meniu

Tuesday, December 27, 2016

Weekend de poveste (medievala): Harman-Prejmer-Brasov


Sursa Pinterest
Se spune ca luna decembrie e luna cadourilor, iar pentru pasionata de calatorii din mine, ce cadou poate fi mai minunat decat o plimbare in care descoperi locuri si lucruri noi, in care de bucuri de o portie mare de istorie, in care intelegi un mic mai mult din viata de zi cu zi a generatiilor de acum cateva sute de ani si iti incarci bateriile?


Cu aceste ganduri in minte am pornit la drum spre un weekend prelungit cu aer medieval.

Pe unde ne-am plimbat?


Monday, December 26, 2016

Romania (21) - Cetatea fortificata de la Prejmer

Curtea interioara a cetatii Prejmer
Ne doream de mult sa ajungem la Prejmer, fascinati de cateva imagini aeriene ale cetatii vazute la televizor si apoi pe net si iata ca inceputul lui decembrie ne-a oferit aceasta ocazie- un weekend prelungit in care am descoperit nu doar cea mai veche biserica fortificata din Tara Barsei, cu o arhitectura inelara deosebita si foarte practica, dar si Harman-ul o alta fortificatie transilvaneana despre care puteti citi pe blog. 

Am ajuns in jurul pranzului, astfel ca poate ora, sau frigul de afara faceau orasul sa para pustiu. Ne-am indreptat pasii spre cetate, am traversat tunelul ce duce spre intrare. N-am oprit sa achitam biletul de acces si apoi, fara prea multe indiciatii sau cuvine introductive am pornit exploarea fortificatiei. La capatul culoarului am intrat in prima curte interioara, denumita curtea brutarilor (datorita unei brutarii amplasata in aceasta incinta) - aici doua magazinute de suveniruri cu firme pictate manual, dar inchise, iar in stanga intrarii un gang in scari. Am urcat scarile si ne-am trezit intr-un mic muzeul (zic trezit, pentru ca nu era niciun indicator care sa marchezi existenta acestuia sau sa invite potentialii turisti inauntru) cu costume si mobilier traditional, cu unelte si alte obiecte specifice perioadei medievale.

Thursday, December 22, 2016

Romania (22) - Biserica evangelica fortificata din Harman

Despre Harman auzisem prea putine si probabil ca, la fel ca mine sunt si altii. Tocmai de aceea, odata ce am "descoperit-o" si indragit-o, chiar de la prima vizita, am decis sa ii dedic un articol intreg, cu speranta ca numarul pasionatilor de calatorii, escapade de weekend in locuri cu istorie ce viziteaza Biserica evangelica fortificata din Harman va creste considerabil. In fapt, biserica de la Harman este una dintre cele mai mari si mai bine pastrate biserici fortificate din Tara Barsei.

Harman-ul se afla la aprox. 8 km de Brasov, pe drumul spre Tg. Secuiesc. E relativ usor de ajuns, astfel ca, in nici 10 min de cand am parasit orasul de sub Tampa (a.k.a. Brasov) ne aflam in fata zidurilor groase din piatra ce apara biserica, de mai bine de 800 de ani. Am parcat si pentru cateva momente am admirat exteriorul fortificatiei: ziduri din piatra, masive, santul de aparare (probabil odata umplut cu apa) si turlele bisericii ce se inaltau semete deasupra intregii asezari. 

Sunday, December 4, 2016

Bucuresti (26) - Palatul Elisabeta, vedere de peste gard

V-am obisnuit ca pe Calatorscop sa cititi despre locurile pe care le vizitez si pe care va recomand sa nu le ocoliti in iesirile voastre, fie ca acestea se numesc plimbari, vacante, concedii sau pur si simplu pauze de relaxare. Articolul de astazi este insa putin diferit, caci vorbeste despre Palatul Elisabeta, un loc pe care imi doresc sa il vizitez si care imi pare, pe cat de simplu pe atat de atragator si totusi invaluit in mister.

Saturday, December 3, 2016

Bucuresti (25) - Muzeul Cotroceni - a doua sansa

Holul de Onoare
Intr-unul dintre primele articole din seria Bucuresti de pe Calatorscop, v-am povestit despre experienta (neplacuta) pe care am avut-o vizitand Palatul Cotroceni. Au trecut aproape 3 ani, intre timp s-a schimbat si "locatarul principal al palatului" si ne-am facut curajul sa revizitam muzeul, cu speranta sincera ca de data aceasta ceva va fi altfel. De teama experientei trecute, am ales sa nu mai mergem de capul nostru, ci cu un grup de profesionisti si pasionati de plimbari, adica cu cei de la Terra Incognito, alaturi de care am adunat cateva experiente deopotriva interesante si placute despre care puteti citi pe blog (aici si aici). Asadar, cu incredere si elan, intr-o duminica de toamna tarzie ne-am dat intalnire la poarta Muzeului Cotroceni (desi adresa oficiala este cea din Bdv Geniului nr 1, intrarea se face din soseaua Cotroceni - cea in panta, paralela cu gardul Gradinii Botanice), la ora stabilita, conform rezervarii prealabile. Si de aici incepe aventura:

Sunday, November 6, 2016

Raftul de calatorie (22) - Pofta de ciocolata (autor: Care Santos)

Numai citind titlul, papilele gustative incep sa vibreze, si pana la urma cine ar spune nu unei cesti de ciocolata fierbinte si cremoasa din care valatuci de abur dulce si aromat se ingramadesc sa cucereasca aerul din incapere.

Dar nu despre cel mai iubit desert din lume vroiam sa vorbim acum (ma rog, vom vorbi si despre asta in cele ce urmeaza), ci despre o calatorie - asa cum v-am obisnuit. Si cum  pe Raftul de Calatorie sunt asezate cartile ce povestesc intr-un fel sau altul despre placerea de a descoperi locuri si oameni, de a calatorii prin lume si in timp, de a afla povesti si experiente, si acest nou volum pe care il includem in colectia calatorscopica se inscrie in acelasi registrul. De data aceasta avem ca partener de calatorie...o ciocolatiera - din portelan alb, delicat, iesita din mainile iscusite mesterilor atelierelor fabricii de portelan din Sevre, asupra careia timpul si mai ales tumultul vietii fiecareia dintre cei prin mainile carora a trecut, si-a pus amprenta.

Despre volumul din 2014 al scriitoarei catalane Care Santos - Pofta de ciocolata si premiat cu premiul Ramon Llull, cea mai importanta distinctie literara catalana urmeaza sa va povestesc in cele ce urmeaza:

Tuesday, October 18, 2016

Olanda (3) - Zaanse Schans: mori de vant si nori pufosi de cacao


Prima mora de vant pe drumul dinspre gara
Sunt multe elemente pe care le asociem, voluntar sau nu cu Olanda - de la lalele, la biciclete, canale, saboti de lemn la branza si mori de vant. Iar daca va doriti sa experimentati, fie si doar pentru o zi, indeletnicirile traditionale olandeze, sa vedeti ce inseamna "la tara" in Olanda, sa petreceti o zi in aer liber departe de urban-ul Amsterdam-ului atunci raspunsul este unul singur: O zi (sau macar jumatate, daca timpul nu va permite) in Zaanse Schans - un satuc tipic olandez de secol XVII-XVIII, complet restaurat si transformat in atractie turistica.

Monday, October 17, 2016

Olanda (4): Amsterdam- 7 muzee neconventionale

Amsterdam-ul nu ar fi Amsterdam daca, pe langa atractiile culturale clasice (muzee de arta, expozitii, case memoriale sau locuri amintind de diferite evenimente istorice), nu ar iesi din conventional, demonstrand o data in plus - daca mai era nevoie - ca este "capitala spiritului liber" pe de-o parte, iar pe de alta, dovedind ca spiritul de comerciant este adanc inscris in gena olandezilor, caci numai ei puteau transforma ceea ce puta fi un banal magazin, intr-un muzeu. Dar despre asta discutam ceva mai incolo. 

Sa purcedem deci catre cele 7 muzee "mai altfel" ce ne-au iesit in cale strabatand stradutele Amsterdam-ului

Friday, October 14, 2016

Belgia (10) - Povesti din oraselul de poveste: Brugge

Inainte de a ajunge la Brugge am citit si auzit zeci de povesti despre cat de frumos si pitoresc este micul orasel belgian, incat ajunsesem sa cred ca acel pitoresc mult laudat a fost deja "spalat" de sutele de mii de turisti care il viziteaza in fiecare an. Cu aceste ganduri in minte am pornit spre Brugge si inca ma bucur ca m-am inselat.

Brugge-ul inca emana, prin toate zidurile si de pe toate stradutele sale cu piatra cubica un aer vintage, de poveste, incat te astepti ca, din moment in moment calendarele sa se intoarca in urma cu cateva sute de ani, in Evul Mediu, iar canalele ce impanzesc orasul sa freamate de agitatia barcilor si lutrasilor care aduc marfuri din diverse colturi ale lumii. Brugge-ul a fost pana la urma resedinta ducilor de Burgundia inca din 1384 si este locul in care a fost inventat termenul "bursa" - de la operatiunile de vanzare-cumparare care aveau loc in secolul al XVI-lea la Bruges, in palatul familiei de bancheri Van der Bursen.

Sunday, October 2, 2016

Raftul de calatorie (18) - Ghidul Michelin - O calatorie speciala - de la anvelope la experiente culinare de 3 stele


Bibendum - mascota Michelin
Pe langa experientele personale de calatorie imi place sa fac un pic de "cercetare" si sa aduc pe Calatorscop povestile unor legende care, de-a lungul timpului au redefinit ideea de calatorie; iar un ghid care a rezistat mai bine de 100 de ani ocupa fara doar si poate un loc bine-meritat in randul povestilor care au schimbat experienta de calatorie. Va ganditi la ce ma gandesc si eu sau am deconspirat subiectul inca de la titlu?

Indiferent de varianta aleasa, raspunsul este: Da! vorbim despre Ghidul Michelin, celebrul ghid rosu care reuneste intre copertile sale nu numai crème de la crème in materie de restaurante, dar si cel care timp de mai bine de 100 de ani a ridicat si detronat bucatari (chefi asa cum pare sa fie la moda acum), a influentat iremediabil serviciile turistice si a redefinit ideea de sejur cu masina. Dar sa incepem cu un inceputul:

Saturday, September 17, 2016

Belgia (9) - 3 zile in Bruxelles

Grand Place
Bruxelles-ul este poate cel mai putin spectaculos dintre burg-uri belgiene, fiind un mix (nu intotdeauna unitar) intre mai multe stiluri, de la medievalul din Grand Place la cladiri moderniste din otel si sticla ale institutiilor europene, trecand prin cladirile cu elemente art-nouveau proiectate de Victor Horta. Insa, chiar si asa un sejur in Belgia nu ar trebui sa ocoleasca Bruxelles-ul; este pana la urma nu doar capitala Belgiei, dar si capitala Uniunii Europene (alaturi de Strasbourg si Luxemburg), si un amestec imbietor de ciocolata, midii aburinde, bere rece, frontoane aurite si fatade colorate.

Vara aceasta am petrecut in Bruxelles 4 zile (dintre care intr-una am facut excursia in Luxemburg). Asadar, iata planul nostru pentru cele in 3 zile full de Bruxelles:

Sunday, August 28, 2016

Bulgaria (4) - Ruse, cetatea medievala Cherven, pestera Orlvoa (Orlova Chuka) si biserica rupestra de la Ivanovo

Weekend-ul trecut am pornit intr-o noua aventura alaturi de prietenii de la Terra Incognito sa (re)descoperim cateva dintre obiectivele turistice ale vecinilor bulgari, aflate la doar o aruncatura de bat de granita: Ruse, cetatea medievala Cherven, Pestera Orlvoa (Orlova Chuka) si biserica rupestra de la Ivanovo. Iar daca stai si te gandesti mai bine, sunt chiar mai apropiate de Bucuresti decat Sinaia, sunt mai putin aglomerate si perfecte pentru o excursie in natura, cu iz medieval si spiritual.

Prima oprire a fost Ruse, pe care multi dintre voi il stiu doar prin prisma orasului de frontiera, cel pe care il traversezi in graba in drum spre statiunile bulgaresti de la Marea Neagra sau in drum spre Grecia sau ca omologul bulgaresc al Giurgiului nostru. Ei bine, Ruse este mai mult decat atat si, daca nu v-ati oprit niciodata aici, iata cateva dintre locurile pe care merita sa le includeti in traseul vostru, cu prima ocazie in care va aflati aici.


Sunday, August 21, 2016

Olanda (2) - Gustul Amsterdam-ului

La o prima vedere (degustare) si fara o prea amanuntita cercetare, bucataria olandeza mi-a parut exrem de simpla atat prin ingrediente, dar mai cu seama ca mod de preparare. Pare una dintre acele tari in care street-food-ul este mancarea traditionala (Si nu e nimic rau in asta!).

Cum am petrecut doar doua zile in Amsterdam nu pot afirma ca am descoperit/testat prea multe preparate traditionale (sincera sa fiu nici nu stiu care ar fi acelea), insa iata 5 dintre cele pe care le-am degustat:

Sunday, August 7, 2016

Belgia (8) - Berea belgiana la ea acasa - De Halve Maan

Daca te afli in Belgia, n-ai cum sa ratezi intalnirea cu ciocolata si berea belgiana, le gasesti peste tot, de la supermarket la magazine specializate si dedicate acestor produse si celor auxiliare lor. Insa o vizita la o fabrica de bere locala, care este pe-deasupra si o afacere de familie intinsa peste 6 generatii este o experienta de neuitat. Aflandu-ne in Bruges, noi am ales Beraria-muzeu De Halve Maan (adica Beraria Semilunei). Am spus berarie muzeu pentru ca fabrica de bere de aici este inca activa si produce zilnic peste ....de bere dintr-unul dintre cele 4 sortimene (Brugse Zot Blonde, Brugse Zot Duble, Straffe Hendrik Tripel si Straffe Hendrik Quadruple), dar si un muzeu, intelegand din asta partea veche a fabricii, netehnologizata, dar educativa (pentru cei mai nestiutori intr-ale berii) si interactiva. De asemenea, locatia gazduieste o berarie si un magazin, pentru cei care vor sa continue degustrarea si acasa.

Belgia (7) - O oprire in Antwerp (Anvers)

Gara Centrala din Antwerp
Ultima zi in Belgia am rezervat-o pentru o excursie de o zi la Antwerp, urmand ca spre seara sa ne indreptam catre Amsterdam. Asadar, cateva ore la dispozitie sa descoperim cel mai mare oras al Flandrei si capitala a diamantelor.

Am pornit din Bruges, cu trenul si peste o ora si jumatate eram in Antwerp (am folosit tot Rail Pass-ul cu 10 calatorii. Un bilet individual costa aproximativ 15 euro). Primul contact - Gara Centrala din Antwerp - pur si simplu iti taie rasuflarea (intr-un mod cat se poate de pozitiv) si este considerata, pe buna dreptate, una dintre cele mai frumoase gari din Europa. Odata ce pasesti pe peron ai senzatia ca te afli in mijlocul unui palat si nu intr-o gara. Construita la inceputul secolului 20, gara are o cupola imensa si opt turnuri mai mici. Ca o recunoastere si confirmare a maretiei ei, in 2009 Gara din Antwerp a castigat locul 4 in cadrul unui concurs de frumuzele al garilor din intreaga lume (un fel de Miss World a garilor).

Saturday, July 30, 2016

Belgia (6) - O plimbare de poveste cu tramvaiul de coasta: Kusttram si Oostende

Cand v-ati plimbat ultima oara cu tramvaiul din dorinta de a vizita orasul, de a vedea cartierele si fara un scop anume?...pentru mine placerea unei astfel de calatorii a fost poate in copilarie (desi a fost probabi vorba mai degraba curiozitate, decat placere). De atunci insa, calatoria cu tramvaiul inseamna orice (a.k.a mirosuri dubioase, zdruncinaturi, vanzatori ambulanti, aglomeratie, etc), dar nu placere. Va imaginati asadar ca, sa citesc despre existenta tramvaiul belgian care te plimba pe malul Marii Nordului, de la granita cu Franta, pana la cea cu Olanda, a fost o surpriza si totodata o curiozitate. "Minunea" si se numeste Kusttram, iar o astfel de experienta nu putea fi ratata, asa ca va povestesc cum a fost:

Sunday, July 24, 2016

Belgia (5) - O zi (ploioasa) in Gent

In drumul din Bruxelles spre Brugge am decis sa ne oprim la Gent si sa facem un tur de oras, urmand ca pe seara sa ne indreptam catre destinantia noastra - Brugge. Asadar aveam inainte o zi intreaga sa-i descoperim frumusetea si secretele. Insa Gent-ul ne-a intampinat cu o ploaie torentiala si mult vant. Asadar ne-am "repliat" si am decis sa nu renuntam la planul nostru

Distanta dintre Bruxelles si Gent este de doar 55 de km, ceea ce in timp se traduce in 35 de min. Noi am ales ce mai facila cale de a ajunge acolo...cu trenul. Si, pentru ca in zilele urmatoare intentionam sa facem si alte excursii prin Belgia (despre care veti citi pe blog) am ales sa cumparam un Rail Pass de 10 calatorii (76 euro). Ce stie sa faca rail pass-ul?

Sunday, July 17, 2016

Belgia (4) - 7 Constatari, sfaturi si recomandari pentru sejurul in Belgia

1. Pregatiti-va pentru vreme ploioasa, fizic (adica pelerina de ploaie, incaltari adecvate, impermeabila), dar si psihic, pentru ca vremea urata va poate da peste cap planurile de vizitat si explorat. Cu toate ca "legendele" spun ca Londra si Anglia in general sunt reginele acestui fenomen, pentru mine, vacanta in Belgia, adica cele 7 zile petrecute aici au fost cele mai ploioase din experienta mea de calator (adica aproape 15 ani). Nici prietenii si apropiatii cu care am discutat, o parte dintre ei chiar locuind aici o perioada, nu au avut o parere mai buna despre vreme. Asadar, fiti pregatiti de ploaie!

2. Si tot din categoria "garderoba", incaltamintea comoda este esentiala pentru sejurul belgian. Majoritatea stradutelor sunt pavate cu piatra cubica, astfel ca platformele, tocurile sau papucii de orice fel, nu vor fi cei mai buni prieteni, daca va propuneti sa explorati orasul.

Belgia (2) - 9 experiente culinare tipic belgiene

Cand spui Belgia, spui automat ciocolata si spui bere (ordinea depinde de preferinte si de starea de spirit), iar acest articol este, asa cum deja ati aflat din titlu despre "atractiile" culinare belgiene (si da, exista si alte preparate delicioase). Asadar, cu apetitul pregati, sa pornim la drum :) 

Incepem cu un desert vedeta, adica "probably the best chocolate in the world" (parafrazandu-i pe danezii de la Carlsberg) - In Belgia gasesti o ciocolaterie sau un magazin care vinde (si) ciocolata la fiecare colt de strada, iar gama este extrem de variata, de forme, dar mai ales de arome, de la cea "banala" cu lapte, la diferite alune, nuci, fructe, bomboane, pana la combinatii exotice (cu piper, chilly, ceai verde), incat e foarte greu sa ii rezisti, iar mai apoi sa te decizi. Ingredientele traditionale ale ciocolatei belgiene sunt masa de cacao, zaharul din trestie de zahar si 100% untul de cacao (acestuia din urma i se datoreaza savoarea ciocolatei belgiene). Restul tine de talentul si simtul producatorului, iar procesul este de cele mai multe ori unul mai degraba artizanal, decat industrial.

Sunday, July 3, 2016

Belgia (3) - Dinant - casa berii Leffe si a saxofonului


Dupa Luxemburg, excursia noastra de o zi a continuat cu o dupa amiaza in pitorescul orasel belgian Dinant, resedinta de arondisment in Provincia Namur. Localitatea este situată pe malul fluviului Meuse, la 90 km sud de Bruxelles si la doar 16 km de granita cu Franta.

Cea mai reprezentativa si totodata cea mai impunatoare cladire din oras este Catedrala Notre-Dame, ce dateaza din sec. 13-14, reconstruita pe ruinele unei biserici distruse in urma unor caderi de pietre din stancile din apropiere. Forma cladirii poate parea un pic ciudata, insa aceasta se datoreaza schimbarii planurilor pe parcursul executarii reconstructiei. Initial s-a dorit ca lacasul de cult sa aiba 2 turnuri simetrice, insa ulterior, s-a renuntat la aceasta idee si s-a construit un singur turn, central, cu acoperis in forma de ceapa. Aspectul sau exterior unic, a transformat categrala intr-un simbol al orasului. Insa nu doar exteriorul este deosebit. In interior veti gasi un vitraliu imens in tonuri de albastru absolut senzational, reprezentand sfinti catolici si blazoane medievale.

Saturday, July 2, 2016

Luxemburg (1) - O zi in Luxemburg

Marele Palat Ducal - Luxembourg
Una dintre zilele petrecute in Bruxelles am dedicat-o unei excursii in Luxemburg, unul dintre cele mai mici state ale lumii, inspirata de "vederea" primita de la Rendo. Si, cu toate ca sunt adepta calatoriilor pe cont propriu si nu un mare fan al grupurilor de turisti ce merg ca niste catelusi dupa o umbrela colorata (a ghidului local), dupa analizarea ofertelor, dar si a costurilor pe care le implica independenta unei astfel de excursii, am decis ca, cel mai avantajos este sa ne alaturam unui grup si sa achizitionam o astfel de excursie. Asa ca am ales serviciile Brussels City Tours (www.brussels-city-tours.com), o agentie aflata in apropierea Grand Place si a Galeriilor Hubert, ce organizeaza excursii atat in Bruxelles si Belgia, cat si in Olanda si Luxemburg. 

Belgia (1) - Turul pisaciosilor (Manneken Pis, Jeanneke Pis si Zinneke Pis)

Manneken Pis
Pentru primul articol despre Belgia si Bruxelles va sugerez un tur inedit si amuzant, printre stradutele intortochiate ale centrului vechi al Bruxelles-ului, in cautarea celor 3 simpatice statui pisicioase ale capitalei belgiene: Manneken Pis, Jeanneke Pis si Zinneke Pis.

Una dintre atractiile turistice ale Bruxelles-ului este cu siguranta micuta statuie (chiar este foarte, foarte mica - aprox. 60 cm) a lui Manneken Pis aflata in apropierea Grand Place. Nu cred sa existe vreo excursie la Bruxelles care sa nu-l includa si pe baietelul bruxelez care face pipi intr-o fantana. 

Tuesday, June 14, 2016

Bulgaria (3) - Cuibul linistit de la Balchik

Despre domeniul de la Balchick, ca si despre cel de la Peles s-au scris cu siguranta, zeci de mii de articole, au circulat (si inca mai circula) zeci de legende si zvonuri transformate in povesti, s-au cautat taine si simboluri, s-au atribuit intelesuri ascunse acolo unde, poate ele nu au fost intentionat plasate... pe scurt s-a construit o aura magica in jurul acestui loc, care si astazi, atrage sute de turisti anula, majoritatea romani (dar nu numai). Ma voi concentra mai putin pe istoria locului, ci mai mult despre ceea ce s-a pastrat si se poate vedea astazi la Balchik. De mentionat ca, vizita din acest an nu a fost prima la Balchik, ci deja a 3a, prima fiind in 2011, apoi in 2013, iar acum, cea mai recenta in mai 2016.

Prima recomandare pe care v-o fac legat de Balchik este sa il vizitati fie primavara, cand copacii sunt infloriti si zecile (poate chiar sutele) de flori sunt abia imbobocite, iar o plimbare prin gradinile si teresale de aici sunt o adevarata delectare, sau toamna devreme, cand caldura nu e asa toropitoare, iar nuantele de verde se impletesc atat de armonios cu aramiul, iar din loc in loc trandafirii (dar si alte flori), par pete de culoare "azvarlite" din penelul unui artist ratacit. Daca vreti sa va bucurati de acest loc, e de evitat totusi vara, nu pentru temperaturile ridicate, ci mai degraba pentru afluenta de turisti, ce fac o scurta oprire in drum spre statiunile de pe litoralul bulgaresc.

Monday, June 6, 2016

Handmade calatorscopic (2) - Tricou de blogger

Suntem deja in iunie :), incepe vara si odata cu ea se apropie cu pasi repezi si zilele de concediu. Iar daca ne gandim un pic si la garderoba de vacanta, cu siguranta ea contine o avalansa de culori (cu totul diferite cromatic fata de tinuta business, fie ea si business casule de la serviciu), o doza mare de bucurie si de energie care se revarsa din fiecare rucsac sau troller.  

Cu gandul la bagajele pe care le voi face cat de curand :) dar si la zecile de vacante vesele si pline de culoare despre care am povestit deja pe blog, am profitat de aceasta duminica si mi-am imbogatit garderoba, transformand un banal tricou alb-imaculant, intr-un accesoriu colorat de vacanta.

Monday, May 30, 2016

Bulgaria (2) - Ferma de midii de la Dalboka

Dalboka - in zare se vede si ferma de midii
Marea reuniune a iubitorilor de fructe de mare se tine cu siguranta la Dalboka, pentru ca doar aici am intalnit o varietate atat de larga de preparate din fructe de mare gatite sub toate formele (pe gratar, prajite, pane, ciorba, umplute, etc) si in cele mai variate combinatii, pe care le poti savura intr-un cadru natural cu totul si cu totul deosebit; actorii principali: marea, soare,  cateva ambarcatiuni razlete la orizont si sunet de valuri spate de stanci.

Ce ti-ai putea dori mai mult?

Bulgaria (1) - Cap Kaliakra

La doar 50 de km de Vama Veche, dincolo de granita cu Bulgaria va asteapta Capul Kaliakra, cu stancile sale rosiatice si marea in zeci de nuante de albastru aproape ireale, cu ruinele medievale si un peisaj de poveste. E o oprire pe care merita sa o faceti daca sunteti in drum spre litorarul bulgaresc sau v-ati plictisit de stat la plaja si vreti o schimbare de decor. 

Punctul central, pe langa vederea fantastica spre mare, sunt ruinele cetati dacice Tirizis, cucerita si distrusa de turci in secolul al XV-lea. Poarta centrala a fost reconstruita si constituie intrarea in situl arheologic. O veti gasi usor, nu numai dupa aspectul impunator, dar si dupa melodiile cantate la acordeon, la umbra zidurilor de un localnic (eu l-am gasit acolo de fiecare data cand am vizitat Kaliakra: 2011, 2013, 2016). Odata ce treci dincolo de poarta, urmand drumul pietruit pot fi observate urmele unei biserici, ale sistemului de canalizare, ale resedintelor, ale bailor, si alte cateva urme de cladiri ale fostei cetati dacice, marcate prin mici panouri informative.

Saturday, April 30, 2016

Takumi - coltisorul japonez din Bucuresti

Ultimele carti pe care le-am citit surprind Japonia in diferite perioade istorice, dar fie ca este vorba despre Japonia secolului XIX din Ultima concubina, fie de cea de dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial descrisa in Vechiul Oras Imperial sau de Japonia moderna din Imparateasa, toate surprind caracterul traditionalist, plin de simbolistica al acestei tari. Rigoarea cu care fiecare obicei este indeplinit (de la ceremonia ceaiului la ofrandele aduse zeilor in templu, la machiajul gheiselor sau chiar simpla imbracare a chimonoului) sau atentia si multitudinea de intelesuri ascunse pe care fiecare tesatura, pictura sau caligrafie o inglobeaza, m-au determinat sa incerc sa aflu cat mai mult despre cultura nipona. Si, cu toate ca experientele mele de calatorie de pana acum s-au rezumat la teritoriul european, prin intermediul fiecarui capitol din cartile amintite, am mai facut un pas spre Japonia florilor de cires si a atingerii de matase. Cu siguranta ca Japonia zilelor noastre este mult tehnologizata si poate imaginea surprinsa in cele trei romane nu mai are prea mult a face cu realitatea cotidiana, dar cu toate acestea cred in continuare ca rafinamentul si delicatetea unor astfel de traditii si simboluri nu pot fi date uitari, chiar si in fata celei mai avansate tehnologii.

Asa ca mare a fost bucuria sa aflu ca saptamana trecuta s-a deschis in Bucuresti primul magazin japonez, cu rafturi pline de obiecte de ceramica si artizanat, venite tocmai de la mama lor si nu imitatii facute pe vapor. Magazinul se numeste Takumi, face parte din grupul Humanitas si s-a deschis in locul fostei librari Humanitas din curtea Green Hours. 

Joie de Vivre - buna dispozitie servita intr-o ceasca de ceai

O ceasca de ceai este, dincolo de licoarea aromata, o invitatie la visare si buna-dispozitie, un pretext sa te cufunzi intre perne moi, cu o carte buna in mana sau alaturi de oamenii cei mai dragi sporavaind ore in sir. Ceaiul imi inspira deopotriva mirosul de sarbatorilor de iarna, aerul de vacanta condimentat cu povesti lungi despre locuri fascinante, distinctia unor relatii solide cladite in timp, parfumul si delicatetea prieteniei sau o tratamentul dupa o raceala zdravana, cand tot ce iti doresti este ca mama sa iti aduca o cana de ceai fierbinte cu multa lamaie si un strop de miere. 

De cand s-a inchis Aristocats (ceainaria noastra de suflet) am fost intr-o permanenta cautarea a unui coltisor de Bucuresti cochet si homey, linistit, in care o ceasca de ceai sa fie mai mult decat un antidot al zilelor ploioase. Cautam un loc cu stare de spirit, in care sa te intinzi la povesti in fata unui ceainic din care valatuci de abur aromat sa isi faca simtita prezenta, iar noi sa pierdem sirul orelor petrecute acolo. Dupa lungi cautari, am descoperit Joie de Vivre, o adevarata oaza a ceaiurilor (meniul lor peste 60 de sortimente, de la ceai negru, verde, infuzii de plante, la ceai alb si rooibos), dar si un locsor cosy tocmai bun pentru reincarcat bateriile dupa un final de zi sau de saptamana agitat.


Asadar duminica trecuta, pe o ploaie torentiala si rece intram in ceainaria Joie de Vivre. Era liniste si mirosea a scortisoara. Ne-am asezat la o masuta din salonul rosu si am inceput sa studiem meniul bogat si colorat; atatea combinatii, arome, gusturi de prin toate colturile lumii: de la sampanie si ciocolata cu iz frantuzesc, la chai-ul tipic indian, negru cu lapte si condimente, la Sakurayu - Japonese Cherry Blossom inspirat de florile de cires. O lume intreaga intr-o ceasca de ceai, pe care am savurat-o alaturi de o felie de tort de ciocolata (absolut delicios!).

Sunday, April 10, 2016

Raftul de calatorie (21) - Ultima concubina (autor: Lesley Downer)

Ultima concubina propune cititorilor o calatorie in timp, in Japonia feudala condusa de shoguni a secolului XIX (cunoscuta si sub denumirea de perioada Edo), in care traditia si onoarea, dar si supunerea si sacrificiul erau litere de lege. Este o calatorie fascinanta intr-o Japonie neatinsa inca de cultura si influenta europeana si pierduta pentru totdeauna, o lume a secretelor bine pastrate, a intrigilor care nu depaseau poarta palatului shogunal si a sentimentelor nerostite.

Dincolo de povestea ultimei concubine a shogunului, imaginata de Lesley Downer, tesuta in jurul unor personaje reale (Printesa Kazu, shogunul Iemochi, batrana doamna Honju-in, doamna Tensho-in, mama shongunului, chiar si faptul ca printesa Kazu ii daruieste shogunului inainte de a pleca la lupta cadou o concubina este real), ceea ce face ca Ultima concubina sa se regaseasca pe Raftul de Calatorie este multitudinea detaliilor legate de istoria, ritualurile, traditiile, poezia si arta sub toate formele ei a Japoniei acelor timpuri - pe scurt o monografie a societatii japoneze din jurul anilor 1860, in care aspecte ale vietii satului traditional se impletesc cu viata de la Palatul femeilor din Edo (actualul Tokyo), dar si cu drumurile ce traverseaza teritoriul tarii, legand Edo (Tokyo) de Kyoto si Osaka.
Simbolul Tokugawa

Wednesday, March 30, 2016

Exercitiu de imaginatie (4) - Calator-leapsa

Calatorind prin blogosfera am descoperit pe blogul Andrei - Zambet si sanatate - o leapsa despre experientele de calatorie, despre amintiri si planuri de viitor in materie de colindat lumea la pas. Mi-a placut ideea, asa ca m-am alaturat si eu bloggerilor care au raspuns acestui set de intrebari:

1.Unde ai zburat prima data cu avionul? 
Prima data se intampla prin toamna lui 2003 si am zburat la Budapesta, la un training SCI. Am plecat singura, iar asta a cam ridicat un pic nivelul emotiilor. Ceea ce mi-a ramas in minte cel mai pregnant este senzatia pe care am avut-o la decolare - o combinatie de emotie, cu relaxare si mult zambet. Un inceput frumos pentru calatoriile care au urmat, as zice.

Sunday, March 27, 2016

Bucuresti (24) - Teatrul National de Ziua internationala a teatrului

„Teatrul ne poate spune totul! Teatrul a fost si va ramane pentru totdeauna. Teatrul e deschis. Lasati naibii gadgeturile si computerele – mergeti la teatru, ocupati locurile de la parter, de la balcon, dati ascultare cuvantului, priviti pe viu personajele – in faya aveti teatrul, nu-l nesocotiti si nu-l lasati sa treaca neobservat, caci viata trece foarte repede. Avem nevoie ca teatrul sa fie diferit. Orice fel de teatru este necesar” - acesta este mesajul regizorului rus Anatoli Vasiliev pentru Ziua Internationala a Teatrului (27 martie). 

Saturday, March 26, 2016

Exercitiu de imaginatie (5) - Povestea unei flori calatoare: laleaua

Lalele in Gradina Botanica din Glasgow, Scotia
E primavara si, cu tot frigul de afara, florile colorate incep sa isi faca loc la ferestre, in vaze, dar mai ales in gradini (chiar si cele din fata blocului), iar, lalelele sunt cu siguranta printre preferate.

Va veti intreba ce are a face Calatorscop-ul cu lalelele? Ei bine, ce-ati spune, daca odata cu acest articol veti afla povestea din spatele lalelelor colorate care va zambesc din glastra sau mai bine zis - povestea calatoriei sale de mai bine de 1000 de ani prin lume.

Saturday, March 12, 2016

Bucuresti (23) - Muzeul de Arta Frederic si Cecilia Cutescu-Storck

In ultimele zile ale lui februarie am profitat de vremea frumoasa de afara si de o zi libera in cursul saptamanii, ca sa imbin treburile administrative cu placutul. Astfel ca, intre doua cozi si multa birocratie am ales sa ma relaxez si in acelasi timp rasfat cu o  plimbare, pe jos, pe stradutele pitoresti si linistite cu case de la 1900 din zona Piata Victoriei - Piata Romana. Asa am ajuns sa revizitez Muzeul de Arta Frederic si Cecilia Cutescu-Storck.

Casa ce gazduieste muzeul se face remarcata imediat, nu doar prin arhitectura sa stil Tudor (asemeni Muzeului de Arta Veche Apuseana), dar si prin culoarea zidurilor sale un rosu grena, pe care unii il numesc rosu-pompei; iar intre zidurile sale vei descoperi, odata ce ii treci pragul povestea unei familii de artisti, cu parfum de epoca, de bun gust si pitoresc.

Am petrecut cateva minute admirand de pe trotuar exteriorul casei, apoi am citit cele cateva informatii despre muzeu, aflate pe o placuta, in apropierea portii, cand, de undeva din curte se aude o voce baritonala: "Doriti sa vizitati muzeul?" Pret de cateva clipe in mintea mea a fost un amestec de entuziasm, de wow, de surprindere, de bucurie si inca ceva pe deasupra. Iar la o astfel de invitatie nu aveam cum sa raspund altceva decat DA. Cred ca este prima oara de cand am inceput sa redescopar Bucurestiul, cand am parte de o astfel de primire calda. Sunt convinsa ca multe s-ar schimba in turismul romanesc daca am urma acest exemplu, daca am invata sa fim mai primitori, sa ne "agatam" potentialii vizitatori si sa ii intampinam (cel putin) cu un zambet. 

Dar revenind la muzeu:

Sunday, March 6, 2016

Raftul de calatorie (20) - Vechiul oras imperial (autor: Yasunari Kawabata)

Indiferent de continent, primavara este anotimpul trezirii la viata, cand totul se imbraca in culori pastel si parfumuri proaspete si suave. Ma intreb - cum ar fi, ca macar pentru cateva minute sa ne oprim din iuresul cotidian si sa ne bucuram aceasta renasterea a naturii? Daca ne-am dedica un pic din timpul nostru unei plimbari in parc, indiferent de vreme, pe alei linistite si mai putin umblate, doar noi si gandurile noastre, admirand copacii inmuguriti, albul si rozul gingas al florilior, respirand aerul diminetii innobilat cu parfum delicat de primavara? Cum arata si cum e viata celor care ating aceste deziderate; cei din viata carora reconectarea cu natura, cu frumosul natural este parte din viata de zi cu zi?


"Vechiul oras imperial" este o carte cu mireasma de flori de cires, cu descrieri atat de vizuale incat ai senzatia ca te transpui in acea lume, ca te plimbi, alaturi de Chieko prin parcurile cu alei strajuite de pomi infloriti, inconjurat de zeci de nuante de roz si rosu, de verdele proaspat al ierbi, vegheat de muntii inca inzapeziti.Povestea, desi nu foarte bogata in actiune, te poarta printre sarbatorile bogat simbolistice de peste an ale fostei capitale imperiale - Kyoto, alcatuind o monografie pitoreasca, plina de culoare a acestui colt de lume.

Sunday, February 28, 2016

Exercitiu de imaginatie (6) - Jocuri de concediu


Pe langa vizitat locuri noi, explorat stradute intortocheate si orasele cochete, sute de poze si mancaruri traditionale, calatoriile inseamna, in primul rand si inainte de toate, timp petrecut cu cei dragi - acel quality time alaturi de partenerii de calatorie, care transforma orice iesire in ceva magic si memorabil. Si daca ne gandim mai bine, tocmai aceste momente si acesti oameni sunt cei care definesc cu adevarat o vacanta, fie ea cat de scurta.

Pornind de la multe amintiri legate de aceste momente, a venit si ideea articolului de fata - o colectie de jocuri de care va puteti bucura in concedii, care va vor ajuta sa va deconectati de la activitatile de servici, care vor reactiva cunostintele de cultura generala si vor fi o inepuizabila sursa de momente hazli si amintiri placute de povestit peste ani. Asadar, pe langa clasicele jocuri de carti (macao, razboi, tabinet, septica, popa-prostu sau mai emancipatele rentz, canasta si whist), merita sa luati in calcul si:


Sunday, February 14, 2016

Romania (20) - Castelul Bran, o vizita cu multe surprize...placute

Daca Pelesul si Pelisorul au ramas in amintirile copilariei mele prin paupuceii cu care erai incaltat inainte de a pasi in resedinta de iarna a regilor Romaniei, Castelul Bran era acel castel rece, aproape pustiu si cumva neprimitor. A fost nevoie de o pauza de mai bine de 15 ani (pentru mine), de o retrocedare si reparatii, renovari si remobilari capitale, ca Branul sa isi recapete farmecul atat de cetate medievala, cat si de resedinta regala, de alta data. Acum e un mix fericit din ambele si o incantare pentru orice vizitator.

Saturday, February 6, 2016

Bucuresti (19) - Muzeul Theodor Aman

Intr-o dupa amiaza de vineri (din cele cu multe grade minus si munti de zapada pe trotoare) am simtit nevoia unei pauze de cultura; si cum ma aflam in zona Universitate, am luat-o la pas spre Muzeul Theodor Aman. Nu ma aflam la prima vizita, cu toate ca ultima data cand i-am trecut pragul a fost acum mai bine de 15 ani, iar memoria detaliilor nu ma prea ajuta. Stiam doar ca am mai fost si mi-a placut. 

Asadar, cu cateva franturi de amintiri in minte am pasit in mica curte a casei-muzeu. O doamna gardin m-a intampinat si mi-a indicat intrarea, anuntandu-ma ca d-na custode va veni imediat. Cu greu am reusit sa urc cele 5 trepte din fata cladirii, pentru ca erau acoperite de un strat generos de ghiata lucioasa si cristalina. Un pic de skill-uri alpinistice si am ajuns "in varf", pasesc in holisorul de la intrare, ma incalt cu papuceii de plastic si apoi parca intru intr-o alta lume: eleganta, dar totusi cu aer cald, de acasa.

Bucuresti (18) - Bucurestiul dincolo de centru...franturi din cartierul Berceni

sursa
Am mai spus-o, dar simt nevoia sa o repet - Bucurestiul, dincolo de gri si betoane poate fi un oras surprinzator. Si, cu toate ca este orasul m-am nascut si in care locuiesc, tot gasesc, cu fiecare plimbare pe care o fac, un coltisor de poveste. 

Bucurestiul (si nu ma refer aici doar la centrul vechi si zona istorica) e un oras care trebuie umblat si citit astfel incat sa ii descoperi farmecul si frumusetea; un oras cu multe straturi de praf, mizerie, delasare, indiferenta, sub care se ascund tacute bijuterii arhitecturale, povesti de dragoste nespuse, familii de boieri sau din contra mahalale cu rezonanta istorica si...poate chiar mai mult de atat. 

Sunday, January 24, 2016

Parteneri de calatorie (3): Calatoria cu animalutul de companie

El e Otis 
Pentru posesorii de animale de companie, planificarea unei vacanta inseamna in primul rand identificarea unei solutii pentru prietenul patruped in perioada in care stapanii sunt plecati. Cu aceasta problema m-am confruntat in ultimii 4 ani de cand a intrat in viata mea OTIS - micul meu yorkshire terrier.

Primele solutii incercate au fost sa fie lasat in grija prietenilor de incredere, a unui au-pair sau la o pensiune de animale. Desi toate variantele sunt comfortabile, in ultima perioada Otis a calatorit impreuna cu mine. 

A calatori cu animalul tau de companie inseamna in primul rand ca trebuie sa faci un research mult mai atent a tuturor detaliilor vacantei si sa calculezi in costurile prevazute si cheltuilelile pentru prietenul tau patruped.

Bagajul călătorului (4) - Sfaturi calatorscopice pentru bagaje microscopice

Eh, nici chiar microscopice, dar oricine isi doreste bagaje usoare, dar care sa aduca cu ele confortul de acasa. Cum faci asta, fara sa ti se lungeasca maine tragand dupa tine trollere gigant sau cocosandu-te cu un munte de rucsac in spate?

In plus, unde mai pui ca bagaje mai usoare si mai putine inseamna costuri mai reduse (de ex. poti economisi banii achitati pe bagajul de cala), timp mai scurt de asteptare (de ex. in aeroport), transfer mai facil dintr-un mijloc de transport in altul. Deeeci? Numai avantaje! si timp, bani si energie salvata pentru explorat locuri noi si trait experiente wow. In acest articol va voi impartasii cateva pont-uri din experienta personala.

Majoritatea calatoriilor mele sunt urbane, asadar ideea de a avea un troler o consider cea mai practica, din cateva considerente deloc de neglijat:

Sunday, January 17, 2016

Goana dupa cadoul calatorului infocat (2)


Chiar daca sezonul cadourilor a cam trecut, ne asteapta un an intreg de aniversari, zile onomastice si o sumedenie de alte motive fericite tocmai bune de sarbatorit. Asadar, in continuarea listei de sugestii de aici, revin cu noi idei de cadou inspirate din pasiunea pentru calatorii si care, vor fi o surpriza foarte apreciata de prietenii vostri plimbaciosi.


Zaruri poveste (Story Cubes) - o alternativa simaptica pentru "Povestea de noapte buna", pentru cei care au copii, un tool interesant pentru dezmortirea creativitatii si o sursa inepuizabila de povesti pentru toata lumea. Creatorii lui spun ca din cele 54 de imagini ce acopera fetele zarurilor pot fi facute peste 10 milioane de combinatii, iar daca luam in calcul si creativitatea povestitorilor, obtinem sursa ideala pentru un numar infinit de aventuri. Iar bonus, au fost create si o serie de extensii a cate 3 cuburi care pot fi aplicate jocului de baza. In varianta jocului - Story Cubes Actions, pictogramele de pe zaruri reprezinta diferinte verbe, astfel ca povestile vor avea la baza o groaza de actiuni. Cat despre reguli, sunteti liberi sa le stabiliti chiar voi, ca de altfel si stilul povestilor.