa gasiti un loc cu ambient traditional si mai putin turistic, sa va pierdeti printre localnici si sa va bucurati alaturi de ei de preparatele traditionale. In scurta (prea scurta) noastra vacanta la Praga am savurat:
Gulas (varianta ceheasca) oarecum asemanator cu mult mai cunoscutul gulas unguresc, dar ceva mai putin condimentat, preparat neaparat cu carne de vita si legume inabusite. In competitie directa cu gulasul este Svíčková Na Smetaně, un preparat cu iz cehesc autentic - in fapt o friptura de muschi de vita, inecata intr-un sos cremos pe baza de ceapa si legume inabusite, sos de merisoare si smantana. Indiferent de varianta aleasa, pentru o experienta completa, ele vin insotite de knedliky, un fel de galuste fierte, preparate din faina, tocmai bune de inmuiat in sosul delicios. Bun de te lingi pe degete!
Turta dulce in Piata de Craciun |
In bucataria ceheasca veti regasi knedliky-urile si sub forma de desert stropite cu sos de smantana dulce si servite cu dulceata de merisoare. In varianta dulce seamana oarecum cu papanasii nostri, insa diferenta o fac ingredientele.
Un alt preparat care mi-a ramas in minte inca de la prima vizita in Cehia (acum vreo 15 ani) si pe care de aceasta data l-am cautat asidu este korbáčik - un soi de taietei din branza, impletiti asemeni cositelor taracutelor gatite pentru hora de duminica. E o branza nu foarte sarata, un pic afumata si care merge de minune ca aperitiv alaturi de o halba de bere. De data aceasta eu le-am cumparat de la un targ cu produse traditionale peste care am dat intamplator in Karovy-Vary (un pachetel cu 4 bucati a costat 12 Kc), insa le veti gasi si in supermarket-uri la frigiderul cu branzeturi.
Korbacik - Sursa |
Si ca preparatele sa alunece usor si setea sa fie potolita, ne-am delectat cu:
Bere - In Cehia ea are o istorie indelungata, fiind produsul cel mai cunoscut cu care cehii se lauda in fata lumii. (Unde mai pui ca poti avea surpriza sa fie chiar mai ieftina decat apa plata, fara rabat la calitate). Prima berarie ceheasca este atestata documentar din jurul anului 1118, asadar vorbim de aproape 1000 de ani de istorie. Asadar o experienta tipic ceheasca trebuie asortata cu o bere buna, iar in Praga aveti de unde alege -puteti merge pe brandurile deja cunoscute international sau pe cele artizanale, iar daca vreti sa faceti licrueiile si mai interesante alegeti sa vizitati o fabrica de bere, sa descoperiti povestea si sa va delectati varianta fresh a acesteia, direct de pe linia de productie.
O alta bautura, aproape la fel de cunoscuta este Becherovka - produsa din plante (scortisoara, anason si o combinatie de 32 ierburi aromatice) si devenita un simbol al statiunii Karlovy-Vary, fiind creata chiar aici, in
anul 1807, de catre un farmacist local. Gustul nu ne-a dat pe spate, aducand mult cu un sirop de tuse alcolizat.
In Karlovy-Vary exista si un muzeu dedicat acestei bauturi - Jan Becher Museum (vezi site-ul aici), in apropierea fabricii care o produce si astazi. Din pacate noi nu am ajuns, insa pare un obiectiv interesant, iar daca l-ati vizitat aici, va asteptam cu impresii. Poate cine stie, ne mai avantam odata pe aici.
In Karlovy-Vary exista si un muzeu dedicat acestei bauturi - Jan Becher Museum (vezi site-ul aici), in apropierea fabricii care o produce si astazi. Din pacate noi nu am ajuns, insa pare un obiectiv interesant, iar daca l-ati vizitat aici, va asteptam cu impresii. Poate cine stie, ne mai avantam odata pe aici.
Pe locul 3 la capitolul licori cehesti de incercat este absintul -"zana verde", facut celebru de francezi si interzis tot de ei de teama efectelor halucinogene si a comportamentului violent pus pe seama acestuia. In praga ne-a surprin multitudinea de localuri (aflate in special in aproiere de Mala Strana) care ii erau (oarecum) dedicate. Daca nu sunteti fani alcool, e bine de stiut, inainte de a va lasa cuceriti de culoarea uimitor de verde a acestuia ca, absintul este o bautura alcoolica tare, de 70 de grade, preparata din frunzele unei specii de pelin, anason, fenicul si alte plante aromatice. Problema este ca in doze mari este toxic si produce efecte halucinogene, datorita continutului de thujone, un compus chimic.
"Dupa primul pahar vezi lucrurile cum ai vrea sa fie. Dupa al doilea, vezi lucrurile asa cum nu sunt. La sfarsit, vezi lucrurile asa cum sunt si asta este cel mai rau lucru din lume." s
Pahar de absint si lingurita de zahar |
Inceputul anilor ’90 au adus vremuri mai bune si pentru abstint, acesta incepand a fi usor, usor reabilitat, dovada ca astaz, absintul nu se consuma in starea lui pura, ci doar preparat prin metode speciale. Cea mai cunoscuta dintre ele si totodata cea mai des uzitata, fie in baruri, fie de "consumatorii casnici" consta in plasarea unui cub de zahar pe o sita (lingurita speciala) deasupra paharului in care s-a turnat absintul. Ritualul este continuat cu topirea cubului de zahar prin ardere (dupa ce este umezit cu absint), acesta scurgandu-se treptat in pahar. Tot legat de absint, mi-a placut citatul lui Oscar Wilde, pe care vi-l las aici :) :
"Dupa primul pahar vezi lucrurile cum ai vrea sa fie. Dupa al doilea, vezi lucrurile asa cum nu sunt. La sfarsit, vezi lucrurile asa cum sunt si asta este cel mai rau lucru din lume." s
Si dupa atata alcool, sa ne astamparam setea cu apa ☺ dar nu orice apa, ci una dintre cele mai pure ape din Europa, izvorata in apropiere de KarlovyVary - Apa minerala Matonni (un fel de Borsec sau Tusnad cehesc mult mai bine exploatat si promovat -daca imi este permisa comparatia). Povestea apei Matonni incepe in 1522 odata cu prima sa atestare documentara, insa cu siguranta izvorul era cunoscut si folosit de localnici cu mult inainte. Numele sau initial era Bukova, insa denumirea de Matonni a "imprumutat-o" de la un negustor italian de lamai stabilit in zona.
Logo-ul Matonni |
Desi exportata inca din 1793, in sticle din ceramica, astfel incat sa ii fie pastrate proprietatile, abia 100 de ani mai tarziu (1873) se infiinteaza Compania Matonni si astfel apa imbuteliata aici devine printre cele mai cunoscute din lume. Matonni a cumparat de la Contele Cernin intreagul domeniu din jurul izvorului si a construit aci o statiune si infrastructura necesara, astfel incat cat mai mult oameni sa se poata bucura de beneficiile izvorului. Printre noutatile intorduse de Matonni in aceasta industrie se numara recipientul din sticla cu eticheta de hartie - vulturul rosu de pe eticheta reprezinta partial emblema familiei Mattoni; de asemenea sticlele destinate exportului peste ocean erau consolidate printr-o plasa impletita din sarma. Si, ca o recunoastere a meritelor sale cu privire la sanatatea imparatului si bunul nume al monarhiei in lume, Heinrich Mattoni (unul dintre descendentii negustorului de lamai devenit industrias) a fost primit in randul nobilimii, fiind distins cu titlul ereditar de ”Baron von Mattoni”.
Iar cu aceasta trecere in revista bauturilor cu renume din Cehia incheiem aici povestea bunatatilor cu care ne-am delectat sau pe care le-am incercat in vacanta noastra. Voi ce ati mai include in aceasta lista?
No comments:
Post a Comment