meniu

Sunday, March 25, 2018

Cehia (3) - 12 locuri din Praga pe care trebuie sa le vizitezi

Praga poate fi unul din orasele (capitalele) pe care le-ai bifat pe lista locurilor "must see in a lifetime" sau poate fi locsorul de care te-ai indragostita de la prima vedere si in care te-ai intoarce oricand, indiferent de anotimp. Recunosc! pe mine m-a cucerit iremediabil, iar vizita de la finalul anului trecut mi-a reconfirmat ca ne vom revedea din nou si din nou si din nou...

Praga are acel aer de poveste pe care il regasesc din ce in ce mai rar in orasele devenite mult prea turistice, are o atmosfera relaxanta si totusi responsabila, oamenii isi respecta si isi iubesc orasul, iar dincolo de fiecare coltisor de strada pare sa ti se pregateasca o surpriza. Orasul este si foarte fotogenic, cu turnuri medievale inalte din care panoramele asupra castelului, a Vltavei si a acoperisurilor sunt bucatele din sufletul orasului pe care le poti lua cu tine acasa (pana la urmatoarea revedere).

Sunt multe locuri de vazut in Praga, pentru ca insusi orasul este un muzeu in aer liber. Daca stau mai bine si ma gandesc, poti descoperi si intelege orasul, fara sa fie nevoie sa vizitezi niciun muzeu, ci doar mergand agale pe strazile inguste, cu piatra cubica, umbrite de turnuri in stil gotic si case ce poarta mandre insemnele breslelor. Si totusi, daca va decideti sa si vizitati cate ceva, atunci cand va aflati in Praga, am selectat pentru voi 15 obiective cu spirit praghez:

Devenit city-icon-ul capitalei cehesti, profilul Castelului din Praga si a Catedralalei Sf. Vitus se inalta impunator din mai toate instantaneele ce surprind peisajul praghez. Va recomand totusi sa va apropiati, pentru a-l privi pe indelete. Constructia catedralei gotice, sediul arhiepiscopiei din Praga a durat nu mai putin de 525 de ani. Poti urca cele 287 de trepte ale turnului de sud, pentru o panorama completa asupra orasului.
Tot in complexul de cladiri si obiective ale Castelui Praghez opriti-va pe Ulita de Aur, o straduta ingusta, ale carei case sunt lipite de fortificatie ale Castelului. Circula o serie de povesti legate de cele 11 casute de aici: ba ca ar fi fost ale mesterilor aurari care nevrand sa plateasca taxe pentru asezamintele din interiorul cetatii, si-au construit casele chiar aici, la baza zidurilor, ba ca acestea apartineau garzile palatului, care prin virtutea meseriei trebuiau sa fie gata de interventie, ba ca aici au locuit alchimisti care au incercat sa obtina elixirul tineretii, piatra filozofica sau sa transforme fierul in aur. Oricare dintre variante ar fi adevarate, bucurati-va de cele cateva minute petrecute aici. Casutele gazduiesc acum fie mici magazinase de artizanat, fie mini-expozitii care surprind viata cotidiana a oamenilor cetatii din epoca medievala. Prima din dreptul intrarii gazduieste, la etaj o expozitie de armuri si scuturi medievale, mecanisme de ceas foarte interesanta. In orele de varf Ulita de Aur poate deveni foarte aglomerata, chiar neincapatoare, de aceea n-ar strica sa va incepeti vizita cu ea, la primele ore ale diminetii. 

In apropierea palatului praghez sunt o serie de alte palate (un fel de conace) care astazi gazduiesc diferite sectii ale Muzeului de Arta. Pasionatii de arta vor aprecia lucrarile prezente in Palatul Lobkowicz, aflat in partea estica a Castelului, detinut inca din 1627 de familia Lobkowicz. Initial un palat renascentist, cu decoratiuni arhitectonice bogate, a fost reconstruit, in stil baroc timpuriu, dupa razboiul de treizeci de ani. Astazi, muzeul traseaza istoria Cehiei prin intermediul colectiile printilor si ale familiei Lobkowicz, printre care se numara opere de arta din secolul 12-20, o colectie de arme, instrumente muzicale, manuscrise rare de muzica ale lui Mozart si Beethoven. In continuarea Palatului Lobkowicz, se afla Palatul Schwarzenberg, pe care il veti recunoaste usor datorita ilustratiilor Sgraffito, in alb si negru, ce dau un aspect dramatic. Interiorul se remarca prin tavanul cu picturi reprezentand scene din mitologia antica: rapirea Elenei, cucerirea Troiei datand in 1580,picate pe panza, intinsa apoi peste grinzile de lemn.

Nu departe de Palatul Praghez, se afla si Manastirea Loreta, ce ascunde in curtea interioara o capela din marmura alba, care se spune ca e reproducerea fidela a casei in care a locuit Fecioara Maria. Dincolo de poveste, mai impresionante mi-au parut zecile de statui reprezentand ingeri, aflate in fata manastirii. 

Peste raul Vltava, praghezii au construit poduri, insa cu singuranta cel mai cunoscut ramane Podul Carol, nu doar pentru ca este cel mai vechi dintre acestea si mai cu seama pentru importanta sa istorica si artistica. De-o parte si de alta a podului, 30 de statui in stil baroc privesc sutele de turisti si artisti care-l zilnic traverseaza. Cele 2 turnuri impozante ce marginesc capetele podului pot fi vizitate si ar fi pacat sa nu urcati in varful unuia dintre ele, la ceas de seara pentru a admira apusul. E magnific!

Piata Orasului Vechi cu Ceasul Astronomic si Primaria sunt alte trei obiective pe care ar trebui sa le includa vizita voastra la Praga.- Ceasul astronomic din Praga se gaseste pe zidul sudic al primariei, dar il veti gasi usor dupa multmea adunata in fata sa la ora fixa. Ce are acest ceas atat de special? Pai are o vechime considerabila, fiind construit in 1410, ceea ce il face cel mai vechi ceas medieval functional; la ora fixa cei 12 apostoli se plimba deasupra cadranului superior, in timp ce cadranul de dedesubt afiseaza pozitia Soarelui si a Lunii, iar cadranul inferior numele sfantului sarbatorit in ziua respectiva ai semnele astrologice. Un fel de super-smartwatch medieval in toata regula :) Nu ezitati sa vizitati si interiorul primariei, cu catacombele medievale si ramasitele aranjamentului urbanistic acelor vremuri, cu salile de sedinta si capela.

Visitors Center Staropramen - Praga
Praga insa, n-ar fi Praga fara bere, astfel ca, urmand exemplul altor natii ce si-au facut din ea un renume, tot mai multe fabrici din Praga (sau Cehia in general) isi deschid portile pentru vizitatori sau chiar au amenajat mini circuite turistice pentru acestia, in interiorul fabricilor. Noi am ales Visitors Center Staropramen. Am ajuns usor cu metroul, pe linia galbena (B) pana la statia Andel, iar de acolo pe jos, cam 10 min. (mai multe indicatii aici si aici). Turul procesului de fabricatie este interactiv, cu proiectii si povesti de la inceputurile uneia dintre cele mai cunoscute branduri pragheze. Turul se incheie cu o degustare de bere, iar pentru o experienta deosebita va sugerez sa alegeti din meniu selectia de 4 mini halbe cu cele 4 tipuri de bere produse aici: blonda, bruna, caramel si nefiltrata, iar ca suvenir puteti pleca acasa cu cele 4 coastere de colectie.


Dealul Petrini e unul dintre locurile de promenada si activitati outdoor ale praghezilor. Atmosfera aduce mult cu Parcul Carol din Bucuresti, cu alei ce coboara panta printre copaci, unde din cand in cand linistea e sparta de cate o veverita grabita sa isi ascunda ultimele ghinde in scorbura unui copac, sau de bischonii de apartament frezati si agitati in intalnirea cu natura. Aici puteti urca in turnul Petrini, o replica ceva mai scunda a turnului Eiffle din Paris sau va puteti "pierde" prin labirintul de oglinizi din apropiere. 

Una dintre cele mai frumoase cladiri ale Pragai si care cumva se distinge de peisajul predominat gotic al centrului istoric, este Casa Municipala, construita in stil art-nouveau si aflata in imediata apropiere a Turnului Pulberariei. Edificiul si-a fixat locul in istorie odata cu proclamarea, de la balconul sau a indenpendentei Cehoslovaciei in 28 octombrie 1918, iar tot aici, in timpul Revolutiei de Catifea din noiembrie 1989, a avut loc prima intalnire a guvernului comunist cu reprezentantii Forumului Civic condus de Václav Havel. Cladirea este constituita din 2 corpuri unite in unghi ascutit, unde pe fatada deasupra balconului un citat al lui Svatopluk Čech (poetul Renasterii Nationale Cehe) despre gloria orasului Praga: "Slava tie Praga! Ai rezistat vremurilor  curajoase si tulburi de-a lungul veacurilor!"  Impresionant este si interioriul, decorat in acelasi stil art nouveau, pe care il regasim atat in salile de concerte, cat si in foaier, lifturi, scari si restaurant. Edificiul este utilizat pentru diferite evenimente si receptii. Nu ratati Barul American de la subsol Casei Municipale, cu separeurile sale imbracate in piele, acesta este cel mai vechi bar din Praga si al doilea cel mai vechi din Europa (cel mai vechi se afla in Irlanda). Este functional si astazi, asa ca o bere sau un cocktail servit aici, va fi cu siguranta o experienta deosebita, mai ales ca turul ghidat se incheie chiar in fata sa.

Rotonda Sf. Martin - Vysehrad
Daca pe parcursul sederii in Praga va doriti o pauza de la toata agitatia orasului si totusi sa vizitati ceva, va doriti sa alergati intr-un peisaj cu incarcatura istorica si energie pozitiva sau pur si simplu aveti nevoie sa fiti doar voi si gandurile voastre, luati in calcul o vizita a Castelului Vysehrad. Desi (pe harta) pare a fi asezat la o distanta considerabila fata de celelalte obiective, accesul se face extrem de facil cu metroul (linia rosie pana la statia Vysehrad). In imediata apropoere a statiei se afla un complex pentru conferinte construit in perioada comunista, dar daca urmati indicatoarele in 5-10min de mers sunteti la zidurile Castelului Vysehrad. In interiorul castelului se afla Biserica Sf. Petru si Pavel, cimitirul cu acelasi nume si Rotunda Sf. Martin, cea mai veche cladire din Praga, dar si un parc generos, preferat in special de localnici.

Daca urmeaza sa petreceti cateva zile in Praga, o alegere "budget-friendly" poate fi Prague Card. Desi multe orase ofera acest tip de discount-card pentru turisti, la un studiu mai atent nu toate sunt cu adevarat avantajoase. Cel oferit de praghezi este o exceptie fericita si include pentru cele 2 sau 3 zile (in functie de varianta aleasa) pe langa obiectivele turistice si transport inclus pentru intreaga retea de transport in comun (metrou, tramvai si autobuz). Luand in calcul ca reteaua de transport acopera eficient intreg orasul, cardul se va dovedi a fi o alegere buna pentru a economisi timp, in defavoarea inchirierii unei masini. Pentru 2 zile costul cardului este de 58 euro (1550 Kc), iar mai jos am ilustrat economiile in cazul obiectivelor pe care le-a vizitat noi:


Va astept si pe voi cu experiente din Praga, pe valuri de bere, turle medievale ascutite spre cer, caldaram cubic si acoperisuri scaldate in soare! Noroc de vreme buna si picioare de mers :)

No comments:

Post a Comment