meniu

Sunday, August 31, 2014

Primul concurs Calatorscop

Dragilor,


Asa cum va "amenint" de cateva posturi incoace, maine incepe primul concurs din "istoria" Calatorscop.

De ce concurs? Pentru ca tuturor ne place sa castigam si pentru ca imi doresc sa rasplatesc fidelitatea celor care ma citesc. In plus e o ocazie buna sa ne cunoastem si sa facem schimb de impresii de calatorie.

Friday, August 29, 2014

Pseudo-city-break: Transfagarasan & cetatile medievale (3 zile)

In ultima saptamana am postat rand pe rand localiile pe care le-am vizitat in weekend-ul prelungit (15-17 August), am parcurs in total mai bine de 750 de km si am vizitat locuri pentru prima oara, care mi-au starnit curiozitatea si au stavilit (momentan) setea de calatorie, despre care doar citisem (sau nici macar, pentru ca refuzam sa ne promovam ca locatie turistica) si am revazut locuri dragi, de care ma leaga amintiri placute.

Pentru aceea dintre voi care isi doresc sa faca acest circuit, sau doar o parte din el, dar si pe cei interesati de aspectele mai "tehnice" (organizatorice) ale excursiei... acest articol va este dedicat:

Thursday, August 28, 2014

Romania (6) - Biserica Fortificata Biertan


Pe drumul ce duce de la Sighisoara la Medias, ne-am abatut vreo 10 km (pe sosea) spre satul si biserica fortificata de la Biertan.

Mai fusesem la Biertan cu ani in urma, insa impozantul ansamblul fortificat, ce strajuieste de la inaltime micuta asezare (comuna Biertan) m-a impresionat atat prin frumusete, cat si prin rigoare si delicatete (suna un pic ciudat, dar acesta este sentimentul pe care mi-l inspira zidurile fortificatiei).

Din pacate am ajuns putin dupa ora 19:00 (ora inchiderii) astfel ca nu am putut vizita fortificatia, insa o sa va povestesc

Wednesday, August 27, 2014

Romania (7) - Cetatea Medias

In mica noastra excursie prin cetatile medievale din Transilvania ne-am oprit pentru o noapte si o dimineata la Medias. Dupa ce am vazut Fagarasul, Sighisoara, Biertan-ul si (cu un an in urma) Rasnov-ul, aveam asteptari mari de la Medias, punct de intilnire al micilor producatori de cereale, sticla, olari, textilisti care veneau aici pentru a-si vinde marfa.

Cu o vechime de peste 700 de ani, centrul vechi e imprejmuit de turnuri medievale si cladiri din perioada baroca si gotica.

Cum s-a vazut centrul istoric al Mediasului prin Calatorscop?

Tuesday, August 26, 2014

Romania (5) - Cetatea Sighisoara

Am regasit (dupa mai bine de 7 ani) Sighisoara schimbata si nu prea. La primele ore ale dupa-amiezei, atunci cand am ajuns noi, in cetate era un furnicar de oameni, majoritatea turisti, terasele erau pline, toata lumea facea poze...ce mai, imaginea unei locatii turistice perfecte. Ne-am pierdut si noi prin multime si ne-am lasat cuprinsi de aerul medieval ce invaluie zidurile.

Prima cetate a fost construita in 1280, iar in timp cetatea a fost inaltata si fortificata de catre breslele care activau aici. 9 din cele 14 turnuri construite de bresle in interiorul cetatii sunt vizibile si astazi. O parte dintre ele se pot vizita si gazduiesc diferite expozitii.

Despre Sighisoara e bine sa

Thursday, August 21, 2014

Romania (3) - Transfagarasan

Despre Transfagarasan stiam ca e una dintre cele mai frumoase sosele din lume, ca strabate Muntii Fagaras, ca a fost construit intr-un timp record (5 ani) si ca in ti pul primaverii si al ierini se inchide din cauza zapezii; asa ca vara aceasta ne-am propus sa bifam aceasta destinatie. Am pornit, asa cum am povestit intr-un articol anterior de la Corbeni, dimineata devreme, de teama aglomeratiei de weekend prelungit. A fost o idee buna, pentru ca ne-am bucurat de peisaje superbe, ne-am putut opri pentru poze ori de cate ori am vrut, am fost mai relaxati. 

Dar sa va povestesc un pic si despre drum:

Wednesday, August 20, 2014

Romania (4) - Cetatea Fagaras

Sursa: http://muzeufagaras.ro/  
Prima cetatea medievala pe care am vizitat-o in periplul nostru prin Transilvania a fost Cetatea Fagarasului. Inca de la prima vedere castelul - fortareata, inconjurat de santul cu apa si de zidurile groase, te transpune intr-o alta lume. Te astepti sa vezi arcasi urcati pe zid, cu arcurile intinse, domnite cu rochiile lungi si maneci bufante in culori aprinse ce chicotesc infundat si cate-o trasura ce intra in graba pe poarta castelului.

Dar pentru inceput o scurta prezentare: Castelul fortificat ce se inscrie în liniile arhitecturale ale Renasterii transilvanene, a fost construit initial ca edificiu de aparare. Cetatea Fagaras avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri bastioane la colturi
si un turn de avanpost. Ulterior, cetatea militara a fost transformata intr-un castel senioral fortificat, iar zidurile exterioare de pe latura de nord si de sud au fost dublate, prin interior, iar în spatiile create a fost aplicata umplutura de pamant, realizandu-se astfel ziduri de 8 metri grosime.

Tuesday, August 19, 2014

Romania (2) - Manastirea Antonesti

Vineri ne-am cazat in comuna Corbeni (11 km inainte de Vidraru). Si cum inainte de fiecare calatorie incerc sa caut locuri interesante pe care sa le vizitam in zona, am aflat despre Manastirea Antonesti situata in apropiere. Desi mai putin cunoscuta, povestea acestui loc este cat se poate de interesanta.

Manastirea Antonesti, ca si ansamblul de case din imprejurime, a fost numit asa in cinstea intemeietorul ei, Maresalul Ion Antonescu, iar din anul 2004 are hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul".

In 1941 in urma unei furtuni de proportii,

Sunday, August 17, 2014

Romania (1) - Cetatea Poenari

Prima oprire in drumul nostru spre Transfagarasan a fost la Cetatea lui Vlad Tepesi de la Poenari, aflata la aproximativ 25 de km de Curtea de Arges. Situata in varful muntelui Cetatuia, ruinele cetatii ofera o priveliste ampla asupra soselei ce serpuieste pe langa Arges.

Cetatea dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea, fiind refacuta de domnitorul Vlad Tepes la mijlocul secolului al XV-lea si facea parte dintr-un lant de fortificatii ce aparau hotarul nordic al Tarii Romanesti.

Si cum accesul se face

Friday, August 15, 2014

6 luni de blogging si o surpriza la final

Acum 6 luni mi-am luat inima in dinti, am pus imaginatia la treaba si am inceput proiectul "Calatorscop". Nu a fost prima tentativa de a scrie despre experientele personale (am mai publicat articole despre experienta mea de peste 10 ani ca voluntar, in newsletter-ul SCI-RO, organizatie non-guvernamentala ce promoveaza pacea si drepturile omului prin voluntariat*), insa e primul proiect care imi apartine 100%, asupra caruia am intreg controlul si care imi confera intreaga libertate de exprimare; unde mai pui ca pot vorbi despre una din pasiunile mele (arzatoare): calatoriile"?

Acum 3 luni va multumeam pentru primele 1000 de vizualizari, astazi am adunat peste 3000, in plus am participat la primul meu concurs de blogging (organziat de orkestra.ro) si am devenit membru al platformei si comunitatii ebloguri.ro.

Intre timp, ne-am plimbat impreuna prin Viena si Salzburg, prin Bucuresti si chiar astazi, cand aniversam cele 6 luni sunt din nou pe drum, spre Transfagarasan si cetatile medievale din Transilvania, de unde sunt convinsa ca ma voi reintoarce cu experiente noi si povesti interesante pe care sper sa le considerati invitatii la calatorie.

Avem o pagina de facebook pe care va invit sa o accesati, sa dati like si sa o vizitati cat de des puteti pentru a ramane la curent cu aventurile turistice vazute prin Calatorscop. 

Incet, incet si cu ajutorul Partenerilor de Calatorie (Multumim Andra!) am imbogatit Raftul de Calatorie care numara astazi 8 titluri.

Ce pregateste Calatorscop pentru viitorul foarte apropiat? 

Articole noi si interesante si Primul concurs de pe Calatorscop, la care va astept sa participati in numar cat mai mare (fie ca ma cunoasteti sau nu).


Nota: *Voi povesti pe blog, intr-unul dintre articolele urmatoare  si cum este sa vezi lumea (sau Europa) ca voluntar.

Tuesday, August 5, 2014

Bucuresti (11) - Parcul Bazilescu - intre verde si dezamagire

Bucurestiul e un oras care te surprinde la fiecare pas. Placut sau neplacut, sentimentul acesta te urmareste la fiecare plimbare, iar pe masura ce descopar locuri noi, inteleg cat de putin imi cunosc orasul.

Intr-o dupa-amiaza, saptamana trecuta, am pornit spre Parcul Bazilescu, situat in cartierul Bucurestii Noi, la capatul celei mai noi linii de metrou. Imi parea cumva la capatul pamantului, intr-o zona, cu care, recunosc n-am interactionat prea mult.

Odata intrat in parc de surprinde linistea si verdele ce ascunde blocurile de peste strada. Esti parca rupt de cotidianul agitat, de probleme, poti fi tu, cu tine si atat. Parcul a fost de curand reamenajat si pare a fi bine intretinut, cu banci si cosuri de gunoi afernete, cu locuri de joaca pentru copii, cu iarba tunsa si udata de aspersoare, astfel incat isi mentine acel verde crud si odihnitor. Mai ca iti vine sa te intinzi pe iarba si sa ghicesti forma norilor de pe cer.

Sunday, August 3, 2014

Bucuresti (9) - Muzeul Tehnicii "Dimitrie Leonida"

Dupa cum stiti (sau nu) cateva dintre cele mai importante inventii ale lumii se datoreaza cercetatorilor romani:
  • prima diorama a fost conceputa si pusa in practica de naturistul Grigore Antipa in 1907, iar in scurt timp modelul si ideea a fost preluata de numeroase muzee din Europa si America;
  • scaunul ejectabil a fost gandit si conceput de Anastase Dragomir, un tanar cercetator care si-a concentrat atentia pe siguranta aparatelor de zbor si mai ales a pasagerilor de la bordul lor. Dupa brevetare, ideea a fost preluata si pusa in practica in cazul avioane supersonice militare;
  • stiloul a fost inventia lui Petrache Poenaru In 1827 a obtinut brevetul pentru condei portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala, mai pe scurt, stiloul, instrument care avea sa revolutioneze scrisul si activitatea administrativa
  • avionul cu reactie a lui Henri Coanda, primul din lume de acest gen, a atras toate privirile la Expozitiei Internationale de Aeronautica de la Paris din 1910
  • vaccinul antiholeric (Ioan Cantacuzino), Gerovitatul (Ana Aslan), injectia cu insulina (Nicolae Paulescu), sunt inventii ale cercetatorilor romani in domeniul medicinei;

De ce am facut toata aceasta insiruire? Ca sa pornim din capul locului cu ideea ca romanii au avut si inca mai au o contributie in diferite domenii de cercetare, ca un Muzeul al Tehnicii, in Bucuresti si in Romania, in general ar avea ce prezenta, cu ce se mandri si isi justifica locul in randul muzeelor locale.

Friday, August 1, 2014

Bicii-plimbare dis de dimineata

Intotdeauna am asociat ideea de bicicleta cu cea de copilarie...poate pentru ca atunci am invatat sa merg pe bicicleta, iar ea a ramas undeva acolo, in amintire sau poate pentru ca inca e "la moda" ca fiecare copil sa aiba una (cu variatiuni de genul tricicleta, trotineta, etc). Insa de cativa ani mersul pe bicicleta a reaparut in trend, exista centre si spatii din care iti poti inchiria o bicicleta, sunt magazine specializate, site-uri de informare, cluburi sau grupuri mai mult sau mai putin ad-hoc de biciclisti care colinda arterele Bucurestiului.