meniu

Sunday, May 27, 2018

Istanbul (4) - 8 Vederi din Istanbul

Vedere spre Istanbul de la Pier Lotti
Seria vederilor din locuri Calatorscopice continua cu o vedere din Istanbul sau mai bine spus, o serie de vederi, caci Istanbul-ul e prea frumos si prea "cuceritor" pentru a incapea singur pe o vedere.

De ce tocmai acum? Pentru ca dupa fiecare excursie, atunci cand lucrurile s-au mai aseazat, dupa ce ai povestiti tuturor prietenilor cum a fost si ce ai vazut, iti raman in mintea cateva imagini (vederi), pe care le pastrezi in sertarul cu amintiri. Si cum am constat, cu un oarecare regret, ca a trecut deja ceva vreme de cand m-am intors de la Istanbul, o serie de evenimente tragice au zguduit orasul, asa incat vreau sa va arat si o alta fata a orasului, a unui loc animat, pitoresc, surprinzator, care merita vizitat.  Asadar, articolul acesta este despre "vederile" pe care le pastrez in minte legat de aceasta excursie si de locurile frumoase pe care le-am vazut, locuri pe care nu ar trebui sa le ratati si pe care va recomand sa le includeti in itinerarul vostru prin capitala neoficiala si istorica a Turciei - Istanbul.

Sunday, May 13, 2018

Bucuresti (30) - 4 destinatii pentru a calatorii "departe" fara sa parasesti Bucurestiul

Sunt vacante din care ne intoarcem si ne-am dori sa luam totul cu noi acasa: vederea de la fereastra hotelului, sunetul valurilor lovind tarmul, adierea vantului de dimineta pe strazile aproape pustii, apusul de soare ce mangaie acoperisurile caselor si turlele bisericilor, zanganitul tramvaielor ce traverseaza in viteza strazile cu piatra cubica si inevitabil gustul si aromele preparatelor specifice.

Nu de putine ori ne intoarcem din vacante cu cateva astfel de amintiri, dar fie ca sunt dulciuri, cafea, ceai, dulceata, branza, seminte, condimente, "proviziile" se sfarsesc cat ai clipi (si unde mai pui ca trebuie sa le si imparti cu cei dragi  si mancaciosi 😆). Si mai sunt si acele locuri pe care ne-am dori atat de mult sa le vizitam, insa fie distanta, fie resursele financiare, fie timpul, fie...fie... se pun cumva in calea noastra, asa incat, e necesar sa gasim alternative sa aducem destinatia mult dorita mai aproape.

Si cum, in ultima vreme au inceput sa apara si in Bucuresti magazinele cu specific din diferite tari. Calatorscop a dat o raita (probabil prima dintr-un lung sir) si va povestesc si voua ce am descoperit, incercat si degustat:

Romania (35) - Palatul Golestilor si Muzeul Viticulturii si Pomiculturii

Detalii - Palatul Golesti
Vremea frumoasa isi face din ce in ce mai bine simtita prezenta, astfel ca e timpul perfect pentru iesiri in aer liber, plimbari in natura si de ce nu - descoperit locuri noi. Iar daca v-ati plictisit de traditionala "iesire pe Valea Prahovei" si nici de stat acasa sau de mare nu prea aveti chef, va propun sa pornim la drum spre Pitesti si sa ne oprim in localitatea Golesti (116 km distanta de Bucuresti si 11 fata de Pitesti). Odata ajunsi pregatiti-va pentru o zi cu parfum de istorie si iarba verde, in care nu aveti cum sa va plictisiti. E o alternativa pentru weekend ideala.

Noi am ales o sambata de inceput de aprilie, tocmai buna pentru o plimbare in aer liber, chiar daca vremea a fost cam schimbatoare. La Golesti cel mai rapid, din Bucuresti se ajunge pe autostrata A1, pe care o parasiti in dreptul localitatii Ciresu si intrati pe drumul comunal DC105. Dupa cum ii spune si numele este "comunal" cu accente de pamant selenar (a se citi gropi si grohotis), dar nu va lasati descurajati, caci veti ajunge rapid in comuna Golesti, iar dupa cateva sute de metri, pe strazile asfaltate ale comunei, veti avea in fata ochilor intrarea impunatoare a complexului. Privita din exterior pare o cetate si, intr-o oarecare masura chiar asa este, aici fiind singurul ansamblu laic fortificat din tara. Trecand pe sub poarta boltita, dincolo de zidurile groase patrunzi parca intr-o lume paralela, tihnita si asezata. Privirea ti se va intersecta, invariabil cu cea a lui Dinicu Golescu, purtand pe cap un islic (acea caciula cu influente otomane, sub forma de para) - este bustul care troneaza in mijlocul curtii, asezat in fata conacului, ca un simbol ce vegheaza intreaga curte.

De altfel, familia Golestilor are o istorie de aproximativ 500 de ani, multi dintre membrii familiei au avut functii importante Golestii au venit cu idei iluministe, s-au implicat in revolutiile tarii și au reformat invatamantul din Tara Romaneasca. In semn de apreciere pentru mostenirea Golestilor, Carol al II-lea a infiintat aici Muzeul Dinicu Golescu. La Golesti sunt multe lucruri de vazut, asa ca va propun sa le luam pe rand: