meniu

Saturday, February 15, 2014

Despre ceai si ceainarii

Povestile frumoase se spun la o ceasca de ceai, asezat intre perne pufoase sau pe un fotoliu confortabil, invaluit in miros de biscuiti abia scosi din cuptor, intr-o lumina difuza, dar calda, cu oameni dragi alaturi. Simit aroma? Esti gata sa deschizi cufarul cu amintiri?


*

Uneori e greu sa creezi la tine acasa o astfel de atmosfera.Iuresul din timpul saptamanii, alergatura de la servici si toate celelalte parca nu iti mai lasa rezerve si pentru a pregati temeinic astfel de momente. Ultimii ani insa au adus in Bucuresti un nou gen de locatii care construiesc aceasta atmosfera pentru tine, care au grija ca tu sa te relaxezi, sa bei o ceasca de ceai aromat, sa gusti ceva bun pregatit in casa, dupa inspiratia bucatarului, sa lasi grijile de o parte si macar pentru cateva ore sa iti faci timp pentru lucurile care iti sunt cu adevarat dragi. 

Ceainariile, caci despre ele este vorba, au rasarit ca ciupercutele dupa ploaie prin tot Bucurestiul, au impanzit stradutele cu case vechi, au readus la lumina saloanele de mult uitate, au adus o alternativa pentru barurile si cafenelele pline de fum inecacios din Centrul Vechi. Cu decoruri mai simple sau mai boeme, inspirate sau mai putin...fiecare incearca sa ramana in mintea celor care le trec pragul cu ceva special, ceva nou, ceva dincolo de conformismul de zi cu zi. 

Eu ma declar fan al ceainariilor si sper (cat de curand) sa incep sa le descopar si pe cele din afara Bucurestiului. 

Asadar, va propun in continuare un Top personal al Ceainariilor din Bucuresti si... ca sa nu fie cu suparare, va spun ca cele 3 oaze de relaxare de mai jos pot fi oricand pe primul loc intrucat ordinea e pur aleatoare :)

Aristocats - Povestea lor a inceput la finalul anului 2012, cand ceainaria Chez Marie din Ramnicu Valcea s-a mutat in Bucuresti, pe strada Teodor Stefanescu, nr 1. Eu i-am descoperit la scurta vreme dupa aceea, mai exact la inceputul lui 2013, in ianuarie. Cu tot frigul si zapada de afara, atmosfera dinauntru contrasta puternic. Imi amintesc ca mi-a lasat o prima imagine placuta holul de la intrare, cu bradul, ce inca era impodobit langa scara serpuinda, ce duce la etaj. Nu multe s-au schimbat de atunci. Pentru mine Aristocats e casa unor prieteni dragi, un loc in care ma pot relaxa langa o cana de ceai dupa o zi de munca, unde prima intrebare pe care o am pe buze dupa ce intru e "Ce ati pregatit bun?". Sa va spun un secret (ssst!) aici in fiecare zi la bucatarie se nasc retete noi, inovative si exxxxxtrem de delicioase. (Update: Din pacate, in 2015, Aristocats si-a inchis portile. E timpul sa cautam locuri noi cu ceai aburind si povesti la "gura sobei")

Ceainaria Infinitea -  este gazduita de una din casele vechi din cartierul Cotroceni (pe str. Dr. Grigore Romniceanu, nr 7). Odata ce le treci pragul, decorul clasic cu accente baroce te transpune intr-o alta lume. Te astepti sa vezi intrand si iesind pe usa cameriste in costume negre cu alb, cu tavi in mana alergand dintr-o parte in alta si doamne din inalta societate, cu palarii cu boruri largi sporavaind pe canapele. E o atmosfera deosebita, dar cu toate acestea relaxanta. Au o varietate mare de ceaiuri, sunt prompti, iar daca se intampla sa intarzie esti rasplatit cu biscuiti din partea casei. Iar la plecare, nota de plata este insotita de un mesaj de ramas bun, de fiecare data diferit. N-ai cum sa nu zambesti si sa pleci de acolo cu o stare de bine. Daca alegeti sa ii vizitati vara, va recomand terasa din spatele casei. Gradina de vara e o adevarata oaza de liniste, odata intrat aici esti rupt de agitatia orasului, Intrarea se face prin ceainarie. 

Green Tea - este prima ceainarie pe care am vizitat-o si mi-a ramas cumva in minte pentru ca aduce alaturi de o cana de ceai un decor deosebit. Fiecare vizita poate fi o incursiune intr-un alt colt al lumii, pentru ca fiecare camera este decorata intr-un alt stil. Avem un Salon Japonez, unul Indian, mansarda este inspirata de eleganta Parisului sau a Micului Paris de alta data, iar Salonul Mare, cu semineu si pian - aduce cumva cu atmosfera unei cabane de munte. Si aici regasiti o mare varietate de ceaiuri si de asemeena pot fi acompaniate de prajituri sau biscuiti de casa. Ii gasiti pe str. Dr. Burgelea, nr 24.

Aici se incheie prima postare despre locurile dragi mie. Scrisa cu drag, langa o cana de ceai....de data aceasta acasa :)

No comments:

Post a Comment