meniu

Saturday, July 30, 2016

Belgia (6) - O plimbare de poveste cu tramvaiul de coasta: Kusttram si Oostende

Cand v-ati plimbat ultima oara cu tramvaiul din dorinta de a vizita orasul, de a vedea cartierele si fara un scop anume?...pentru mine placerea unei astfel de calatorii a fost poate in copilarie (desi a fost probabi vorba mai degraba curiozitate, decat placere). De atunci insa, calatoria cu tramvaiul inseamna orice (a.k.a mirosuri dubioase, zdruncinaturi, vanzatori ambulanti, aglomeratie, etc), dar nu placere. Va imaginati asadar ca, sa citesc despre existenta tramvaiul belgian care te plimba pe malul Marii Nordului, de la granita cu Franta, pana la cea cu Olanda, a fost o surpriza si totodata o curiozitate. "Minunea" si se numeste Kusttram, iar o astfel de experienta nu putea fi ratata, asa ca va povestesc cum a fost:


Inca de dimineata, totul a inceput frumos, cu soare si cer senin, cu o adiere calduta a vantului, ceea ce dupa vremea ploioasa din Gent si inca o zi la fel de "frumoasa" in Brugge, asemeni unui preambul pentru o zi deosebita. Ne-am suit in primul tren din gara Brugge Centeral, cu destinatia Oostende. Trenurile sunt foarte dese, cam din 20 in 20 de minute, iar biletul costa  5.5 euro/persoana. In 15 minute am ajuns in micutul orasel Oostende. N-am poposit prea mult ca sa il exploram, ci ne-am indreptat direct spre statia de tramvai (cum iesiti din gara in partea stanga). Am cumparat un abonament pe o zi pentru Kusttram - 6 euro/persoana - avantajul este ca sunt valabile o zi intreaga, indiferent de numarul de coborari/urcari (hop-on/hop-off) si indiferent de directia de mers. Biletul se valideaza numai dupa inchiderea usilor si parasirea statiei, asadar nu va impacinetati daca la urcare validatorul nu functioneaza.

Oostende se afla aproximativ la jumatatea traseului de 68 de km dintre cele 2 granite (La Panne, granita cu Franta si Knokke, granita cu Olanda) si este statiunea preferata de belgieni pentru o iesire (a se citi mai degraba plimbare, decat balaceala) la mare.Acest aspect devine evident odata ce ajungi la malul marii, caci traseul e intesat de zeci de hoteluri si case de vacanta.

Istoria Kusttram-ului este veche de mai bine de 130 de ani, constructia acestuia incepand pe la 1885, insa aspectul si confortul trenurilor este din secolul acesta, asa ca nu va faceti griji. Kusttram are aproximativ 70 de statii, iar prima cursa este la ora 6:00, iar ultima la ora 00:00. Este folosit atat de localnici, cat si de turisti, iar tramvaile circula la un interval de aproximativ 15 min.

Revenind la traseul tramvaiului, ca idee generala, parcurgand intreg traseul, de la Oostente la La Panne si apoi la Knokke, portiunea de drum dintre Oostende si La Panne este cea mai spectaculoasa. Buna parte din acest tronson este paralel cu faleza, iar din tramvai poti cobora direct pe plaja (sunt separatoare si gadulete de protectiei, nu va impacientati). Pentru a va bucura din plin de peisajul marin, de imaginea plajelor largi si de atmosfera, va recomand sa va urcati intr-un tramvai care nu are geamurile acoperite cu reclame (offf, cine le-o fi inventat!), caci acestea au darul de a strica din farmecul privitului pe fereastra.

Ne-am suit in tramvai si am mers pana in La Panne, incercand sa ne familiarizam cu peisajul spectaculos, cu plajele largi, dar nu si suprapopulate, cu nisip fin si cu zeci de hoteluri inalte, cu sute de balcoane cu vedere spre intinderea albastra a Marii Nordului. Acolo unde nu erau hoteluri, casute si vilute cochete se insirau de-a lungul soselei, cu gazon perfect tuns si flori la ferestre. Toate localitatile prin care am trecut mi-au parut a fi linistite, cu pensionari activi si sprinteni, care se plimba, merg la plaja, socializeaz; genul acela de loc in care sa te retragi din agitatia orasului ca sa asculti valurile si de unde sa iti iei doza de energie pentru o noua saptamana.

Asa cum spuneam, destinatia noastra finala a fost De Panne si am coborat la statia De Panne Esplanade. Aici, in timpul Primului Razboi Mondial regele Albert I si Regina Elisabeta a Belgiei s-au refugiat, intrucat acesta era una dintre putinele teritorii belgiene care a scapat de ocupatia nemtilor. Statia de tramvai se afla chiar in capatul Esplanadei Leopold I, numita asa dupa primul rege belgian. In celalalt capat, mergand spre mare, se afla un monument ridicat in memoria sa, ce aminteste de calatoria lui Leopold I de la Calais in De Panne si de incoronarea sa in 17 iulie 1831. Ca o comparatie cu monumentle de la noi, acesta nu era ingraditi, pazit sau vandalizat, ci se incadra perfect in intre plaja si faleza. Vazut de departe, ai senzatia ca Leopold iese din mare (probabil ca asta a si fost ideea artistului).

Ne-am plimbat pe plaja, am intrat cu picioarele in apa relativ rece, am cules scoici si am admirat cativa catei din rasa Golden Retriver alergand prin nisip (o adevarata imagine a libertatii, as putea spune). Apoi am pornit intr-o alta plimbare pe faleza marginita de restaurante si terase cu meniuri compuse preponderent din fructe de mare. Din pacate, pana ni s-a facut foame si ne-am hotarat sa mancam, trecuse ora pranzului si, cat pe ce sa ramanem nemancati (dar plimbati) am intrat intr-un local ce servea atat: 1/2 pui rotisat + paine + bere (9 euro). Delicios si satios! Probabil ca, la data vizitei noastre, fiind extra-sezon tarabele cu fructe de mare, despre care am citit, nu era inca instalate, caci noua nu ne-au iesit in cale.

Un alt amanunt care te frapeaza este curatenia, atat pe plaja, in mare (nici urma de alge sau de alte resturi mai mult sau mai putin marine) si nici pe faleza. Apoi am urcat din nou in tramvai si am coborat in statiile in care peisajul ni s-a parut interesante. Intreg traseul este un mix de mare, soare (daca aveti norocul unei zile senine), liniste si energie pozitiva, asa ca, rezervati-va o zi pentru Kusttram, daca ajungeti in Belgia. Nu doar ca merita, dar este o experienta cu totul diferita fata de oraselele cu piatra cubica, berarii si canale.

3 comments:

  1. Foarte util articolul insa as avea cateva intrebari, daca nu e cu suparare. Eu as avea o jumatate de zi la dispozitie pt aceasta plimbare cu tramvaiul de coasta. Imi puteti spune cam care ar fi timpul estimativ al unei calatorii de la o granita la alta? N-am inteles daca ati fost si pana la Knokke sau doar pana la La Panne (desi e cam complicat spre ambele, caci va fi dublat traseul). Tinand cont ca aceasta zi va fi la jumatatea lui octombrie, nu cred ca voi face prea multe coborari. Deh, ma astept la o vreme potrivnica. ;-) Multumesc anticipat pt orice fel de informatie. O zi buna si la cat mai multe calatorii insotite de jurnale ale acestora! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Gabriela, din Oostende am fost pana in De Panne si de acolo, pana la Knokke si inapoi la Oostende. Cu alte cuvinte turul complet (si dublat, asa cum ai remarcat si tu). In ceea ce priveste timpul, din Oostende pana la De Panne se face cam 1h si 20, iar din Oostende pana in Knokke cam 1 ora. Avand la dispozitie o jumatate de zi, imi permit sa iti fac o recomandare, adica sa alegi primul segment (Oostende - De Panne), pentru ca e mai spectaculos, iar daca nu intentionez sa cobori prea des, alege in tramvai un loc pe partea cu usile :)

      Plimbare si calatorie placuta, plus o zi cu soare si vreme buna! te mai astept pe Calatorscop :D

      Delete
    2. Multumesc mult pt sugestiile extrem de utile. Cu vremea deja am inceput rugaciunile. ;-) Revin cu placere aici si pt alte povestioare. O seara frumoasa si vacante de vis!

      Delete